
SKIEN: Konkurransen med Porsgrunn skjerper, medgir Espen Raastad, som driver SF Kino Skien. Han drømmer om en til to nye saler og tror kino vil holde stand i en omskiftende fase.
KINOMAGASINET besøkte nylig SF Kino Skien. (Se videointervju med Espen Raastad nedenfor.)
– Hvordan har konkurransen forbedret din kino?
– Skien ligger i sør, med en god nabo i Porsgrunn. I kinosammenheng har de to byene vært like i besøk. Når du lever tett på tett og sammenligner tall dag for dag, uke for uke, år for år – så er ting veldig statistik og likt. Selv blir jeg trigget av konkurranse. Vi har konkurrert mye. Det har vært en innvortes medisin for oss som jobber her, f.eks. Den store kinodagen gjelder det å gjøre seg attraktive for kundene i Grenland, og skape aktiviteter som har gjort at vi blir lagt merke på landsplan.
– Dere har vunnet Årets kinoprisen for Den store kinodagen flere ganger. Skyldes det nettopp konkurransesituasjonen?
– Ja, jeg tror det. Da jeg kom i hit i 2003 og 2004 ble vi grundig slått av Porsgrunn. Hos dem lå det en kultur for det. Skulle vi være en gladkino, måtte vi legge oss i selen.Ved å engasjere de ansatte, så har vi klart å gjøre oss mer lekre og interessante.
– Er det noen som i virkeligheten orker å dra til nabobyen for å se film på deres kino?
– Jeg vokste opp i Skien og husker godt jeg dro på kino i porsgrunn. Den gang hang det sammen med leverandøravtaler med enkelte distributører. Vi dro til Porsgrunn og ville se filmer vi ikke fikk se i Skien, og så jentene i Porsgrunn var kjekke da.
– I dag tror jeg publikum velger kino fra service, tilbud og bekvemmeligheter, at tidspunktene på filmene passer, det man forventer av en kino – høy komfort, godt vareutvalg i kiosken.
– Men parkeringsutfordringer har dere begge?
– Det er viktig at kundene får sette fra seg bilen. Vi har en stor romslig p-plass, selv om det nå er betalingsordning er 5 kr timen ingen stor pris.
– Hva er SF Kino Skiens fordeler?
– Vi har god teknisk utrustning, god lyd, flotte bilder, høy grad av bekvemmelighet, men det er krevende å holde det rent og ordentlig.
– Er det forskjell å drive for kommunal eier kontra et større konsern?
– Et konsern har med seg en kunnskap som den kommunale verden egentlig ikke har. En industriell eier har kunnskap om hva som er effektiv drift, det mangler den kommunale. En privat bedrift er flinkere til å områ seg på personalressursene, og få best mulig effekt av hver ansatt. Jeg husker ikke det fokuset på samme måte da jeg jobbet i kommunal sammenheng. Men det er mange som driver kommunal kino og gjør en kjempejobb og er opptatt av lønnsomhet og inntjeningen.
– Hva slags bransjemessige utfordringer opplever en mellomstor norsk kino som din?
– I perioder hvor besøket faller, selv om det er svigninger, er det viktig å ilpasse seg i vanskelige tider. Kan du leve i en tid hvor du har lavt besøk, lever du godt og bedre når du får et økende besøk. For oss betyr det å trimme mannskapet og driften, at det er akseptabelt bemannet når omsetningen er lav, og så plusser vi på når vi trenger full fart på mølla.
– Hva slags forbedringer ønsker du deg?
– Før hadde vi to serveringsteder vegg i vegg, slike ting ville vi tjent på. Det vet jeg det jobbes med. Vi har en bygningsmasse hvor vi kan utvikle nye saler. Løsningen er å holde på høy kvalitet og stort og bredt utvalg i tiden som kommer. Vi ville hatt større bredde og omsetning med en eller to nye saler.
Espen Raastad sier han «pleier lokalpressen» – som i all hovedsak består av to fylkesaviser, Telemarksavisa og Varden. Det går på pressevisninger og å stille seg til rådighet for pressen. De er veldig opptatt av konkurransen mellom Skien og Porsgrunn, sier Raastad. (Som KM også før har skrevet om: https://kinomagasinet.no/artikkel/2143/Kinokrigen-«raser»-i-Porsgrunn-og-Skien).
– Er lokalpressen opptatta av kvalitet og innhold?
– Egentlig ikke, men sære og smalere titler. Det er avhengig av hvilke journalister du snakker med. Kulturjournalister kan bli litt smale i sin tilnærming til egentlig hva god film er.
– Hva med sosiale medier?
– Vi har vår egen FB-side med ca 5000 liker, og et ukentlig kinomagasin, som to av de ansatte lager, og legger ut på YouTube.
– Hvordan ser du på kinoens rolle som visningsvindu når stadig mer lanseres på VOD?
– Jeg føler ikke at kinoen er den som er hardest presset. Videobutikkene har merket det og de er borte. Det er viktig at vi har to-tre uker før ting slippes i andre kanaler. Jeg vil ikke ønske meg en slik situasjon, men jeg ser – grunnet piratkopiering og distribusjon på annet vis – at det ofte er samtidige lanseringer i Norge og USA. Kinoen har klart å tilpasse seg. Som sosial arena, møteplassen der de gode opplevelsene deles – det er vi ganske så alene om.
Raastad nevner avslutningsvis at organisasjonen Film & Kino (tidligere Kommunale Kinematografers Landsforbund) ble dannet i Skien. Henrik Berg, kinosjef i Skien, sto i bresjen, og fikk ca 20 kommuner med seg.
– Det er litt spesielt å se hvordan utviklingen er. Det er sikkert grunnlag for et felleskap i fremtiden, særlig en del kinoer som skal endre seg. Film & Kino har bidratt med mye kompetanse opp gjennom årene.


Facebook
RSS