
Verdensteatret, den planlagte nye Oslo-kinoen til Arthaus Kino, har kommet et viktig skritt videre i og med en støtte på 650.000 kroner fra Oslo kommune.
Arthaus Kino, en gruppering bestående av Arthaus og Film fra Sør, og Dok*land, bestående av Oslo Dokumentarkino og teatergruppen Kompani Camping, står bak søknadene om kommunal støtte til etableringen av Verdensteatret, som skal bli en en uavhengig arena for film, dokumentarfilm, dokumentarteater og debatt på den ubebygde kommunale tomten i Hausmannsgate 28/32 i Oslo. Det var byråd Hallstein Bjercke som oppmuntret partene om å slå seg sammen for å skape en felles kulturarena.
Planen er å ha tre kinosaler i bygget, med hhv. 180, 110 og 72 stoler og ha en teaterscene. Husets bruttoareal er på hele 5.030 m2.
– Hva betyr støttepengene fra kommunen for den videre fremdrift?
– Det betyr at vi kan komme et viktig skritt videre med prosjektet og kan arbeide med å kvalitessikre forretningsplan, organisasjonsplatform, innholds- og markedsanalyse. Og viktigst av alt, arbeie med finansieringsløsninger, forteller daglig leder og markedssjef Unnur Sande hos Arthaus.
Oslo kommune har bevilget 650.000 kroner til videre utvikling av prosjektet. I tildelingsbrevet står det at «det er i vurderingen blant annet vektlagt at tiltaket kan bidra til innovasjon innen kulturlivet og kulturnæringslivet i Oslo, og at tiltaket omhandler konseptutvikling og samarbeid på tvers mellom kulturaktører som tidligere ikke har funnet sted».
– Vi gleder oss til å jobbe videre med å lage en kvalitetskino i Oslo, og håper også at vedtaket er en pekepinn om videre velvilje fra kommunens side, sier Unnur Sande.
– Hva slags fremdriftsplan har dere?
– Vi håper på å få prosjektet i havn i løpet av en treårs periode.
– Når kan en beslutning tas, og hvilke faktorer er avgjørende?
– Det avgjørende er at finner tilfredstilliende finansieringsløsninger, og viderefører vår gode dialog med Oslo Kommune. Økonomien i prosjektet må være så god at man har råd til å fokusere på repertoar og innhold.
Fra før av har prosjektet mottatt 200.000 kroner fra Fritt ord til prosjektbeskrivelsen med arkitektskisser og illustrasjoner, samt at det er lagt inn egeninnsats fra de medvirkende aktørene.
– Hvem hadde den opprinnelige ideen?
– Arthaus ha i lang tid ønsket å etablere en art-cinema i Oslo. VI har gjennom årene hatt dialog med både Film fra Sør og Oslo dokumentarkino om dette. Ideen om å slå seg sammen med prosjektet Dok*land kom fra byråd Hallstein Bjercke.
– Hvordan skal dere skille Arthaus som distributør fra fra driften av Verdensteatret?
– Det skal bli vanntette skott.
– Noen independentdistributører sier seg kritiske til at Arthaus skal drive kino, og vil ikke levere film til dere. Men dere vil vel ha independentfilm uavhengig av hvem som er distributører?
– Selvsagt, kinoen skal ikke prioritere Arthaus’ filmer, sier Sande.
Blant konsulentene til prosjektet finner vi kjente bransjenavn som Rolv Gjestland fra Film & Kino som kinoteknisk konsulent og Ivar Halstvedt fra SF Kino som kinodrift-konsulent.
FRA PROSJEKTET Verdensteatret ved Akerselva – Film og teater for Oslo om verden:
I løpet av det siste året har Oslo mistet 7 kinosaler ved nedleggelsen av Eldorado og Felix. I tillegg var Vika Kino stengt i et år for oppussing. Oslo har p.t. 23 kinosaler, mens Trondheim, med under halvparten av Oslos befolkning, har 19. Redusert kapasitet gir færre titler på kino og kortere visningsperioder per film. Dette kan også ramme filmimporten til resten av landet fordi Oslo fungerer som et lokomotiv for, og en inngangsport til, resten av Kino-Norge. «Det er spesielt den smale filmen som vil få større problemer med å finne gode saltilbud og gode visningstider i en slik situasjon. Ønskesituasjonen er flere saler i Oslo. Også sett fra resten av landets ståsted», uttalte Lene Løken, direktør i bransjeorganisasjonen Film&Kino til Dagsavisen i begynnelsen av februar. Direktør Ivar Halstvedt i SF Kino anslår at Oslo by med over en halv million innbyggere har plass til rundt 50 kinosaler (bransjenorm 1 sal per 10.000 innbyggere), ideelt sett fordelt i hele byen.
Lite tyder på at den akutte mangelen på kinosaler vil avhjelpes i nærmeste fremtid. Kinoplanene på renseanlegget ved Akershus festning står i fare for å skrinlegges. Oslo Kinos nye kino på Økern er tidligst ferdig i 2018, og det finnes ingen andre planer i Oslo sentrum.
En ny kvalitetskino i Oslo sentrum ønskes velkommen av mange bransjeorganisasjoner, og kan være en viktig brikke for å gi Oslo sårt tiltrengt salkapasitet. Det finnes i dag ingen rendyrkede kvalitetskinoer i Oslo. Kampen om kinoetablering står mellom de store kinoaktørene, rommet mellom disse er ledig. verdensteatret vil innta dette rommet og ha alle forutsetninger for å lykkes innenfor sin nisje.
Et årlig besøk på 130. 000 – 150.000 på kinoen og opp mot 50.000 på teater- og dokumentararenaen bør være godt oppnåelig. Hver innbygger i Oslo går på kino 3,7 ganger i året. Våre beregninger forutsetter at hver innbygger innenfor hovednedslagsfeltet benytter kinoen én gang i året, og at hver tre- dje finner veien til dokumentarteater- og film hvert år. verdensteatret vil fungere både som en bydelskino og som en kulturarena for hele Oslo.

Facebook
RSS