• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: Munch
    • Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin
    • Anmeldelse: Babylon
    • Anmeldelse: La elva leve
    • Anmeldelse: M3GAN
  • KINOBRANSJEN
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
    • ODEON slo kinodagrekorden fra 2019
    • Filmweb har rundet 25 år. Her er historien om dette unike norske nettstedet.
    • Er over kneika, men fortsatt utfordrende
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

PRISUTDELING

Oscar-nominasjonene er her – Norske Anders Hammer nominert

Oscar-nominasjonene er her – Norske Anders Hammer nominert
Christian Høkaas
15. mars 2021

Årets Oscar-nominasjoner er her. Den norske journalisten Anders Hammer er nominert for kortdokumentarfilmen Do Not Split om Hong Kong-protestene.

I forkant av nominasjonene legges det ut en kortliste for enkelte kategorier, som snevrer inn utvalget til 15 eller ti stykker – som blir fem når nominasjonene leses opp. Det har aldri skjedd at så mange norske filmer har vært med på kortlistene. I år var det Maria Sødahls Håp i kategorien Beste internasjonale film, dokumentarfilmene Gunda og Kunstneren og Tyven i Beste dokumentarfilm, samt kortfilmen Sparkekoret og dokumentarkortfilmen Do Not Split. Sistnevnte ble nominert.

Vi kan også nevne at den norsk-latviske animasjonsfilmen My Favorite War var sendt inn for Beste animasjonsfilm (kortliste ble ikke annonsert).

Det er kun fem norske filmer som har vært nominert for Beste internasjonale film. Ni liv (1956), Veiviseren (1987), Søndagsengler (1996), Elling (2001) og Kon-Tiki (2012). Ingen av de vant, men vi sitter med noen statuetter, blant annet for Beste dokumentarfilm (Thor Heyerdahls originale dokumentarfilmen Kon-Tiki (1951) fra selve ekspedisjonen) og Torill Koves Den danske dikteren (2006) i kategorien Beste animerte kortfilm.

Det var mer hell for våre danske naboer. Lyddesigneren Mikkel E.G. Nielsen fikk en nominasjon for lydarbeidet i Sound of Metal. Vi kan også gratulere Et glasss til (Druk) som ble nominert for Beste internasjonale film og for Beste regi til Thomas Vinterberg.

En scene fra Et glass til. Nominert for Beste internasjonale film og Beste regi.

Grunnet pandemien har årets Oscar-utdeling blitt flyttet. Vanligvis pleier den populære prisutdelingen å finne sted i februar eller tidlig mars. I år blir den arrangert 25. april. Akademiet har også utvidet gyldighetsperioden sin. Filmer som har hatt premiere i hele 2020 er selvsagt gyldige, men også filmer fra januar og februar 2021. Judas and the Black Messiah er en av de heldige der. Filmen, som hadde premiere i USA i februar, scoret seks nominasjoner.

Akademiet har også løsnet litt på de strengere reglene om at filmer må ha vært vist på kino i en ukes tid i Los Angeles og New York, da kinoene har vært stengt store deler av året. Det vil si at filmer på strømmetjenestene har en større sjanse på seier i år enn tidligere. En av strømmefilmene som har fått en del nominasjoner er The Trial of the Chicago 7. Filmen kom ut på Netflix i oktober.

De årvåkne leserne vil nok legge merke til at det er en kategori mindre i år. Beste lydklipp og Beste lydmiks har nå fusjonert til en kategori: Beste lyd.

En av de største favorittene i overnevnte kategori er Sound of Metal. Riz Ahmeds kritikerroste prestasjon som en trommeslager som mister hørselen har vunnet hjertene til mange. Riz Ahmed og birollen Paul Raci ble nominert. Les KINOMAGASINETs anmeldelse av filmen her:

Anmeldelse: Sound of Metal

Sør-Korea fikk en historisk seier under fjorårets utdeling. Parasite var den første fremmedspråklige filmen til å vinne Beste film. Den vant Beste internasjonale film i tillegg. Representasjon av asiatere er også tilstede under årets utdeling gjennom Minari. Den fikk seks nominasjoner. Filmen tar for seg en sør-koreansk familie som flytter til det landlige USA og dramatikken som blir skapt mellom familiemedlemmene. Dette er en semi-biografisk film fra regissør Lee Isaac Chung. Filmen vant Beste fremmedspråklige film under Golden Globes, men er ikke nominert i den kategorien under Oscarene. Dette er tross alt en amerikansk film, selv om språket er i all hovedsak koreansk.

«Minari» fikk seks nominasjoner, blant annet i Beste film. Kan det bli to år på rad med koreansk film som vinner alt?

Filmen med flest nominasjoner ble Mank. David Finchers kyniske blikk på Hollywoods gullalder og mannen som skrev manuset til Citizen Kane sitter inne med ti nominasjoner. Les KINOMAGASINETs anmeldelse av filmen:

Anmeldelse: Mank (VOD, Netflix)

 

Vi fikk ingen Eurovision i fjor, men Netflix hadde et plaster på såret med sin Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga som ble nominert for Beste sang. Vi er kanskje vant med «For Your Consideration»-kampanjer med reklameplakater fra de store studioene, men her laget den lille islandske byen en søt film i håp om at Akademiet ville nominere den.

Gjennom historien har det bare vært fem kvinner som har blitt nominert for Beste regi. Lina Wertmüller for Seven Beauties (1976), Jane Campion for The Piano (1993), Sofia Coppola for Lost in Translation (2003), Kathryn Bigelow for The Hurt Locker (2009) og Greta Gerwig for Lady Bird (2017).

For aller første gang i historien har to kvinner blitt nominert i et og samme år. Nå kan vi legge til Chloé Zhao i rekken for den kritikerroste Nomadland og Emerald Fennell for den nådeløse Promising Young Woman.

Nomadland fikk også en nominasjon for Beste film, Beste kvinnelige skuespiller, Beste adapterte manus, Beste klipping og Beste kinematografi. Filmen har tidligere vunnet Gulløven i Venezia og folkeprisen under Toronto internasjonale filmfestival.

Anmeldelse: Nomadland

For fem år siden var det en stor Twitter-kampanje kalt #OscarsSoWhite, som var en respons til at det ikke var noen mørkhudete som ble nominert i noen av skuespillerkategoriene for andre år på rad. Dette var også et år med flere kritikerroste filmer om mørkhudete, som ble nærmest ignorert av Akademiet slik som Creed, Straight Outta Compton og Beasts of No Nation. (Sistnevnte vant Idris Elba en Screen Actors Guild-award for). Dette tok Akademiet til seg og forbedret over årene.

I år er det mange mørkhudete nominert i flere kategorier, slik som Lakeith Stanfield og Viola Davis. Davis er nå den mest nominerte mørkhudete kvinnen i skuespillerkategoriene. En av årets favoritter er Chadwick Boseman i en posthum rolle i Ma Rainey’s Black Bottom. Han vant en Golden Globe for denne rollen under årets utdeling og ble nominert for Oscar i Beste hovedrolle.

Golden Globe-vinnerne 2021 – Posthum pris til Chadwick Boseman

En sjeldenhet for Akademiet er å anerkjenne så vulgære og komiske prestasjoner som vi så i Borat: Subsequent Moviefilm. Filmen scoret en nominasjon i beste adapterte manus, men også for kvinnelig birolle (Maria Bakalova). Det nærmeste vi kommer til en slik prestasjon i nyere tid er Robert Downey Jr. sin prestasjon i Tropic Thunder (i blackface!)

Borat: Subsequent Moviefilm har blitt nominert til to Oscar-priser.

En annen sjeldenhet er at en person blir nominert for Oscar og for en Razzie. Razzie-pris er en som hedrer de verste filmene eller prestasjonene i et gitt år. Glenn Close har nå gjort dette med sin prestasjon i Hillbilly Elegy.

 

Anthony Hopkins ble nominert for The Father. Nå har han rekorden for å være den eldste skuespilleren nominert i denne kategorien, i en alder av 83. Filmen scoret flere nominasjoner, inkludert Beste film, og omhandler en mann som nekter hjelp fra datteren når han blir eldre, men begynner snart å tvile på sine nærmeste og til og med på sin egen virkelighet.

 

Og de nominerte er ..

 

Beste film

The Father
Judas and the Black Messiah
Mank
Minari
Nomadland
Promising Young Woman
Sound of Metal
The Trial of the Chicago 7

Beste regi

Thomas Vinterberg, Another Round
David Fincher, Mank
Lee Isaac Chung, Minari
Chloé Zhao, Nomadland
Emerand Fennell, Promising Young Woman

Beste mannlige hovedrolle

Riz Ahmed, Sound of Metal
Chadwick Boseman, Ma Rainey’s Black Bottom
Anthony Hopkins, The Father
Gary Oldman, Mank
Steven Yeun, Minari

Beste kvinnelige hovedrolle

Viola Davis, Ma Rainey’s Black Bottom
Andra Day, The United States vs. Billie Holliday
Vanessa Kirby, Pieces of a Woman
Frances McDormand, Nomadland
Carey Mulligan, Promising Young Woman

Beste mannlige birolle

Sacha Baron Cohen, The Trial of the Chicago 7
Daniel Kaluuya, Judas and the Black Messiah
Leslie Odom Jr., One Night in Miami
Paul Raci, Sound of Metal
Lakeith Stanfield, Judas and the Black Messiah

Beste kvinnelige birolle

Maria Bakalova, Borat Subsequent Moviefilm
Glenn Close, Hillbilly Elegy
Olivia Colman, The Father
Amanda Seyfried, Mank
Youn Yuh-jung, Minari

Beste adapterte manus

Borat Subsequent Moviefilm
The Father
Nomadland
One Night in Miami
The White Tiger

Beste originalmanus

Judas and the Black Messiah
Minari
Promising Young Woman
Sound of Metal
The Trial of the Chicago 7

Beste animasjonsfilm

Onward
Over the Moon
A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon
Soul
Wolfwalkers

Beste dokumentarfilm

Collective
Crip Camp
The Mole Agent
My Octopus Teacher
Time

Beste kortfilm

Feeling Through
The Letter Room
The Present
Two Distant Strangers
White Eye

Beste animerte kortfilm

Burrow
Genius Loci
If Anything Happens, I Love You
Opera
Yes People

Beste kortdokumentar

Colette
A Concerto Is a Conversation
Do Not Split
Hunger Ward
A Love Song for Natasha

Beste internasjonale  film

Another Round, Danmark
Better Days, Hong Kong
Collective, Romania
The Man Who Sold His Skin, Tunisia
Quo Vadis, Aida?, Bosnia og Herzegovina

Beste sang

«Fight for You», Judas and the Black Messiah
«Hear My Voice», The Trial of the Chicago 7
«Husavik», Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
«Io sì», The Life Ahead
«Speak Now», One Night in Miami

Beste originale musikk

Da 5 Bloods
Mank
Minari
News of the World
Soul

Beste scenografi

The Father
Ma Rainey’s Black Bottom
Mank
News of the World
Tenet

Beste kinematografi

Judas and the Black Messiah
Mank
News of the World
Nomadland
The Trial of the Chicago 7

Beste klipping

The Father
Nomadland
Promising Young Woman
Sound of Metal
The Trial of the Chicago 7

Beste lyd

Greyhound
Mank
News of the World
Soul
Sound of Metal

Beste visuelle effekter

Love and Monsters
The Midnight Sky
Mulan
The One and Only Ivan
Tenet

Beste sminke og hårstyling

Emma
Hillbilly Elegy
Ma Rainey’s Black Bottom
Mank
Pinocchio

Beste kostymedesign

Emma
Ma Rainey’s Black Bottom
Mank
Mulan
Pinocchio

 

 

Relaterte sakerForsidenOscarVideo
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
PRISUTDELING
15. mars 2021
Christian Høkaas

Redaksjonsassistent hos KINOMAGASINET. Har mastergrad i filmvitenskap hos NTNU i 2018. Ass. programsjef i 2021 og programansvarlig Next Nordic Generation under 2022-utgavene av Den norske filmfestivalen.

Relaterte sakerForsidenOscarVideo

Siste saker fra PRISUTDELING

Norske «Nattrikken» ble Oscar-nominert

Christian Høkaas24. januar 2023
Les mer

Vinnerne av Golden Globe Awards 2022

Christian Høkaas11. januar 2023
Les mer

Her er Oscar-vinnerne 2022

Christian Høkaas28. mars 2022
Les mer

Dette ble BAFTA-vinnerne 2022

Christian Høkaas13. mars 2022
Les mer

Norske filmkritikere ga to priser til Verdens verste menneske

admin23. februar 2022
Les mer

Oscar-nominasjoner til Verdens verste menneske

Christian Høkaas8. februar 2022
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Katrine Wang Svendsen,Matias Kjølstad, Magnus Meling.

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

Siste nyheter

  • Anmeldelse: Munch
    ANMELDELSE31. januar 2023
  • Stevens Spielbergs fabel
    31. januar 2023
  • Nye eventyr på Apeplaneten
    FILMPRODUKSJON30. januar 2023
  • James Cameron om forskjellen på kino vs. hjemmekino
    REGISSØRINTERVJU30. januar 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Festival Skrekkfilm animasjon eventyr krim

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • James Cameron om forskjellen på kino vs. hjemmekino
    REGISSØRINTERVJU30. januar 2023
  • Nord-Norges kinogigant slo alle besøksrekorder
    STATISTIKK2. januar 2023
  • Vinnerne av Golden Globe Awards 2022
    PRISUTDELING11. januar 2023
  • Nye eventyr på Apeplaneten
    FILMPRODUKSJON30. januar 2023
  • Anmeldelse: Munch
    ANMELDELSE31. januar 2023
  • Stevens Spielbergs fabel
    31. januar 2023
  • Nye eventyr på Apeplaneten
    FILMPRODUKSJON30. januar 2023
  • James Cameron om forskjellen på kino vs. hjemmekino
    REGISSØRINTERVJU30. januar 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Golden Globe-vinnerne 2021 – Posthum pris til Chadwick Boseman
Billie Ellish vant «Record of the Year» og «Best song written for visual media»