
Årets Cannes-festival ble i 2015 holdt for 68. gang. I løpet av tolv dager ble det holdt pressekonferanser, intervjuer, rød-løper arrangementer, og ikke minst filmvisninger av filmer fra hele verden, og i alle forskjellige sjangre.
Det var ca. 6000 påmeldte filmer til årets festival.
Den nyeste Pixar-filmen Inside Out ble vist under festivalen. Filmen blir nå omtalt som «comeback-filmen» til Pixar, som de siste årene har slitt med å finne tilbake til den gode kvaliteten de er så kjent for. Inside Out – med norsk tittel Innsiden ut – får norsk kinopremiere 21. august 2015.
Denis Villeneuves amerikanske narkokartell-thriller Sicario har fått mye skryt, og det blir allerede nå spådd en mulig Academy Award-nominasjon til hovedrolleinnehaveren Emily Blunt.
Amy, den mye omtalte dokumentaren om Amy Winehouse ble for vist under årets Cannes-festival, og filmen om den verdenskjente artisten som mistet livet i kampen mot stoffmisbruk har til nå fått mange positive tilbakemeldinger.
Italienske Paulo Sorrentinos var med i festivalens hovedkonkurransen i fjor, der han stilte med den kritikerroste filmen The Great Beauty, men han måtte se seg slått av Blue is the Warmest Color, som vant Gullpalmen. I år stilte han på nytt med filmen Youth, med Michael Caine i hovedrollen.
En av de filmene det var forventninger til under årets Cannes-festival, var Justin Kurzels filmadaptasjon av Shakespeare’s Macbeth, med Michael Fassbender og Marion Cotillard i hovedrollene. Kritikerne er positive til Macbeth, og spesielt skuespillerprestasjonene har fått mye skryt.
Woody Allens nyeste film, Irrational Man, med Joaquin Phoenix og Emma Stone ble vist for første gang under festivalen, og fikk gode tilbakemeldinger.
Gjestene under Cannes-festivalen er kjent for å være brutalt ærlige, og en av de filmene som fikk gjennomgå i form av buing etter visningen var Gus Van Sants (Good Will Hunting, Milk) The Sea of Trees med Academy Award-vinner Matthew McConaughey.
Årets festival er blitt kritisert for å legge for mye fokus på engelskspråklige filmer med Hollywood-stjerner, men de har også fått mye skryt for å legge mer vekt på kvinnelige regissører.
Under årets festival ble den legendariske 60-talls regissøren Agnes Varda den første kvinnen som mottok en heders-Gullpalme. Den verdenskjente Hollywood-skuespillerinnen Natalie Portman hadde en visning av hennes regidebut, A Tale of Love and Darkness, en dramafilm om Israels tidlige år.
For første gang på 36 år var Norge representert i hovedkonkurransen under Cannes filmfestival. Dette ble selvsagt mye omtalt i norske riksmedier.
Joachim Trier, kjent for Oslo 31. august og Reprise, har regissert sin første engelskspråklige film – Louder Than Bombs. Dette var den eneste nordiske produksjonen som i år deltok i hovedkonkurransen, og kjemper om Gullpalmen.
Også i denne filmen er manusforfatter og regissøren Eskil Vogt medforfatter, et samarbeid de to har hatt siden Triers første film, kortfilmen Still fra 2001.
Louder Than Bombs fikk blandet kritikk under festivalen, og mens skandinavene har vært svært fornøyd med filmen, har andre vært mindre begeistret. NRK Filmpolitiets Birger Vestmo gav filmen terningkast fem, og kalte den en «stille, vakker og poetisk film», mens Peter Bradshaw, filmanmelder for The Guardian, gav filmen to av fem stjerner, og kalte den «veldig flat, veldig selvbevisst, og forbløffende skuffende». Louder Than Bombs får norsk premiere 2. oktober 2015.
Den ungarske filmen Saul Fia er en av storfavorittene til å vinne Gullpalmen. Holocaust-dramaet av László Nemes’s er regissørens filmdebut, og filmen blir skrytt opp i skyene. Arthaus har sikret seg norsk kinodistribusjon av filmen.
En annen forhåndsfavoritt til å vinne Gullpalmen, en pris som tidligere har gått til filmer som Pulp Fiction, Taxi Driver, Apocalypse Now og Fahrenheit 9/11, er amerikanske Carol. Carol, regissert av Todd Haynes (I’m Not There, Far From Heaven) er en film om forbudt kjærlighet mellom to kvinner på 50-tallet, med Rooney Mara og Academy Award-vinner Cate Blanchett i hovedrollene.
OPPDATERT – DISSE VANT PRISENE:
Gullpalmen: “Dheepan” (Jacques Audiard, Frankrike)
Grand Prix: “Son of Saul” (Laszlo Nemes, Ungarn)
Beste regissør: Hou Hsiao-hsien, “The Assassin” (Taiwan)
Beste mannlige skuespiller: Vincent Lindon, “The Measure of a Man” (Frankrike)
Beste kvinnelige skuespiller: (delt mellom) Emmanuelle Bercot, “Mon roi” (Frankrike), og Rooney Mara, “Carol” (U.K.)
Jury Prize: Yorgos Lanthimos, “The Lobster” (Hellas-Irland-U.K.-Holland-Frankrike)
Beste manus: Michel Franco, “Chronic” (Mexico-Frankrike)
Æres Gullpalme: Agnes Varda
Camera d’Or: “Land and Shade” (Cesar Augusto Acevedo, Colombia)
Gullpalme til kortfilm: “Waves ’98” (Ely Dagher)
Ecumenical Jury Prize: “My Mother” (Nanni Moretti)


Facebook
RSS