
Det er en svært entusiastisk og filmglad ung mann fra Eidsvoll som nå overtar ansvaret for kinodriften i Ås kommune.
Drømmen om å drive «sin egen», ekte kino har vært der siden ungdomsårene, forteller Martin Øsmundset.
Hjemme på gutterommet på Eidsvoll fikk han sin egen hjemmekino i konfirmasjonsgave av sine tre eldre søsken. Martin kunne se opp til sju filmer dag – stort sett alene. «Det har vært en drøm for meg å ha ansvaret for en kino; være den som avgjør hvilke filmer som skal vises, den som river av billettene i døra, den som setter filmen i gang og ikke minst: den som får gleden av å se et publikum som har opplevd noe de aldri vil glemme komme ut av en kinosal,» skrev Øsmundset på sin Facebook-profil fredag 16. oktober. Da hadde han sin første filmvisning i Ås kinoteater.
Det var seniorkino med Alexander Paynes hjertevarme Nebraska (2014). Synet av kinogjestene på vei ut av salen skal han være oppmerksom på fremover, for det er en fin pekepinn på om han gjør jobben sin eller ei, mener den nybakte kinosjefen.
Martin Øsmundset (27) bor på Tøyen i Oslo og er utdannet tekstforfatter fra Westerdals. Han har bachelorgrad i film- og fjernsynsvitenskap fra Høgskolen i Lillehammer. Nå skriver han på masteroppgaven sin, som skal ta for seg digital filmjournalistikk.
– Jeg var en slags «DVD-dealer» for mine nærmeste kompiser allerede på ungdomsskolen, så filmformidleren i meg våknet nok allerede der, men av mer formell arbeidserfaring er det første nevneverdige et par år bak disken i Video Nova. Først på Jessheim, deretter på Grünerløkka. Jeg har også vært innom produksjonssiden – jeg har vært produsent for fem av kortfilmene til Liv Mari Mortensen, forteller Øsmundset til KINOMAGASINET.
Han har vært filmkritiker og -journalist for NATT&DAG siden februar 2012, og filmredaktør siden september i fjor, etter først å ha vikariert i tre utgaver på vårparten. Siden 2013 har han hatt sommerengasjement som katalogredaktør og pressemedarbeider for Den norske filmfestivalen i Haugesund.
Øsmundset mener han er et eple som ikke har falt nevneverdig langt fra stammen. Faren, Erik Øsmundset, er redaktør i lokalavisa på Eidsvoll, og han var også involvert i kommunal kinodrift i sin tid.
– Hvordan oppdaget du jobben?
– Jeg fant faktisk ut om stillingen på Facebook. Min forgjenger Sveinung Wålengen la den ut der, med visshet om hvor mange filmfolk og medievitere han har i vennegjengen.
– Da han la den ut, hadde han et innsalg som åpnet omtrent sånn: «Trollmannen fra Ås gir fra seg tryllestaven i oktober. Er du kinobransjens nye Harry Potter?». Ikke at det primært var den lattervekkende formuleringen som vakte min interesse, men nå i ettertid gliser jeg godt av at det tydeligvis er jeg som er kinobransjens nye Harry Potter – hva nå enn det måtte bety. Sveinung har fått støtte til å skrive bok om bygdekinoen. Det prosjektet medfører en del reising, noe som gjorde det til en utfordring å forholde seg til faste kinovisninger onsdag og søndag.
– Hvor stor prosentstilling er det?
– Det er femti prosent, noe som passer meg utmerket, for jeg studerer stadig.
– Flytter du til Ås?
– Siden august 2015 har jeg bodd i en sjetteetasje på Tøyen uten heis, så på vei opp de 84 trappetrinnene hender det at tanken på flytting blir mildt forlokkende, men inntil videre trives jeg og samboeren min Pernille så godt at vi nok blir boende. Det tar også bare 28 minutter med tog til Ås, og det syns jeg er en helt levelig reisetid.
– Har du alltid hatt en drøm om å drive en kino?
– Alltid! Men det er jo sånn at det er noen drømmer man tør å snakke om, de som føles oppnåelige, og så har man de som man nesten ikke tør å sette ord på, fordi de virker helt virkelighetsfjerne og bortenfor hva en kunne håpe på i sine villeste drømmer. Den jobben her hører til sistnevnte kategori for meg. Jeg har vel egentlig aldri sagt det høyt til noen, av frykt for å jinxe det.
– Hva er status for Ås kinoteater?
– Siden kinodriften startet opp igjen mot slutten av 2012 har det vært gode besøkstall. I 2013 var det 6.013 besøkende fordelt på 122 forestillinger, mens i 2014 var det 4.635 besøkende fordelt på 119 forestillinger. Med de tallene, som Sveinung Wålengen altså skal ha æren for, er vi den kinoen med best besøk per forestilling i Follo-distriktet.
– Ås kinoteater har nesten 400 plasser, og salen som sådan har stått tilnærmet uendret siden Terje Kristiansens storhetstid. Og lydanlegget fungerer ypperlig. Kinosalen vår gjør meg faktisk litt nostalgisk, for størrelsen minner meg om Panorama kino på Eidsvoll, hvor jeg hadde store filmopplevelser i barndommen.
– Det som slår meg med publikummet på Ås er at det er ekstremt sammensatt. Som kinoansvarlig er Ås en vanvittig spennende utfordring, for vi har ikke bare barnefamiliene og pensjonistene, men også studentene på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og ikke minst cineastene. Jeg har registrert at selv om det selvsagt er et publikum for bred underholdningsfilm, er det også en fin liten skare som tropper opp for de kunstnerisk ambisiøse filmene. Det passer meg utmerket, for selv er jeg en ekstremt altetende seer, med kjærlighet til både det brede og det smale.
– Selv om det er stas med en fullsatt kinosal, er det et viktig prinsipp for meg at en ikke alltid skal tenke besøkstall – i hvert fall så lenge jeg har gleden av å drive en kommunal kino. Noen ganger er det viktigere at femten mennesker har en opplevelse som er med dem resten av livet enn at fire hundre mennesker ser en film de har glemt et kvartal fra kinobygget.
– Skal du fortsette som filmjournalist?
– Det er tanken. Jeg blir sittende som filmredaktør for NATT&DAG i to utgaver til, altså til og med desemberutgaven, og så blir det mer sporadisk frilansing deretter – vi får se hva jeg har overskudd til ved siden av kinoen og masteroppgaven. For å holde meg noenlunde normal, er jeg helt avhengig av å skrive i hvert fall noen tekster som ikke inneholder kildereferanser eller som avslutter med «Ha en god dag videre! Beste hilsen Martin Øsmundset», så filmkritikeren i meg skal nok få slippe til iblant – dersom noen vil ha tekstene hans, vel å merke.



Facebook
RSS