
ÅLESUND: Den kommunale driften ved Ålesund Kino ble fra 1. januar 2014 overtatt av Norsk Kino. – Folk har vært spent i forkant og nysgjerrige på endringene, hvor raskt de vil komme og hvor synlige vi ville bli.
Det forteller Linn Eidskrem Handeland, nyansatt kinosjef hos Norsk Kino Ålesund.
KINOMAGASINET besøkte nylig byen på nordvestlandet og kinosjefen viste oss rundt både på Moa Kinosenter og Svømmehall og i Løvenvold kino i sentrum av byen.
«HJERTET I ÅLESUND»
Løvenvold kino fra 1923 har vært truet med nedleggelse gang på gang de siste ti årene, fordi det ikke har vært lønnsomt å drifte det. Norsk Kino foretok endringer umiddelbart, innenfor de rammene som er mulig i en vernet bygning. Det ble lansert kinokiosk, som aldri har vært der tidlugere.
– Det har bare vært billettluke her. Nå har vi en disk med to popcorn brønner i stil med det vernede bygget og det er vanlige kioskvarer. Folk kommer fortsatt inn med varer de har kjøpt fra Narvesen. Det tar tid før folk forstår at tilbudet finnes.
Andre endringer på Løvenvold er at 20 år gamle høyttalere er byttet ut. Det er også kommet 3D-lerrett.
– Jeg vil påstå at Løvenvold kino er selve hjertet i Ålesund. Mange har et veldig kjært forhold til Løvenvold. De vil beholde det som det er. Selvfølgelig kunne komforrten på noen av setene blitt bedre.
FORBEDRINGER PÅ REKKE OG RAD
I sal 1 og 3 på Moa kinosenter er det satt inn nye lerretter og optikken på projektorene er forbedret. Lydisolering mellom de tre salene skal også foretas ila. våren.
Ila. fjorten dager rev man også ned den gamle Location-kiosken på Moa, og bygde en ny.
– Nå driver vi kiosken selv, forteller Linn Eidskrem Handeland.
Mange av de tidligere ansatte fra kommunen jobber fremdeles for nye Ålesund kino, og det er nye deltidsansatte. Norsk Kino har innført lengre åpningstider, spesielt i helgene, hvor det nå vises film fra kl. 13.00.
BEGEISTRING
– Har det vært kritiske røster til at kinoen privatiseres?
– Nei, publikum er ikke så opptatt om det er kommunalt eller privat, så lenge det er et godt tilbud. Endringer har det blitt, siden vi har byttet billettssystem til Newman, så det er en overgang for folk som var vant til det andre systemet. Nytt for de ansatte er å tenke kiosk, og lære seg systemet. De ansatte har aldri drevet med kiosk før.
– Folk er veldig begeistret for forandringen. Nå har vi store annonser i farger i lokalavisen og det er oversiktlig.
– Kjedens styrke?
– Norsk Kino er tett på publikum, de kjenner kundene og vet hva de etterspør. Jeg synes de er utrolig flinke på markedsføring. Det er et godt team, alle hjelper hverandre.
BARNDOMSMINNER
Linn Eidskrem Handeland sier hun syns det er veldig spesielt å drive sin barndoms kino.
– Jeg gikk på kino hver helg i barndommen. Da var det Parken kulturhus og Løvenvold. Det var meg og broren min. Kontrolløren var min store skrekk, han brukte lommelykt på oss barna dersom vi ikke oppførte oss under forestilingen. Jeg husker Tarzan- og Olsenbanden-filmer.
– Hvilke forventninger møtte du da du begynte?
– Alle begynte å snakke om min jobb. De var nysgjerrige. Med nye kiosker blir totalopplevelsen annerledes enn før. Jeg vil samarbeide med storsenteret på Moa og med forretninger i byen, og bli mer synlig generelt, overfor bedrifter, og bruke media og sosiale medier.
Den nye kinosjefen sier hun har god kontakt med lokaljournalistene.
– De er veldig interesserte. Jeg har vært elleve ganger i lokalmediene siden jeg begynte!
(Og dette er tredje gang vi omtaler Ålesunds kinosjef, her på kinobransjens nettsted … men første gang vi besøker Ålesund i ens ærend, naturligvis. Red. anm. Se tidligere saker her og her)
Hun påpeker at kino er en del av kulturen i et område du vokser opp.
Linn Eidskrem Handeland har tvillinger, en gutt og jente på sju år.
– De synes jeg jobber lenge om dagene, men de synes det er stas at jeg er kinosjef. Får vi komme gratis på kino? Det var den store tingen. Og popcorn og snop.
– Hvorfor fikk du jobben?
– Jeg har en utdannelse innenfor film og skjønner filmmediet, men har også en solid bakgrunn salg og markedsføring. De to tingene seg i mellom gjorde utslaget.
– Hvordan skal kinoen beholde posisjonen?
– Vi konkurrerer med det andre sosiale folk gjør, det som skjer ellers i byen, teater, fotballkamper, restaurantbesøk. Vi må gjøre det så attraktivt som mulig. Vi må tilrettelegge et program og et tilbud som folk liker. Hvis folk streamer filmer, er det positivt, fordi det skaper filminteresse. Vi må skape blest rundt filmene, og med barnefilmer skal vi ha tegnebord, ballonger og maskoter, slik at det skapes forventning før du går inn i lokalet.

Facebook
RSS