
Tidligere Aftenposten-journalist Per Haddal og tidligere distributørdirektør Bjørn Hoenvoll har samarbeidet om boken «Fra film til fil».
Den nye boken er bestilt av – og skal utgis i regi av – Norske filmbyråers forening (NFF), forteller de to forfatteren til KINOMAGASINET.
En annen bransjeveteran – som også er i pensjonistenes rekker, men stadig like aktiv – er tidligere Oslo Kino-ansatt Sigurd Moe Hetland. Han bidrar som fotograf i boken. Moe Hetland har både tatt nye bilder og funnet frem skjulte skatter fra sine rikholdige arkiver.
I 1996 ble det utgitt en bok som het Den store illusjonen om NFF, skrevet av Ole Diesen, med bakgrunn fra Kommunenes filmsentral (KF).
Den tok grundig for seg byråenes historie, fra starten, og Bjørn Hoenvoll var da leder i foreningen. Boken redegjorde for distribusjonshistorien i Norge fra starten av.
Bjørn Hoenvoll forteller til kinobransjens fagblad at han synes Diesens bok er meget god, grundig og viktig. Diesen fikk i tale mange av «de gamle gutta» som jobbet i bransjen den gang Hoenvoll var ungdom og ny i bransjen i 1968.
– Nå fant byråforeningen ut at de ville lage en oppfølger. Og Bjørn og jeg ble spurt om vi ville gjøre det, forteller Per Haddal til KINOMAGASINET.
– Vi tar for oss perioden fra 1997 og ut 2013. Det er et bra tidspunkt, fordi bransjen har vel aldri vært i så sterk forandring, så raskt, som akkurat nå. Jeg tenker selvfølgelig på digitaliseringen og alt det fører med seg. Og så er det en hel generasjon som nå forsvinner ut av virksomhet. Vi har gjort masse intervjuer med direktører som vil fortsette, som Guttorm Petterson og Inger Warendorph, men også med Bjørn Jacobsen, Bjørn Hoenvoll og Liv Jacobsen. Det siste intervjuet hun ga, var med oss, i fjor sommer.
«Fra film til fil» blir på ca 250 sider.
– Det har vært veldig morsomt å jobbe med det. Alle har stilt opp på intervjuer. Vi har forsøkt å gjøre det journalistisk, men også med historiske, ressonerende kapitler. Men forhåpentligvis blir det lett å lese, så det er ikke noe som bare fremtidige mastergradstudenter skal bruke for å skrive hovedoppgaver.
– Vi er opptatt av en del kulturpolitiske ting, så det blir et bredt spekter, sier Haddal.
– Det har skjedd mye siden midten av 90-tallet. Blant annet filmleieoverenskomsten som forsvant, og hvordan det skjedde. Det var ESA-forhandlinger og mye styr med Oslo kinematografer. Det var da jeg ble EU-motstander, da jeg skjønte hvor lite vi hadde å si her i landet, forteller Hoenvoll.
– Hvordan er det å være blant de gamle?
– Hehe, vi var handelsreisende i film i gamle dager, svarer han og drar opp et par morsomme historier:
– Vi dro med Hurtigruten og gjorde de rareste ting. Da var det kinosjefer som var maskinister. I Grimstad kunne vi komme på kvelden, da satt vi der i maskinrommet med loggbøkene og booket film. Og jeg husker kinosjefen i Kristiansand – han hadde en underlig jobb. Han var ekteskapsmegler. Jeg husker en gang det banket på døren et gråtende par. Jeg måtte ut og vente. Etter en halvtime kom de like gråtende ut. «Det var et håpløst tilfelle dette! Her er det bare skilsmisse som kan duge». Så booket vi film!
Facebook
RSS