
Nå har også USAs tredje kinokjede inngått avtale med Universal.
Cienmark og Universal er blitt enige om følgende:
• Enhver Universal-film som omsetter for 50 millioner amerikanske dollar eller mer på hjemmemarkedet kan lansers som Premium VOD (PVOD) 31 dager etter kinopremieren. Andre Universal-titler fra DreamWorks Animation og Focus Features kan sendes ut som PVOD etter 17 dager.
Denne siste delen av avtalen er lik den som Universal gjorde med landets største kinokjede, AMC, for kort tid siden. Som AMC, regnes det med at Cinemark også får noe av PVOD-inntektene. Avtalen skal gå «over flere år», uten at det er spesifisert.
(Artikkelen fortsetter nedenfor.)
LES OGSÅ:
Nå blir det rekordkort tid fra kinofilmpremiere til hjemmekinolansering
Universal har i koronaåret 2020 hatt stor suksess med PVOD, eksempelvis Trolls World Tour, The King of Staten Island og kommende Freaky regnes også som et sikkert PVOD-kort.
Cinemark har 533 kinoer i USA og Latin-Amerika.
Cinemark-sjef Mark Zoradi sier i en uttalelse følgende, som vel ikke kan karakteriseres som annet enn en historisk innrømmelse fra en kinokjede:
«Vi tror på et mer dynamisk kinovindu, hvor kinoene fortsetter å sørge for en event-basert lanseringsplattform for filmer som maksimerer box office og styrker suksessen på subsekvemte distribusjonskanaler, i den delte og beste interessen for studioer, kinoer og viktigst av alt, kinogåerne.»

Mark Zoradi er sjef for Cinemark. Foto: Cinemark.
Variety beskriver avtalen som betydningsfull av flere årsaker, ikke minst at to av USAs største kinokjeder nå er enige med Universals strategi for kinofilmlanseringer. Det betyr at det blir etablert et PVOD-vindu og at nyere filmer vil komme raskere til folks hjem, når også kinohverdagen blir mer normal.
Dette er filmene som Universal har på trappene for resten av 2020 (så langt), med amerikanske tentative kinopremieredatoer:
The Croods: A New Age (25.11.), Half Brothers (4.12), All My Life (4.12), News of the World (25.12) og Promising Young Woman (25.12).
Variety har fått bransjeanalytikere i tale.
Robert Fishman fra MoffettNathanson sier:
«Hvis forbrukerne blir vant til at de bare trenger å vente noen få uker for å se en film hjemme, så frykter vi at korttidseffekten på kinobesøket kan bli substansiell og at flere vil velge å se blockbustere hjemme også på lengre sikt. I tillegg vil mindre kinogjengere føre til mindre omsetning av kioskvarer, mat og drikke for kinoene.»
Fishman poengtere også at slike avtaler kan gjøre det enklere å få lansert filmer som omsetter for 50-100 millioner dollar på kino, og spesielt i mellomfasen nå fremover før det blir full kinodrift, som tidligere.
Analytikeren mener også at kinoene bør bruke dette som incitament overfor Netflix og andre VOD-aktører, slik at de kan få lignende avtaler med dem om å vise innhold på kino før det havner på strømmetjenestene.
LES OGSÅ:
AMC-sjefen tror den nye filmleie-avtalen blir den nye standarden
Amerikansk analytiker: «17-dagers kinovindu skaper en veldig farlig presedens»
Facebook
RSS