
Om filmleievilkårene er svært gode og filmene av solid kvalitet, er ikke norske kinosjefer avvisende til å vise eksklusive Netflix-filmer på kinoene sine.
Netflix starter høsten 2015 med sine egenproduserte filmer, og sier disse også skal vises på kino. I USA har planene som ventet møtt motstand blant den konservative kinobransjen. Foreløpig er det bare kinesiske kinoer som sier de også vil vise Crouching Tiger, Hidden Dragon: The Green Legend samtidig som filmen får premiere på Netflix i første kvartal 2016.
Flere av de norske kinoene er ikke like avvisende som amerikanerne. Med flere forbehold er det faktisk rent teoretisk aktuelt for kinosjefene å si ja til Netflix-filmer.
Arild Kalkvik, som er leder i kjedesammenslutningen KinoNor og direktør i Trondheim Kino, i tillegg til at han leder Norske kinosjefers forbund og er styreleder i Film & Kino, er ingen hvem som helst i norsk kinobransje.
Han stiller seg tvilende til at noen av de etablerte distrubutørene synes det er en interessant forretningsmodell å kinodistribuere Netflix-filmer.
Men hvis en distributør i Norge vil importere filmer av denne karakter, så er ikke Kalkvik uvillig til å vurdere det.
Det som vil være avgjørende vil «avhenge helt av kvaliteten på filmen og vilkårene den tilbys til», sier han til KINOMAGASINET.
Direktøren for landets største kinokjede Nordisk Film Kino AS, Jannicke Haugen, sier at tematikken ikke har vært aktuell enn så lenge, men at de selvsagt skal ta en beslutning dersom problemstillingen blir aktualisert.
Haugen sier til vårt bransjnettsted at filmene er mindre attraktive hvis de samtidig sendes via Netflix. Også for Nordisk Film Kino er det dermed de økonomiske vilkårene – filmleien – som kan være avgjørende.
«I dag betaler kinoene en relativt høy pris til distributørene, nettopp fordi vi også kjøper en eksklusivitet. Hvis eksklusiviteten bortfaller, vil også kinoenes betalingsvillighet reduseres betraktelig», poengterer Haugen.
Bransjeveteran Ivar Halstvedt, med over 25 års fartstid i norsk kinobransje, leder landets andre store kjede, SF Kino.
Som sine kollger Haugen og Kalkvik tar også Halstvedt utgangspunkt at filmenes kvalitet og filmleiebetingelsene blir to nøkkelfaktorer.
Halstvedt sammenligner disse filmene med «rett på video»-prinsippet fra den fysiske delen av bransjen.
– Høyst trolig vil ikke slike «rett på nett»-lanseringer være aktuelle for kinovisning. Det har jo da filmenes produsenter selv valgt, på samme måte som mange filmer tidligere gikk «rett på video», sier Ivar Halstvedt.
Les også vår bakgrunnssak om Netflix-filmene på kino her og tidligere artikler om temaet under lenkene under.
Facebook
RSS