
Linn Handeland er ansatt som senterleder for Ålesundsavdelingen av Norsk Kino.
Fakta om Løvenvold:
• Løvenvold kino i sentrum har èn sal med kapasitet på 190 seter.
• Første forestilling 1. september 1923.
Fakta om Moa kino:
• Moa kino har tre saler med kapasitet på henholdsvis 132 + 87 + 63 seter, totalt 281 seter.
• Første forestilling 26. desember 1988.
Norsk kinodrift AS:
• Driver i dag ni kinoer i Ålesund, Halden, Askim, Asker, Hønefoss, Verdal, Kristiansund, Horten og Tønsberg.
• Heleid av Oslo Kino AS som igjen er heleid av Nordisk Film. Norsk Kinodrift AS slås ila første kvartal sammen med Oslo Kino AS.
• Selskapet ble etablert i 2001.
• Ca. 120 ansatte.
• Omsatte i 2012 for ca. 95 millioner.
• Ca. 720 000 kinogjester i 2012.
– Det føles kjempedeilig å være i gang, sier administrerende direktør Therese Nordnes i Norsk Kinodrift AS.
1. januar 2014 overtok Norsk Kino driften av de to kommunale kinoene i Ålesund – Løvenvold og Moa.
Driftsavtalen kan vare i inntil femten år med Ålesund kommune.
Et team på hele sju personer fra Norsk Kino har vært tilstede under de første dagene i Ålesund. Første driftsdag ble torsdag 2. januar. 1. januar holdt kinoene stengt.
– Det har vært utrolig hyggelig å møte publikum. Vi har opplevd stor positivitet fra kommunen, samarbeidspartnere og næringslivet. Det kjennes godt å endelig være i gang, sier Nordnes til kinobransjens fagblad.
Ålesund kommune har lenge strevd med å drive kinoen lønnsomt. I en årrekke har det vært store underskudd. I debatten som har vært ført de siste årene har flere i byen innsett at private aktører må inn i bildet og i 2013 ble det klart at Norsk Kino fikk tilsagnet om drift. De har tidligere hatt suksess med samarbeid med kommunale eiere i Halden, Askim, Asker, Hønefoss, Verdal, Kristiansund og Horten.
– Kinodriften har ikke vært en lønnsom affære for kommunen, bekrefter Therese Nordnes.
– Men dere skal klare det?
– Det er alltid en utfordring, men vi hadde ikke tatt på oss dette prosjektet hvis vi ikke mente vi kunne drive det godt. De kommunene vi har godt samarbeid med, der vi har suksesshistoriene, er f.eks. Verdal, Horten og Kristiansund. Der har vi nære og gode samarbeidsforhold.
– Ålesund er pri 1 for oss nå. Det er viktig å få i gang driften, sier Nordnes.
– Hva er de største utfordringene med det?
– Her har det vært en kino som har hatt kiosksalg på egen hånd og separat billettsalg. Vi starter midt i beste kinotid, det er en utfordring. Man rekker ikke å gjøre endringer i forkant. Man ønsker sette sitt eget preg kinoen. Så det blir en del arbeid i januar for å etablere kinodrift i tråd med hvordan vi ellers driver den. Kiosk- og billettsalg slås sammen.
Norsk kino har en modulpartneravtale med kioskkjeden Location og Newmans billettsystem.
– Det vi jobber med nå, er en del kinotekniske oppgraderinger. I dag er det kun 3D i en sal. Vi skal også etablere salgsarealer. Med to lokasjoner, er det to steder å gjøre opplæring i billettsystemet. Det er alltid litt hektisk i starten, men alt fungerer kjempebra. Det blir en byggeprosess i januar, og oppgraderingene skal være ferdige 31. januar.
– Kostnad?
– Vi investerer en del hundretusen kroner.
– Og sentrumskinoen består?
– Det har vært viktig for ålesunderne at den gamle kinoen skal bestå. De vil ha liv i sentrum på kvelden. Kinoen er ikke moderne, men veldig flott. Det gir en unik opplevelse å være i en slik sal som har så mye historikk, med veggmalerier. Jeg har nå sett film to ganger der selv. Jeg var imponert over at det fungerte så bra. Det ble en ganske god kinopplevelse. Stemningen veier opp for det den mangler kinoteknisk, med bedre lyd og lerrett, skal vi gjøre den så bra som den kan bli, sier Therese Nordnes.

Facebook
RSS