
Den norske Oscar-komiteen har valgt Hva vil folk si som Norges kandidat i kategorien Best Foreign Language Film – Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.
De andre som ble vurdert var Utøya 22. juli i regi av Erik Poppe og Tuva Novotnys kinoaktuelle debutfilm Blindsone.
Den norske Oscar-komiteen, bestående av åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt, avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet.
Komiteen kom først frem til en finaleliste med tre filmer.
Deretter fikk produsentene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen. Komiteen avgjorde deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Den endelige norske Oscar-kandidaten ble offentliggjort tirsdag 4. september 2018.
Dette er tre filmer med den fellesnevner at de på hvert sitt vis har kvalitetene som skal til for å nå gjennom i Oscar-sammenheng. Den norske Oscar-komiteen har etter grundige overveielser valgt Hva vil folk si som Norges kandidat.
Totalt hele 32 langfilmer var mulige kandidater til det norske Oscar-kandidaturet.
Komiteens begrunnelse:
«Regissørens tidsmessige relevante beskrivelse av frihetsberøvelse gjennom sosial kontroll gjør at filmen angår mange overalt hvor folkeforflytninger skaper konflikter på tvers av religiøse, sosiale og genererasjonsbetingede forventninger. Filmens berørende og tydelige personlige drama, hvor kvinneperspektivet vektlegges med sårhet og harme, gir stor slagkraft med universell relevans. Dette løftes ytterligere fram av solid håndverk i alle ledd både foran og bak kamera. Filmen har siden premieren i fjor høst gjort det godt på norske kinoer og har også turnert noen av verdens viktigste filmfestivaler og høstet mange publikumspriser. Det viser at dens balanserte historie og allmenne tematikk angår og rører mange. Komiteen har stor tro på at Iram Haqs sterke film Hva vil folk si vil gjøre seg godt gjeldende i konkurranse med det beste fra hele verden.»
Om valget av årets norske Oscar-kandidat uttaler komiteens leder Sindre Guldvog:
– Iram Haq har med Hva vil folk si klart å gjøre sine personlige opplevelser til en film som har truffet publikum både i Norge og internasjonalt. Det er en sterk, velfortalt historie som man kan kjenne igjen i mange land og kulturer og som gjør at filmen både skildrer sin norske samtid og når bredt ut i verden. Med denne filmen har Haq og hennes medfilmskapere formidlet en historie som vi har stor tro skal stå ut blant de mange internasjonale kandidatene til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film, sier Sindre Guldvog, leder av Oscar-komiteen og direktør for Norsk filminsittutt.

Regissør Iram Haq (t.v.) og hovedrolleinnehaver Maria Mozhdad i Hva vil folk si. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Om Hva vil folk si
Regi og manus: Iram Haq. Produsent: Maria Ekerhovd Produksjon: Mer Film AS
Hva vil folk si handler om norsk pakistanske Nisha som er 16 år og lever et dobbeltliv. Hun balanserer mellom et norsk ungdomsliv med venner og gutter ute og et mer tradisjonelt pakistansk familieliv hjemme. Når faren oppdager henne med en norsk kjæreste, blir Nisha kidnappet og sendt til Pakistan av foreldrene. Her, alene i et land hun aldri har vært før, oppdager Nisha foreldrenes kultur på en ny måte.
Hva vil folk si fikk nylig fire Amanda-priser, for beste manus, beste regi, beste mannlige skuespiller og beste norske kinofilm. Filmen hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i september 2017, før norsk premiere 6. oktober, og har gått på kino i USA siden midten av juli. Iram Haqs debutfilm, Jeg er din, var norsk Oscar-kandidat i 2013.
Den norske Oscar-komiteen 2018:
Leder Sindre Guldvog, Norsk filminstitutt
Mode Steinkjer, Norsk filmkritikerlag
Even Stormyhr, Norsk filmforbund
Håkon Karoliussen, Norsk skuespillerforbund
Johan Kaos, Norske filmregissører
Kamilla Krogsveen, Norsk dramatikerforbund
Kristine Knudsen, Virke Produsentforeningen
Stine Oppegaard, Norsk filminstitutt
Oscar-regelverket
Hvert land kan innstille en film til kategorien Best Foreign Language Film. Filmen må ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2017 til 30. september 2018. Den må også være produsert utenfor USA og ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk, dvs. at dialogen må overveiende være på et annet språk enn engelsk.
Fra 1. oktober vurderer Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) sin Foreign Language komité alle filmene, før de velger ut seks filmer til en kortliste. Deretter tilføyer en eksekutiv komité ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer. En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ni filmene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres.
Nominasjonene offentliggjøres tirsdag 22. januar 2019 og selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 24. februar 2019.
Tidligere norske langfilmer som har kommet gjennom nåløyet og har blitt nominert er Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni liv (1957).
Facebook
RSS