
Noomi Rapace la seg i trening sammen med den profilerte britiske, kvinnelige livvakten Jacquie Davis for rollen i Netflix-filmen Close – som er basert på en virkelig hendelse Davis var involvert i.
– Det handler ikke bare om hvordan man slåss, men også om hva man gjør for å beskytte den man jobber for, hvordan man kjører bil, hvordan man improviserer våpen og så videre, sier Noomi Rapace.
Den svenske skuespilleren hang også en del med Jacquie Davis utenom jobben, og konstatererer at det finnes “mange helt ville historier” om hva Davis har opplevd.
Close tar for seg hvordan hun som livvakt beskyttet en ung, kvinnelig drapstruet arving. Det finnes ifølge Rapace interesse for å lage flere filmer basert på livet til Jacquie Davis.
– Man jobber med et manus nå, og både jeg og Vicky Jewson – regissøren av Close – er interessert, røper Noomi Rapace.
Blåmerker og sår
Hun har hatt hovedrollen i flere actionfilmer, ikke minst som Lisbeth Salander i Millennium-filmatiseringene, og sier det er annerledes å jobbe med en kvinnelig actionregissør som Jewson.
– Jeg tror en kvinnelig regissør har et annet blikk. En mann vil det skal være attraktivt og sexy, en kvinne vil at det skal være rått og realistisk; at det skal se ekte ut med sår og blåmerker.
Regissør Vicky Jewson har uttalt til BBC at det å jobbe med Jacquie «tillot oss å få en ekthet i actionscenene som var svært viktig for meg».
Noomi Rapace sier at mengden actionfilmer på CV skyldes at hun tiltrekkes av rollekarakterer som havner i problematiske situasjoner fordi hun «søker en kompleksitet».
– Men i år blir det ikke mer action! Ingen liner jeg skal henge i, ingen stunts!
Ville fått sparken
IndieWire er ikke veldig begeistret for filmen, men roser Noomi Rapaces innsats opp i skyene for henne «sjeldne evne til å blande Salanders hardhet med Jason Stathams ødeleggelsestrang».
– Hun burde få sin egen actionfranchise, skriver anmelder David Ehrlich, og er kanskje inne på noe: For livvakter later til å være svært trendy i film- og fjernsynsverdenen for tiden, i kjølvannet av BBC One-dramaserien Bodyguard, som var en stor suksess.
Men Jacquie Davis fnyser i et intervju med BBC litt over handlingen, der livvakten spilt av Richard Madden, faller for kvinnen han skal bevokte – i kjent stil fra 90-tallsfilmen The Bodyguard med Kevin Costner og Whitney Houston.
– Selv om slike forhold iblant kan inntreffe, ville du fått sparken øyeblikkelig – uten nøling, sier Davis, som var den første kvinnen som ble livvakt i Storbritannia.
Gjenkjent av Bhutto
Hun har beskyttet kongelige og kjendiser som J.K. Rowling og Nicole Kidman, reddet gisler og bedrevet hemmelig overvåking. Tigget på gaten i Irak i burka i forbindelse med et oppdrag for å befri oljearbeidere som var tatt som gisler, og blitt beskutt.
Det skjedde da Davis og medarbeiderne hennes skulle befri en 23 år gammel kvinne, som var blitt lurt til å reise til Pakistan med sin nye ektemann – og ble holdt fanget. Men undercoveroppdraget gikk i vasken da nettopp Jacquie ble gjenkjent.
– Benazir Bhutto, som jeg hadde jobbet for tidligere, hadde kjent meg igjen og mente jeg måtte være i landet for å redde ut noen, sier Davis til BBC.
Dermed måtte hun og laget storme huset der den gravide kvinnen var, før de endte med å flykte til fots gjennom fjellene til Kashmir.
I alles tanker
Jacquie Davis begynte karrieren i politiet, men sluttet og gikk inn i privat vaktvirksomhet i 1980 for å «få mer variasjon», sier hun i intervjuet. I dag overvåker hun våtmarksreservatet Walthamstow Wetlands , som også er del av vannforsyningen til London.
– Da jeg begynte i bransjen, var det en veldig he-man-holdning. De ville alltid at jeg skulle passe på konen eller barna, noe som var ironisk – siden de fleste av dem var fedre og jeg ikke engang var mor!
Nå forteller hun om flere kvinnelige livvakter, selv om de fremdeles bare utgjør en tidel av totalen. Bransjen er også i sterk vekst, og mye mer profilert i det offentlige enn før. Politisk ustabilitet koblet med en sterk vekst av superrike i Midtøsten, Kina og andre steder har bidratt.
– På grunn av terrorisme er sikkerhet i alles tanker, sier Jacquie Davis, som mener en livvakt idag har mer bruk for hjerne enn muskler. (NTB-TT)
Facebook
RSS