
CinemaCon 2017
CinemaCon 2017 ble arrangert av The National Association of Theatre Owners (NATO). Messen startet opp i 2011 og etterfulgte gamle Showest. Det er deltakere fra mer enn 80 land. Messen er verdens største innenfor kinobransjen.
Det var som vanlig storslagne presentasjoner fra de ulike studioene mens messen pågikk, i Colosseum-salen på Caesar’s Palace i Las Vegas, Nevada i USA. I tillegg til frokostmøter, lunsjer, middager, fester og to messehaller fylt av hhv. kinoteknisk utstyr og godteri.
Messen foregikk i 2017 fra mandag 27. til torsdag 30. mars.
KINOMAGASINET dekket CinemaCon for fjerde år på rad. I år takket være støtte fra Sundlings.
LAS VEGAS: – Skulle jeg valgt et premium system, ville jeg valgt Dolby Cinema, sier kinoteknisk ansvarlig hos Norsk filminstitutt, Jan Eberholst Olsen.
Kinobransjens fagblad møtte Jan Eberholst Olsen og hans følgesvenn, Einar Jakobsen – teknisk ansvarlig hos Bergen kino – i messehallene på CinemaCon 2017.

Einar Jakobsen (teknisk ansvarlig hos Bergen kino) og Jan Eberholst Olsen (kinoteknisk ansvarlig hos Norsk filminstitutt) under CinemaCon 2017. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no
De to kollegaene er tilbake på messen for å få med seg siste nytt innenfor kinoteknologi, og var de eneste norske kinoansatte med nettopp dette fagfeltet på årets messe.
I forkant av CinemaCon var han også med en norsk delegasjon – i regi av European Digital Cinema Forum – på en rundtur i Los Angeles.
– Hva er du mest begeistret over å ha sett?
– Flere ting. Jeg liker godt Eclair Color-systemet, som jeg gjerne kunne tenke meg å fått til en demonstrasjon av i Norge. Eclair Color gir High Dynamic Range fra en oppjustert DCP, og viser filmen i 30 foot lambert, som bare Sonys 515-projektor kan gi med kontrastforholdet 8000:1.
– Jeg fikk se Dolby Cinema hos Dolbys prøvekino i Los Angeles. Og vi så det samme under studiopresentasjonene i Caesars Palaces Colossum-sal, med Dolby Vision-projektor. Svart er svart, selv med masse strølys, selv med lamper og ikke ideelt kinolys i salen. Wow! sier jeg bare!
– Hva synes du om Samsungs og Sonys LED-skjermer?
– Begge var sinnsykt imponerende. Det er jo i praksis en stor TV. For NFIs vedkommende ser jeg nesten for meg i fremtiden at vi har en egen sal bare for dettte. Systemet må være interessant for helt nye kinoer, hvor man da ikke trenger maskinrom og kan få et helt nytt kinodesign, mener Eberholst Olsen.
– Hva med Barcos ESCAPE, med tre kinolerreter?
– Det er tredje gang jeg ser det demonstrert nå. Slik jeg ser det er dette bare tull. Refleksjonene fra de to sideveggene ødelegger kontrasten og fargene på midtskjermen, alt reflekterer på hverandre.
– Hvor viktig er det for deg og din arbeidsgiver å være tilstede på CinemaCon?
– Dette er det viktigste stedet å være. Hvor går vi som bransje fremover? For å henge med i en industri som endrer seg er det viktig å være med på en slik messe. For NFI, som også driver med analog filmvisning, er det også et treffsted for den delen av bransjen som f.eks. har reservedeler for kinomaskiner vi fortsatt bruker.
Jan Eberholst Olsen beskriver CinemaCon som en mer nyttig messe enn f.eks. europeiske CineEurope.

Einar Jakobsen (teknisk ansvarlig hos Bergen kino) og Jan Eberholst Olsen (kinoteknisk ansvarlig hos Norsk filminstitutt) under CinemaCon 2017. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no
Einar Jakobsen fra Bergen kino sier at han også ble imponert over LED-modulskjermene til Sony og Samsung, og Dolby Cinema-salen.
Noe som opptar Jakobsen er High Dynamic Range (HDR).
– Bransjen mangler en ny standard for HDR – det er et stort problem.
De to tekniske ansvarlige ble spesielt imponert over å se klipp fra The Revenant med full oppløsning, slik det er filmet: 4K 3D, HDR og 120 bilder i sekundet.
– Det er klart det er ønskelig med mer 4K-innhold, men etter det vi fikk vite av Sony i Los Angeles er det filmskaperne som bestemmer.

Einar Jakobsen (teknisk ansvarlig hos Bergen kino) og Knut Hannevig (IT-ansvarlig hos Bergen kino) under CinemaCon 2017. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no
Facebook
RSS