
Av Kulturdepartementets pott på to millioner kroner fikk Kulturmeglernes nettkinoprosjekt hele 95 prosent av midlene.
Det fremgår av en pressemelding fra Kulturdepartementet (KUD).
Det ble mottatt 35 søknader med en felles søknadssum på 45,5 millioner kroner.
Kulturdepartementet gir to millioner kroner til pilotprosjekt på kulturområdet for å teste nye forretnings- og formidlingsmodeller.
Departementet er klar på at digitaliseringen utfordrer etablerte strukturer og dagens forretningsmodeller.
For filmlanseringenes del gjelder dette det såkalte vinduet, hvor kinoene har hatt, og fremdelese har, enerett på å vise såkalte «kinofilmer» eksklusivt før disse filmene utgis som «hjemmevideo», det være seg digitalt eller fysisk.
Nettkino – i regi av Kulturmeglerne – har vært omtalt flere ganger hos KINOMAGASINET.
De får altså hele 1,9 millioner kroner av potten for å teste forretningsmodellen som kan bidra til at den norske kinofilmen når et større publikum samtidig som inntektene økes.
Prosjektet har som mål å løse utfordringen der kinofilmar i perioder verken er tilgjengelig på kino eller andre visningsplattformer. Norske titler skal prioriterest i gjennomføringen av pilotprosjektet.
Først sa kinoene ja til å være med å teste dette. (31.02.2016)
Men så ble det klart at de trakk seg. (17.08.2016)
Kulturmeglerne: «Minimal betydning at enkelte kinoer har trukket seg»
– Vårt mål er først og fremst å tilgjengeliggjøre filmer som forsvinner fra markedet i månedsvis etter at de tas av kino. De store kommersielle kassasuksessene lever sitt eget liv der de stort sett går på kino helt til de kommer på etablerte VOD-tjenester. Nettkino skal primært tilby kvalitetsfilmer som forsvinner i «det sorte hullet» fordi de tas av etter kort tid på kino, fortalte Svanhild Sørensen, daglig leder i Kulturmeglerne, til KINOMAGASINET.

Svanhild Sørensen, daglig leder i Kulturmeglerne. Foto: Kulturmeglerne
Sørensen uttrykte forståelse for kinoenes grunnleggende bekymring for at publikum skal slutte å gå på kino, men menre «det ikke hjelper å stikke hodet i sanden.»
– Dette går ikke over. Film er ferskvare og publikums krav vil tvinge fram en endring. Gjennom vårt prosjekt har kinoene mulighet til å være med å kontrollere endringene som uansett kommer. Det er ikke til å underslå at vi opplever at en del aktørerer bekymret for at vår prosjekt skal påvirke dagens eksisterende forretningsmodell. Imidlertid viser det som fins av undersøkelser i Europa at det er det motsatte som skjer, nemlig at eksisterende forretningsmodeller styrkes. Eksempelvis henter norske filmer i dag rundt 63 % av inntektene sine fra kino. Hvis man utvider denne perioden med noen uker på Nettkino til omtrent samme betingelser, sier det seg selv at kaken blir større for alle.
KINOMAGASINET kommer tilbake med en ny sak om Nettkino etter at vi har fått kommentarer fra Kulturmeglerne for status for prosjektet nå som de har fått såpass stor støtte.
Facebook
RSS