
BARCELONA: – Jeg tror det gjelder for oss å se hva vi kan bruke til vår fordel og ikke minst: like den nye teknikken. Sitter vi i baksetet og skriker at det er farlig så kommer det til å gå til helsike!
Klar tale fra Jan Bernhardsson – administrerende direktør i Nordic Cinema Group (NCG) – som ble kåret til «2015 International Exhibitor of the Year» under kinobransjens europeiske storstevne, CineEurope 2015, tidligere i sommer.
– Det finnes bare ett ord for det: Veldig trivelig! sier Bernhardsson til KINOMAGASINET, som møtte ham i Barcelona.
– Når man får slike utmerkelser, har man respekt for det. Det kjennes veldig bra!
SAMLET VENNENE
Alle Jans venner og kolleger var der, de fleste:
– Ja, vi har hele styret og kollegene her. Vi er et 30-talls stykker. Vi fikk det beste bordet foran scenen!
USÅRLIG BRANSJE?
– Dette virker som en bransje med stor optimisme, tross trusler. Men ingen snakker om piratkopiering, ulovlig streaming med videre, og ingen snakker om Video On Demand. Lever kinobransjen litt i sin egen boble og føler seg usårlige?
– Det er ganske farlig å tro at man er usårbar, men vi lever nok noe frikoblet fra hjemmeunderholdning. Vi er ute av hjemmet og vi trigger mennesker til å gå ut av hjemmene sine, så det er omtrent som du driver restaurant, så er du ikke urolig over at folk kjøper nytt kjøkken eller driver du kafé, så er det ikke samme sak om folk kjøper dyre kaffemaskiner hjemme. Jeg tror et sted at vi på den måten har en annen unik opplevelse, det er det som kinodrift går ut på. Men for våre kolleger, for filmleverandørene, er dette viktig. De har ikke helt lykkes med å få VOD til å fungere som forbrukerne aksepterer.
– Men noe fungerer jo – abonnementsbasert VOD som Netflix, Viaplay, HBO?
– Jo, men det er som betalings-TV.
– Du nevnte iPhone og iPad i din tale. Det har endret vanene. Så har du alle de ulovlige nettsidene hvor filmen er tilgjengelig før de kommer på kino? Dette er en virkelighet.
– Selv om utviklingen går fort kan vi ikke bare sitte stille og tro at vi er usårbare. Vi må også benytte oss av den nye teknikk på riktig måte for vår del. Sett fra Nordic Cinema Group har vi vært tidlige med å investere i ulike typer av nettverk for å opprettholde kommunikasjonen med kundene. Vi vil være på alles smarttelefoner, bare et klikk unna. Det skal være lett å kjøpe billetter og vi skal ha kjøpsutløsende annonser for kundene. Jeg tror det gjelder for oss å se hva vi kan bruke til vår fordel og ikke minst: like den nye teknikken. Sitter vi i baksetet og skriker at det er farlig så kommer det til å gå til helsike»!
VOD
– Det har vært tester Super Tickets hvor du selger merverdi med VOD sammen med kinobillettene?
– Vi har studert den type forretningsmodeller, men ser ikke at det finner nok forbrukermassen i Norden for å gjøre dette med en vettig marginal. Du må skape plattformer for å levere dette.
– Føler dere at varemerkene dere har som folk også kan forbinde med at de får film også på andre enheter, enn bare på kinoen?
– Det er vel mulig på lang sikt. Men akkurat nå fokuserer vi på å levere en bra opplevelse fysisk. Vi har brakt varemerket over på SF Anytime, som jeg har vært styreleder for i ti år. Vi ser at lokale VOD-tjenester har et problem sammenlignet med globale. Det blir et for lite marked å utvikle seg på. Man får ikke avkastning for investerigen man gjør. Det er også vanskelig for en lokal søkemotor å konkurrere med Google. Det er det samme som et lokalt VOD-selskap har vansker med å konkurrere med Netflix.
– Bransjen er opptatt av å fokusere på kvalitet. Men som forbruker i Norge finner jeg ingen informasjon om når filmene vises f.eks i 2K eller 4K. Dette er jo nå det store innen hjemmeunderholdning. Du har 4K/UHD-TV-er og Netflix gir 4K. Det kommer også et nytt fysisk 4K-format og High Frame Rate og High Dynamic Range i alt godt, nytt hjemmekinoutstyr. Burde ikke kinobransjen i Norden vært flinkere til å fortelle kundene når dere viser 4K og hva gjør dere nå som også dette blir tilgjengelig hjemme i stor skala?
– Det er en bra tanke. Dette skal vi se direkte på hvordan dette skal kommuniseres.
– Hva har de nye eierne medført overfor dere?
– Ingenting ennå. Salget skjedde i juli. Vi skal ha et møte med dem i august. Bonnier er jo med videre, men Bridgepoint kommer altså inn senere.
TALEN
I sin takketale sa NCG-sjefen blant annet dette:
Det er en stor ære å være her og motta denne prisen. Jeg er stolt over over vår innsats. Men jeg er bare frontfiguren. De som fortjener denne prisen er våre tusen ansatte. Til alle studio og distributører som fortsetter å gi oss gode filmer: takk!
Jeg husker første gang så en film. The Jungle Book – atmosfæren og følelsen. I dag, nesten 50 år senere, kan jeg ikke glemme den. Den har guidet meg gjennom årene i bransjen. Det er det jeg vil gi kundene våre.
Det er fascinerende å stoppe et sekund i den digitale stormen og reflektere over kinoopplevelsen. Den skinner som et lys i mørket. Vi fikk iPhone i 2007 og iPad i 2010. Nå bruker «alle dette». Transformative endringer må sees som muligheter. Vi må jobbe mer sammen og bruke endringene til vår fordel. «Divided we fall, united we stand.»
Prisen gir motivasjon til videre!



Facebook
RSS