
Seks år etter at de første digitalkinoanleggene ble satt i drift utover landet løper NOC-avtalene ut. Nå er Unique Cinema Systems, Videvox og Kino & AV Teknikk på frierferd.
Network Operating Center (NOC)-tjenester og Service Level Agreement (SLA) er stikkordene for det som nå er i fokus for de kinotekniske leverandørene og kinoene, forteller kinoteknisk rådgiver Rolv Gjestland i bransjeorganisasjonen Film & Kino til kinobransjens fagblad.
– Selv om Virtual Print Fee-avtalen er utløpt og anleggene nedbetalt, løper NOC-avtalene inntil hvert anlegg er seks år. Det er viktig at kinoene lager egne avtaler også etter denne perioden. Dette for å sikre at man har telefonsupport, at man får oppgradert programvaren, at TMS-systemet er i orden, og slike ting, forteller Rolv Gjestland. (Theatre Management System. Red. anm.)
De siste to årene er det bergensbaserte Unique Cinema Systems (UCS) som har hatt alle NOC-avtalene. 1. juli 2016 begynner de første å løpe ut, og siden går det slag i salg ett års tid, da kinonorge ble digital i løpet av rekordtid. Nå vil også de to konkurrentene på banen og forsøke å sikre seg langsiktige serviceavtaler med kinoene.
Rolv Gjestland har derfor bedt om tilbud fra de tre konkurrentene innenfor kinoteknikk i Norge. Gjestland har satt opp en liste med punkter som bør være med i tilbudene og gitt kommentarer overfor kinoene, som nå har fått tilbudene tilsendt.
– Denne gang er det ingen anbudsrunde. Kinoene står helt fritt til å endre i avtalene og forhandle priser. Noen vil også ha ønske om mer omfattende support. Det vi ville sikre, var at 200 kinoer slipper å forhandle egne avtaler. Vi ønsket å sørge for en forenkling og sikre at de ikke blir så veldig lurt.
– Er det noen fare for det?
– Tja, en avtale som for eksempel manglet ganske mye, ville man fort komme i konflikter med, siden ulike ting kanskje ikke sto i avtalen. Men man kan ikke lage en avtale som dekker absolutt alt, nødvendigvis. Det er også ti års fabrikkgaranti på projektorer, servere og TMS, så man er fremdeles beskyttet. Men det er likevel bedre å ha en norsk leverandør til å hjelpe seg eventuelt i en garantisak med eksempelvis Christie eller Barco.
– Har det vært mange feil disse seks årene med digitalkino i Norge?
– Det har vært forbausende lite feil.
Gjestland understreker at en kino «ikke gifter seg med leverandøren man har NOC-avtale med».
– Som kino kan du kjøpe varer, tjenester og service fra andre enn den du har avtale med.
RosettaBridge er de facto bransjestandard på TMS i Norge. Denne er utviklet av Unique Digital. Gjestland sier det har «sine fordeler og ulemper», da monopol aldri er ideelt.
– Men når alle bruker det, er utviklingen av ny programvare enklere. Det gjør at Norge er foran mange. Studioene er kjempefornøyde med Norge. Da vi nylig møtte deres representanter under CinemaCon i Las Vegas sa de: «Kan ikke dere fortelle verden hvordan ting skal gjøres». Norge har vært først ute med ting. Det er nesten synd at VPF-avtalene nå er over, fordi da har vi ikke den dialogen med studioene lenger.
– Med det virtuelle kopigebyret nedbetalt: hvordan blir situasjonen videre?
– Vi ser konturene av mye ny teknologi på projektorsiden, så det blir et bruktmarked. Verden normaliseres litt som i gamle dager. Når storkinoene kjøper laserprojektorer kommer brukte projektorer på markedet. Jeg ser for meg at noen kinoer gir opp uten støtten og dette med at Film & Kino er svekket. Kanskje noen kinoer ikke klarer alt alene, så jeg frykter at vi ser en liten avskaling av kinoer.
Facebook
RSS