
Saken er hentet fra KINOMAGASINET 8•2016 SOM DU KAN LESE DIGITALT NEDERST I ARTIKKELEN.
Rogue One: A Star Wars Story
Norgespremiere: 14.12.2016
Regissør: Gareth Edwards
Distributør: The Walt Disney Company Nordic
Kan sees i 3D og med Dolby Atmos hos utvalgte kinoer/saler
En av de største filmene i 2016 er uten tvil Rogue One: A Star Wars Story. Nå er den på kinoene og avslører hva som egentlig skjedde da Opprørerne vant sin første seier over Imperiet, slik introteksten i Star Wars: A New Hope (1977) forteller oss.
Rogue One: A Star Wars Story er den første frittstående filmen i serien, som fra før av teller sju episoder, inkludert Star Wars: The Force Awakens fra 2015.
Rogue One: A Star Wars Story skiller seg fra resten av sagaen på flere måter.
Blant annet har regissør Gareth Edwards sagt: «Sagafilmene er i stor grad sort/hvitt: Det onde mot det gode. Rogue One blir mer grå.»
En mellomting altså, der man kanskje ikke alltid ser like klart hvem som er heltene og hvem som er skurkene.
I tillegg er den blitt beskrevet som en mer realistisk og hardbarket krigsfilm; en film som virkelig gjør krav på krigen i stjernekrigen.

HELTINNEN: Felicity Rose Hadley Jones i rollen Jyn Erso er filmens store karakter.
Den kommer heller ikke til å handle om jedier eller Kraften («The Force»), så dette blir nok en noe annerledes opplevelse enn det vi er vant til.
Det skal nevnes at Kraften og jediene ikke er glemt, og at det kommer til å bli referert til.
Poenget er uansett at Rogue One handler om mer eller mindre vanlige mennesker som kjemper sin livs kamp for å skaffe informasjonen om hvordan Imperiets nye supervåpen, Dødsstjernen («Death Star»), kan ødelegges.
Jyn Erso (Felicity Jones), en ung og opprørsk kvinne, vilskaffe denne informasjonen.
Faren hennes, Galen Erso (Mads Mikkelsen), er en krystallforsker hvis geni Imperiet brukte til å konstruere sitt mest fryktinngytende ødeleggelsesvåpen.
Sammen med Cassian Andor (Diego Luna) samler hun en gruppe som alle er sterkt innbitt på å bekjempe Imperiets tyranni og dets stadig strammere jerngrep om galaksen. Gruppen består av K-2SO (Alan Tudyk), Cassian Andors droidevenn (stjålet fra Imperiet); Chirrut Imwe (Donnie Yen), en spirituell, blind krigermunk som ikke har Kraften i seg, men likevel tror sterkt på den og lar den styre handlingene; leiemorderen Baze Malbus (Jiang Wen) og piloten Bodhi Rook (Riz Ahmed).
I tillegg har trailerne avslørt at de får støtte av den innbitte opprøreren Saw Gerrera (Forest Whitaker), som er en karakter hentet fra animasjonsserien Clone Wars.
Star Wars er selvsagt ikke Star Wars uten gode skurker.
Selv om denne filmen ifølge regissøren foregår litt i gråsonene har den likevel tydelige skurker blant karakterene.

HERLIG SKURK: Ben Mendelsohn som Dødsstjerne-sjefen Orson Krennic.
Director Orson Krennic (Ben Mendelsohn) er den ambisiøse lederen av Imperiets Avanserte Våpenresearch (alt som har med Death Star-våpenet å gjøre). Krennic er en tidligere ingeniør som manipulerte sin gamle studiekamerat Galen Erso. Erso var en pasifist som ikke ønsket å ta noe standpunkt under Klonekrigen. Krennic fikk Erso til å gjøre våpenet så ødeleggende som mulig med bruk av Kyberkrystaller. Det er samme kilden som jediene og sithene bruker for å gi lyssablene kraft.
Vi skal selvsagt heller ikke glemme en av filmhistoriens aller største skurker: Darth Vader.
Det er også et sjakktrekk å inkludere ham i Rogue One. For det første er det han som jakter opprørerne i begynnelsen av A New Hope. For det andre har Lucasfilm her sjansen til å vise en sterk, brutal og nådeløs Vader på høyden av sin kraft. Darth Vader er en skikkelse som uten tvil kommer til å trekke enda noen flere kinogjengere denne vinteren!
Men Vader er ikke er filmens hovedskurk og ingen stor del av filmen. Ifølge Lucasfilm er det flere skuespillere som deler på drakten, mens «the one and only» James Earl Jones selvsagt har spilt inn all Vaders dialog.
Det finnes helt sikkert mange dyktige imitatorer, men alvorlig: Kunne noen annen spilt inn Vaders stemme og gjort at det føles like riktig?
Å påstå at Death Star er en slags hovedkarakter i Rogue One er neppe helt på jordet. Filmens plot sentrerer seg jo nettopp rundt en måte å eliminere denne på, og romstasjonen ligger som en faretruende skygge over trailerne vi har sett.
LES REDAKTØR JOHN BERGES ANMELDELSE AV FILMEN HER:
Romanen Catalyst: A Rogue One Novel fokuserer også på dette og gir oss både bakgrunnen til prosjektet og årsaken til at den tok oppimot tjue år å bygge. Sånn sett kan man si at Death Star også er en karakter i A New Hope. Tenk bare på scenen der Luke, Han, Leia og Chewie blir fanget i søppelsjakten hvis vegger truer med å gjøre dem veldig flate. Kall det gjerne bare et rom med en funksjon, men det er også en del av Death Stars mange utfordringer for heltene våre. Scenen er også en av de mange gjerne husker og den skumle stemningen er en del av romstasjonens truende tilstedeværelse.
Noe annet som er sikkert er at Rogue One byr på helt nye planeter og dermed også miljøer. Planeten Jedha, med sin perma-frost-ørken; tropiske Scarif som ble brukt til å huse konstruksjonen av Death Star; stormfulle Eadu og øde Lah´mu for å nevne noen.
Som om ikke dette er nok har filmen også nye klasser av stormtroopers. Det var utvilsomt stas å se de klassiske stormtrooperne igjen, men like tøft var det å se alle de nye variantene, deriblant Shoretrooperen og Deathtropperen, som med sine truende rustninger plutselig får Snowtrooperne fra The Empire Strikes Back til å nesten se trivelige ut.
Dessuten kan filmen by på en rekke nye romskip og krigsmaskiner. TIE-strikeren er kanskje den mest prominente; en TIE-jager med pilformede vinger istedenfor de to solcelle-lignende som den klassiske har. Director Krennics Lambda-Class T-4a-romferge ser ut som en slags mellomting av Keiser Palpatines ferge i Return of the Jedi og Kylo Rens kommandoferge fra The Force Awakens.
På Opprørernes side har vi U-wingen, som er et nytt tillegg til Opprørsalliansens flåte med X- og Y-winger. Denne nye retning i Star Wars-franchisen med Rogue One ser ut til å bli en spennende start for noe som kan fortsette videre i mange år.
Allerede før Disney kjøpte Lucasfilm hadde George Lucas planer om å lage en enkeltstående film om Han Solo. Lawrence Kashdan ble hyret inn for å skrive manuset før han ble involvert i The Force Awakens. Nå blir Han Solo-filmen den andre i A Star Wars Story-rekken og kommer på kinoene i 2018, mellom Episode VIII i desember 2017 og Episode IX i 2019.
Hvordan disse filmene gjøres etter hvert vil nok bli formet av hvordan Rogue One tas i mot. Å produsere slike enkeltstående filmer er en god mulighet til å utforske steder i Star Wars-universet vi ikke har hatt anledning til å bli så godt kjent med tidligere. En ting er i alle fall sikkert. Det er mer enn nok å ta av!

Joda! Darth Vader er tilbake.
Facebook
RSS