
Styreleder Knut Even Lindsjørn likte dårlig at en kommunerepresentant på landsmøtet ønsket å utsette behandlingen av omorganiseringen av Film & Kino.
– Det er vanskelig å ikke se på dette som annet en som mistilit til det sittende styret og den innstillingen vi har lagt frem. Det er ikke et alternativ å sitte i ro og vente på alle svar. Vi må i felleskap jobbe sammen for å finne de gode svarene på det som er uavklart, sa Lindsjørn i en replikk til forslaget fra Arbeiderpartipolitiker Sverre Olav Jenssen fra Lørenskog kommune.
Jenssen foreslo at behandlingen av omorganiseringen ble utsatt.
Men her var Ap-mannen faktisk på linje med de ansatte, som via sin fagforeningsleder Erik Zmuda, dagen før landsmøtet foreslo det samme.
Forslaget falt, og fikk kun stemmene fra fire andre politikere: Ronny Bekken Larsen (Rødt) fra Folldal kommune, Stig Bjarne Haugen (Senterpartiet) fra Rana kommune, Egil Normann Eek (Arbeiderpartiet) fra Lund kommune og Odd Christian Hagen (Rødt) fra Gjøvik kommune.
Jenssen sa fra talerstolen at «han var usikker på hvor reelt forslaget er» og viste til «et tynt antall svar på høringen». Derfor fremmet han et utsettingsforslag.
Mette Gundersen (Arbeiderpartiet), nestleder i Film & Kinos styre, tok så ordet:
– Vi hørte også innlegget fra de ansattes representant, som ønsket utsettelse i saken. Det har vi drøftet grundig i styret. Jeg skjønner særlig at de ansatte ønsker en god og lang prosess på dette. Likevel mener vi i styret at vi gir oss et år på å konkretisere og jobbe frem en ny organisasjon. Det bør holde. De kommunene som ikke ga høringssvar, får god anledning til å gi innspill i det året som kommer. Så vi anbefaler sterkeste vedtak i dag og vi skal sørge for en god og tett kontakt med kommunene neste året.
Egil Normann Eek sa fra talerstolen at han syntes saken var vanskelig – «med mye usikkerhet.» Han hadde derfor stor sans for at de ansatte ønsket å utsette saken for å utrede mer konsekvensene. Ikke bare for å vente og se, men for å få en grundig utredning av konsekvensene. Eek sa han baserer seg på erfaring i en liten kommune med andre prosesser. Han advarte også at en omorganisering medfører en fare for at politikerne mister interessen og støtten vil forsvinne.
Stig Bjarne Haugen fra Rana kommune beskrev det som «et flott utsettelsesforslag».
– Politisk kontakt er ikke like viktig for de store kinoene og videodistributørene, men for de små kinoene er politisk kontakt viktig. Det blir en endring som går mot å gi all makt – i all praksis til videobransjen og et knippe av de store, som skal ivareta interessene for store og små, samtidig som de skal tjene penger. Så skal man forhandle med kulturdepartementet og folk som sier at folk skal betale sin egen kultur.
Knut Even Lindsjørn påpekte at det har vært flere begrunnelser for utsettelse. En av de som var tiltak fra politiske myndigheter.
– Vi fikk tilsvar over statsbudsjettet. Vi fikk omlag 15 millioner friske penger til filmkulturelle tiltak, sa Lindsjørn.
– Kortfilmfestivalen i Grimstad kom inn på statsbudsjettet. Regionale filmtiltak for barn og unge gikk til Norsk filminstitutt, etter oppfordring fra oss. Filmfestivalene ble reddet og Cinematekene ble reddet. Det svaret er vi fornøyd med for 2014. Vi er en overgangfase.
– Jeg skjønner bekymringen for de små kinoene, og de tar vi på alvor. Men vi klarer oss ikke uten de store kinoene, de er en motor. Det er ikke mulig å finansiere det vi holder på med gode tiltak uten de. Det er i stor grad finansiert gjennom kinobesøket på de store kinoene. Om de er private eller kommunale. Dagens situasjon er at de store kinoene i dagens Film & Kino, i de store byene, de kan slå seg sammen og kuppe ethvert landsmøte i Film & Kino. Nei, de gjør ikke det. Fordi de har vist over tid ansvar for de felleskapsverdiene som denne organisasjonen er tuftet på. Derfor misbruker de ikke makten. Men det er ulike synspunkter, men vi skal komme frem til omforente løsninger.

Facebook
RSS