
I slutten av juni 2017 skal Medietilsynet foreta sin første såkalte «tilsynskontroll» med kinoene etter loven om beskyttelse av barn mot skadelige bildeprogram trådte i kraft.
Det var i 2015 det ble nye aldersgrenser for det Medietilsynet kaller «bildeprogram». Målet var å få en mer plattform nøytral lovgivning for alle typer visning av bildeinhold.
Sju- og elleveårsgrensen forsvant, til fordel for en ny seks-, ni og tolvårsgrense.
Nå skal altså Medietilsynet undersøke hvordan den nye loven etterleves. Denne kontrollen er en ren informasjonsinnhenting fra kinoene, og gjøres gjennom en spørreundersøkelse i Questback.
– Spørsmålene vil dreie seg om beskyttelsespliktene kinoene har, som å informere om aldersgrenser, tilpasse visning av trailere og gjennomføring av alderskontroll. Mye av dette har kinoene allerede gjort i mange år, men det som er nytt er at nå er disse rutinene lovpålagte, og kinoene er også pålagt å svare på slike henvendelser fra Medietilsynet, forteller førstekonsulent David Møller-Johansen hos Medietilsynet til KINOMAGASINET.

Førstekonsulent David Møller-Johansen hos Medietilsynet. Foto: Kine Jensen/Medietilsynet.
Han sier målet med kontrollen ikke er å «arrestere» noen, men å få en oversikt over hvordan pliktene blir etterlevet, og finne ut om det er et behov for å sette i gang informasjons- og veiledningstiltak rettet mot kinoene.
– Hva slags inntrykk har dere av hvordan grensene følges opp?
– Vi har fått positive tilbakemeldinger på de nye aldersgrensene fra kinoene. Vi har ingen grunn til å tro at kinoene har fått mindre fokus på å gjennomføre alderskontroller etter ny lov og nye aldersgrenser, dette er jo tross alt oppgaver kinoene har mye erfaring med fra før.
– Har dere eller vil dere fysisk besøke kinoer og se hvordan de gjør dette i praksis, hvordan de har informert om aldersgrensene etc?
– I utgangspunktet vil nok tilsynsformen der vi kontakter konkrete grupper og ber dem redegjøre for sine rutiner, bli mest brukt overfor kinobransjen. Dette er blant annet fordi stedlig tilsyn, der vi fysisk besøker lokalene, er veldig ressurskrevende. Men vi har tidligere kombinert slikt med deltakelse på konferanser, festivaler og møter med bransjen. Det kommer vi til å fortsette med. I tillegg vil vi følge opp tips fra publikum og enkeltsaker vi avdekker i tillegg til informasjonen vi får fra kinoene ved å ta direkte kontakt med de det gjelder.

Barn på kino. Foto: Medietilsynet.
– Har dere fått noen klager fra forbrukerne siden de nye grensene kom?
– Det hender at forbrukere henvender seg til oss fordi de er uenige i en aldersgrense på en bestemt film, men vi har ikke fått noen klager som konkret gjelder de nye aldersgrensene. Vi har derimot fått noen klager over visning av trailere som publikum mente ikke passet til hovedfilmen.
De av kinosjefene som besøkte Filmens hus i Oslo for siste filmtreff fikk også en muntlig redegjørelse om temaet.
Da benyttet Medietilsynet også sjansen til å minne om re-klassifisering av filmer. Dette gjelder filmer som skal vises på kino og som fikk aldersgrense før 1. juli 2015. Disse må aldersklassifiseres på nytt slik at aldersgrensen er vedtatt etter loven som gjelder i dag. Hvis man er usikker på når aldersgrensen er satt er det letteste å søke opp filmen i filmdatabasen til Medietilsynet og se hva som står på «vurdert dato». Er denne datoen etter 1. juli 2015, trenger man ikke foreta seg noe.
– Hva gjelder undersøkelsen skal vi sørge for å ha en romslig svarfrist med tanke på ferietiden vi står foran, og håper at kinoansatte tar kontakt med oss hvis de har noen spørsmål, sier David Møller-Johansen til kinobransjens fagblad.
Relevante lenker:
Facebook
RSS