
Anoreksi
Anoreksi, anorexia nervosa, nervøs spisevegring. Anoreksi er en av tre typer spiseforstyrrelser, i tillegg til bulimi og overspisingslidelse,
Anoreksi utgjør cirka 10 prosent av alle spiseforstyrrelser. 90 prosent av de som rammes av anorexia nervosa, er unge kvinner, vanligvis i alderen 14–19 år. Mange med sykdommen opplever ikke selv at de har en spiseforstyrrelse, noe som gjør det vanskelig å få pålitelige tall for forekomsten av anoreksi.
Anoreksi (latin: Anorexia nervosa) er en spiseforstyrrelse kjennetegnet ved en vegring mot å opprettholde en sunn kroppsvekt, og en tvangspreget frykt for å gå opp i vekt på grunn av et forvrengt selvbilde[1][2] AN er en alvorlig psykisk lidelse som ofte er ledsaget av andre lidelser, og har høyest dødelighet av alle psykiske lidelser.[3] Tilstanden er klassifisert som en psykisk lidelse i det offisielle diagnosesystemet ICD-10.
Norsk filminstitutt støtter den anerkjente dokumentarfilmskaperen med 1,65 millioner kroner. Med seg på laget har hun to store filmtalent.
Speranza Film AS og Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallin har fått produksjonstilskudd til kinodokumentaren Selvportrettet, som handler om Lene Marie (31) og hennes mangeårige kamp mot anoreksi.
Lene Marie har stort sett gjemt seg for helsevesenet siden hun var i tenårene. Så begynte hun å fotografere.
Margreth Olin er en av Norges fremste dokumentarfilmskapere. Hun med-regisserer denne filmen sammen med fotograf Espen Wallin som har fulgt Lene Marie i flere år, og regissør Katja Høgset.
Katja Nørregaard Høgset er ifølge NFI «en spennende ny registemme som mener alvor». «Fengslet og Forlatt» er en oppsiktsvekkende debut. Katja Nørregaard Høgset er utdannet dokumentarfilmregissør fra Høgskolen i Lillehammer (2014). Hennes eksamensfilm «Jeg er best» ble vist på vist på Eurodok, Den norske Dokumentarfilm-festivalen, Nordic Docs og Kortfilmfestivalen i Grimstad.
Espen Wallin er fotograf og fotolærer. Han har publisert dokumentarbilder og portretter i norske magasiner, samt gjort musikkvideoer og reklame for sosiale medier. Espen har jobbet med Lene Marie Fossen i 8 år, og har fått en eksklusiv og unik tilgang .

Margreth Olin. Foto: Lars Johnsrud, KINOMAGASINET.no ©
Margreth Olin har vunnet en rekke priser både for sine filmer og for sitt samfunnsengasjement. Hun debuterte med skoleoppgaven I Kjærleikens Hus i 1994. I 1998 kom hennes første helaftens kinodokumentar, Dei mjuke hendene, som vant Amanda for beste dokumentar. Siden har det blitt en rekke priser – Kroppen min (2002) vant også en Amanda, og har også vunnet priser og blitt vist på flere festivaler i utlandet. Ungdommens råskap (2004) ble nominert til European Film Award. Olins første spillefilm, Engelen, kom i 2009, og var Norges Oscar-kandidat i 2010. Filmen om unge, mindreårige asylsøkere, De andre, ble også en Amandavinner og vakte stor debatt i Norge, den ble vist både på Stortinget og på en rekke festivaler og konferanser i utlandet. Mannen fra Snåsa kom i 2016 og ble sett av 170 000 på kino, og er Norges nest mest sette kinodokumentar. I 2017 kom filmen Barndom.
Selvportrettet har planlagt kinopremiere 25.11.2019. Totalbudsjettet er på 4.130.000 kroner.

Fra dokumentaren «Selvportrettet».
Konsulent Helle Hansen i NFI skriver dette i vurderingen (på dansk!):
Hvordan er det at leve med anoreksi? Det viser denne unikke film i al sin gru og smerte, men også med værdighed og kærlighed. Det stærke team med Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallin, har i en årrække fulgt Lenes kamp for at leve, også med kunsten. De har unik adgang til alle involverede parter. Det er en kompleks og stærk fortælling, der tvinger publikum til at reflektere, den er visuel smuk og tiltider uhyggelig i sin æstetik. Der er en tydelig tematik og en klar vision fra regissørene. Jeg ser frem til et værk, der bliver vanskeligt at ryste af sig.
Margreth Olin Mykløen (ofte omtalt som Margreth Olin, født 16. april 1970 på Stranda) er en norsk filmregissør og manusforfatter. Hun har utdannelse fra Universitetet i Bergen og Høgskulen i Volda.
Barndom (2017)
Mannen fra Snåsa (2016)
De andre (2012)
Engelen (2009)
Lullaby (2006)
Ungdommens råskap (2004)
Kroppen min (2002)
De 7 dødssyndene (2000) (hun regisserte delen Fråtseri)
Dei mjuke hendene (1998)
Onkel Reidar (1997)
Facebook
RSS