
Det politiske flertallet i Kristiansand har bestemt at kinoen maks kan ha 66,6 prosent amerikanske filmer på repertoaret.
Det opplyser lokalavisen Fædrelandsvennen i en nyhetsartikkel. (Artikkelen ligger bak betalingsmur.)
– Vi er den eneste kinoen i landet med en slik grense, sier kinodirektør Petter Benestad i Kristiansand kino AS til Fædrelandsvennen.
Det har tidligere vært enda vanskeligere for amerikansk film å få innpass på kristiansandskinoen. Da var det maks 50 % amerikansk film som var tillatt.
Men i et forsøk på å gjøre kinoen mer salgbar overfor private aktører, er dette nå endret til 2/3 eller 66,6 prosent, iht. et vedtak i bystyret 12. februar, skriver lokalavisen.
FRIERFERD
Flertallet i bystyret er nå som kjent på frierferd og vil gjøre som Stavanger og Bergen kommune har gjort før dem, nemlig å selge 49 prosent av kinoen.
I de nevnte byene er SF Kino medeier, og de er ventelig også interessert i Kristiansand kino.
Hvordan er så amerikandelen f.eks i Stavanger? Her har Fædrelandsvennen funnet ut, via Film & Kino, at andelen amerikansk film der var på 66,8 prosent i 2013, og at snittet hos tolv kinoer med over 200.000 besøkende var på 67,4 prosent.
Kristiansand kommunes krav er dermed ikke langt unna markedsrealiteten for amerikansk film.
– SF BLANDER SEG IKKE
Frode Nilsen driver Stavanger kino, som siden 2007 har vært deleid av SF Kino.
Han sier dette til Fædrelandsvennen:
– SF har aldri blandet seg opp i repertoaret. Det er de for kloke til. En kino som slutter å vise de smale filmene har tapt kommersielt. Spisser du repertoaret mot en bestemt målgruppe får du ikke nødvendigvis mer publikum. Det er helt avgjørende å opprettholde bredden, sier Nilsen til lokalavisen.
SV vs FRP
Hos lokalpolitikerne uttrykker Melissa Jocelyn Lesamana (SV) tilfredshet med begrensningen.
– Det kan være så «kjerring» det bare vil: Jeg er stolt av det fordi det fungerer. Vi er heldige som har hatt en bevisst breddepolitikk for kinotilbudet, sier hun til lokalavisen.
– Flertallet i bystyret hevder at så lenge kommunen eier 51 prosent kan ikke en annen eier styre hva kinoen skal vise. Men ifølge aksjeloven plikter eier å legge opp til best mulig inntjening, og da blir det penger i kassa som gjelder i stedet for bredde.
Tor S. Utsogn (Frp) sier til avisen at han ikke tror begrensningen har så mye å si i et normalt kinoår:
– Men la oss si det er et veldig godt år for amerikansk film: Da vil jeg ikke bli hindret fra å se en amerikansk blockbuster-film på kino fordi politikerne har bestemt at «nå har så mange sett den før deg, så nå får ikke du lov».
Utsogn mener politikerne i Kristiansand ikke har fulgt med i tiden og at begrensningen kan redusere betalingsviljen hos dem som vil kjøpe kinoen.
SF KOMMENTERER
– Gjør en slik regel (maks 2/3 am. film) det uinteressant for SF KINO å være evt potensiell medeier i Kristiansand Kino?
– Vi har ikke mottatt noen slik informasjon ennå, men ser ikke at en slik fordeling er unormal ift filmoppsetting i et normalår på kino, svarer adm. direktør Ivar Halstvedt i SF Kino, overfor KINOMAGASINET.
– Hva synes SF Kino om slike repertoarmessige begrensinger?
– Det ble foretatt en vurdering av kommunale kinokonsesjonskrav opp mot Grunnlovens bestemmelser for noen år tilbake. Det ble da klart at det var grunnlovsstridig å stille detaljerte krav i konsesjonskriteriene. Da innførte kommunene mer generelle konsesjonskriterier, som f.eks «bredt repertoar av aktuell film med spesiell vekt på filmtilbud til barn». Jeg tar ikke stilling til om dette er tilfellet i denne saken.
– Har SF Kino gitt noe tilbud på kjøp av 49 % av Kristiansand kino?
– Nei, det har vi ikke.
Facebook
RSS