
Han skulle bli lærer, men endte opp med en av kino-Norges viktigste jobber. Programsjef for ODEON kino, Lars Fuglevik, forteller her om hvorfor han forlater kinobransjen etter 25 år.
Lars Fuglevik (51) medgir at det «ikke er lett å slutte i kinobransjen».
– Jeg har hatt verdens beste jobb i så mange år og vært veldig heldig, sier han til kinobransjens fagblad.

Lærer og elev: Thorleif Bugge (t.v.) og Lars Fuglevik (t.h). Bugge skal nå bistå med filmutvalget på Brygga Kino og får hjelp og inspirasjon fra sin tidligere elev, også tidligere kinosjef ved Brygga: programsjef Lars Fuglevik i SF Kino. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Han er opprinnelig fra Stokke i Vestfold, som nå er blitt en del av nye Sandefjord kommune.
Fuglevik startet på Eik Lærerhøgkole rett etter videregående og ble adjunkt med opprykk før siviltjenesten.
Kinokarrieren startet da Lars ble sivilarbeider hos Brygga kino i Tønsberg i 1994 til 1995:
– Jeg skulle til skoleverket, men ble fanget av muligheter det var vanskelig å takke nei til. Så kommer man til et punkt i livet hvor man tenker på resten av yrkeslivet, og om kanskje det er fornuftig prøve noe annet, og utfordre meg selv andre områder, sier Lars om den nye jobben som seksjonsleder for kultur og kino i Sandefjord kommune.
Les mer om nyheten om jobbskiftet her:
– Da jeg så annonsen ble jeg nysgjerrig. Det er en utrolig interessant og utfordrende jobb. Det at Sandefjord Rådhus ligger såpass nært Tønsberg hvor jeg bor, er selvsagt også en solid bonus.
Reisetiden blir betraktelig mindre fra Tønsberg, hvor Lars nå bor, til Sandefjord, sammenlignet med pendlingen til hovedstaden.
– Det er kjemperart, og også trist, å si ha det til en bransje jeg er så glad i, med så mange morsomme opplevelser – og flotte folk!
– Hvor annerledes ble jobben din siden starten i det som da het SF Kino?
– Da jeg fikk programmere SF Kino i 2005, åpnet vi opp Lillestrøm. Da hadde vi Tønsberg, Moss, Sandvika og Skien, så kom vi i gang. Det var hele tiden planer om å åpne i Oslo, der det kliséfylt heter at «alt foregår». Oslo blinket der fremme. Det var en fantastisk interessant prosess å realiser den kinoen. En fjorten sals kino må henge sammen på alle punkter, med luksussal og IMAX – og fungere som et hele. Nå har vi tatt lærdom av det vi kanskje bommet på i starten. I tillegg er ODEON Oslo med uteplassen og alle restaurantene ferdigstilt og tatt i bruk. Det viktigste er å plassere ting riktig slik at logistikken blir rett. I brede trekk kan man si at mye er det samme som hos andre kinoer, det er bare mer av alt.

Programsjef Lars Fuglevik hos SF Kino er tønsbergenser og var også kinosjef på samme sted i årene 1997 til 2006. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
– Hvor mye betyr magefølelsen og dine meninger om filmene vs. ren statistikk?
– Det er en god kombinasjon. Tall er blitt lettere å lese. Mange ting spiller inn. Vel så viktig er hva gjør vi rundt en filmpremiere, og om vi kjører Barnas superkino, festpremiere, «lady’s nights». Ta sommerens Ghibli-festival. Skulle man bare hørt på tall og fakta ville mange filmer bli lagt i skuffen uten mulighet til å vises på kino.
– Men du må ha tall, statistikk, estimater og analyser, og du må sette deg inn i perspektivet til målgruppene. Men man får ikke med den menneskelige biten inn i et datasystem.

Programsjef Lars Fuglevik hos ODEON Oslo/SF Kino, inne i IMAX-salen. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
– Nå skal ODEON finne din etterfølger. Hva slags person passer jobben for?
– Jobben har beveget seg mer i å forholde seg til analyse, og sammenligne med andre filmer. Man bør selvfølgelig være glad i film, men ikke være for spisset til sjanger. Man må skjønne at oppdraget er å lage et kinoprogram som fungerer for alle der kinoen er plassert og ikke ha for mange særinteresser.

Programsjef Lars Fuglevik i ODEON under Filmhøsten 2018-arrangementet i Filmens hus tirsdag 14. august 2018. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
ODEON kino mistet også nylig bransjeveteranen Ivar Halstvedt. Hva betyr dette for selskapet? Det kommer vi tilbake til i en annen artikkel.
Facebook
RSS