
NRK Radio Kulturnytt retter fokus på kinomarkedet i et innslag. SF-direktøren og to filmjournalister er hovedkildene.
NRK fokuserer i første omgang på kommende SF Kino Storo i Oslo, hvor det ifølge NRK «om et par år», skal bygges landets største kino. (Kinoen skal etter det KM har fått opplyst stå klar om ett år.) Kinoen får elleve saler og 2.000 seter «i en by som allerede har en haug av kinoer», sier innslagset reporter.
Ivar Halstvedt, administrerende direktør i SF KINO AS, er ikke enig i at det er nok saler i Oslo. Etter SFs vurderinger mangler Oslo mellom 25-30 kinosaler, sier han i innslaget. SF Kino har nå 27 % av det norske markedet og hadde i 2014 et årsresultat på 22 millioner kroner, heter det videre fra NRK.
Som ellers poengterer at kinoåret 2016 med sine 4,2 millioner solgte kinobilletter i årets fire første måneder er det beste resultatet på ti år – omsetningsmessig,
Halstvedt sier videre at norsk filminteresse er større enn i mange andre land og at SF Kinos mål er å bygge flere kinoer og overta kinoer fra dagens drivere.
Ulrik Eriksen, filmanmelder og blogger med fokus på billettsalg, sier til NRK at kinoene står sterkt fordi Hollywoods oppskrift «har vært ganske riktig».
Eriksen mener også at kinoene «tilbyr en sone som det er mindre av i vår tid». På kinoen er man helt fokusert på en ting. «Oppmerksomheten din ledes til et kulturprodukt, man skrur av mobilen, sitter i mørket og ser på en skjerm, i en tid hvor det er utrolig mye input overalt,» sier han i NRK-innslaget.
Kjetil Lismoen – redaktør i bransjebladet Rushprint og anmelder i Aftenposten – fremhever de amerikanske franchisefilmene.
Han sier at kinomarkedet er polarisert og at det er de store filmene som dominerer. Mellomfilmene er i ferd med å forsvinne, og de små nisjefilmene vises kun på nisjekinoer, der det finnes.
– Til å være en bransje i «krise» går det forbausende bra, sier Lismoen til NRK.
Han nevner den kommende Vega Kino i Oslo som en nisjekino.
– En slik kino er kanskje ikke noe å satse på som forretningsmodell, sier han. Og mener det er «pasjonerte filmelskere» som står bak.
– Det var en periode med ganle Oslo Kino hvor de hadde en viss kulturpolitisk forpliktelse, med variert repertoar. Når det private markedet overtar er det en annen logikk som følges. Så langt har vi ikke større variasjon med det nye kinolandskapet, mener Lismoen.
NRKs journalist fremhever at digitaliseringen av kinoene gjør at kinoer over hele landet kan vise mer aktuell film.
Lismoen sier at digitaliseringen har hjulpet «ute i regionene», men de får ikke tilgang på en del av de mindre filmene».
– Det er de store som kommer ut. Samtidig legges småkinoer ned, så man må til litt større steder for å se filmer med en viss variasjon, hevder Lismoen.
Hør innslaget her.
Facebook
RSS