
Kinotopp frykter at nye aktører vil skumme fløten av markedet og kun satse på kommersielle storfilmer. For snart kan trolig «hvem som helst» starte opp kino – uten å måtte søke om tillatelse hos kommunene.
At konsesjonskravet forsvinner for kinodrift faller nemlig dårlig i smak hos en av norsk kinobransjes mektige menn, direktør Arild Kalkvik i kommunalt eide Trondheim kino.
I juli meldte herværende nettsted om at det vil bli mye enklere å kunne starte opp kinoer i Norge, hvis nåværende regjering i Norge får det som de ønsker.
Regjeringen vil nemlig oppheve konsesjonsordningen for fremvisning av film og videogram i næring, jf. film- og videogramloven § 2.
Regjerningen vil fjerne kommunenens godkjennelsesrett for kinodrift
«Selv om kinodrift ligger i grenselandet mot næring, mener jeg vi driver med kultur,» uttaler Arild Kalkvik til Adresseavisen.
Han hevder han er bekymret for hva det vil bety for kinoens status som kultur og bredden i kinotilbudet.
— Hvis ingen skal mene at kino er kultur, og hvem som helst kan skumme fløten på storfilmer, så er det synd for oss som har forpliktet oss til å vise film gjennom hele året, gjennom både oppgangstider og nedgangstider, sier Kalkvik til lokalavisen i Trondheim.
Overfor Adresseavisen antyder Kalkvik – som også er leder for Kino Nor, styreleder i bransjeorganisasjonen Film & Kino og leder for Norske kinosjefers forbund – at det kan dukke opp flere eventkinoer, hvor kun de store titlene vises.
Kalvik påstår også at en fjerning av ordningen vil endre hele kinostrukturen i Norge.
– Da er ikke kinopolitikken regulert av noe som helst. I mange andre land er ikke kino kultur, men noe de kommersielle driver med. I forhold til folketall har Norge flere kinoer enn noe annet land, sier Kalkvik til avisen.
Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF), tidligere styremedlem i Trondheimskinoen og nå styreleder for Kosmorama, byens egen filmfestival, sier til avisen at forslaget er «ubegrepelig».
«Med en konsesjonsordning kan kommunen sette vilkårene og sikre et godt tilbud til alle aldersgrupper,» sier Lykke.
Kommunepolitiker Berit Tiller (H), derimot, mener ordningen er utdatert og uten verdi. «Kinoene er kommersielle bedrifter,» sier hun ifølge avisens referat.
Kommunene har ingen sanksjonsmuligheter om vilkårene ikke følges, hevder Berit Tiller, og påstår videre at «kino i liten grad er kulturpolitikk, og at ordningen er overflødig ettersom såkalt kvalitetsfilm er tilgjengelig nærmest hvor som helst.»
Facebook
RSS