
Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival
Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival ble etablert i 2004 på initiativ fra Trondheim kommune og arrangert for første gang 12. – 17. april 2005. Festivalen skal styrke filmmiljøet og filmen i Midt-Norge, samt bidra til nyskaping i skjæringspunktet mellom kultur og næring. I tillegg til å være en publikumsfestival, skal Kosmorama tilby besøkende spennende filmfaglig innhold.
Ordet Kosmorama betyr en perspektivisk gjengivelse av verdens severdigheter. Festivalen har fått dette navnet etter en av Trondheims første storkinoer: Kosmorama Theater, som ble etablert i 1910 av Paul Kraüsslich. Kraüsslich var i tillegg til kinosjef en ivrig filmfotograf. I 1906 filmet han kroningen i Trondheim, og allerede tre timer etter kunne han vise fram filmen for Trondheims befolkning. I 1908 fikk han det ærefulle oppdraget å vise film for de kongelige i Stiftsgården i Trondheim.
Kosmorama 2018 går av stabelen på Prinsen kinosenter i Trondheim 5. til 11. mars.
Trondheim Kinos 100-års jubileum er tydelig markert både ved at man i 2018 inviterer til festival på Prinsen Kinosenter, og at filmen Trondheimsreisen utmerker seg i programmet.
MANDAG 05.03.
Første filmvisning for dagen er 120 slag i minuttet klokken 15:00, og allerede klokken 18:00 går vi i gang med festivalens første regissørbesøk.
Klokken 18:00 vises den sterke og personlige dokumentaren Røverdatter, og regissør Sofia Haugan kommer for å fortelle om hvordan det var å lage film om sin narkomane far.
I tillegg vises Candelaria og La Familia, som begge er samprodusert av trønderske Dag Hoel. Hoel vil være til stede for å innlede begge visningene. Hoel er samprodusert på hele tre filmer på årets program – Candelaria, La Familia og Trondheimsreisen.
TIRSDAG 06.03.
Åpningsfilmen: Tirsdag er Kosmorama offisielle åpningsdag. Årets åpningsfilm er Trondheimsreisen. En rekke av de medvirkende i filmen vil være til stede.
ONSDAG 07.03.
Klokken 14:30 blir det visning av hele Bergmans Scener fra et ekteskap. For å innlede visningen kommer selveste Liv Ullmann. Hun skal også være til stede i forbindelse med visning av Trondheimsreisen klokken 13:45. Liv Ullmann medvirker selv i filmen, der hun forteller om sin oppvekst i Trondheim.
I tillegg får Kosmorama besøk av regissøren av The Cakemaker, Ofir Raul Graizer, og regissøren av nederlandske Find This Dumb Little Bitch And Throw Her Into a River, Ben Brand. Dette to filmer og filmskapere det er vel verdt å notere seg, og begge er en del av konkurranseprogram New Directors.
TORSDAG 07.03.
Heimebane
Klokken 18:00 vises episode 3 og 4 av NRK-serien Heimebane. I forbindelse med visningen vil det være Q&A med skuespillerne John Carew og Emma Bones og produsent Yngve Sæther.
Etter visningen vil det også være en paneldebatt med Kåre Ingebrigtsen, Karen Espelund og Julie Adserø. Tema vil være likestilling og kvinner i herrefotball. Hvordan er kjønnsbalansen i norsk fotball? Vil vi noen gang kunne få en kvinnelig fotballtrener i norsk Eliteserien?
Kanonprisen
Filmbransjens egen prisutdeling finner sted på Byscenen torsdag 8. mars. Det beste fra filmåret 2017 skal hedres når bransjen har stemt frem sine egne i elleve ulike kategorier. I tillegg skal Filmwebs Kanonpris deles ut, som publikum har stemt fram fra kinoåret 2017.
Edith Carlmar-prisen
Edith Carlmar-prisen har blitt delt ut siden 2010 til profesjonelle kvinnelige filmskapere i Norge som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser. Frem til i fjor ble prisen delt ut av Femmina internasjonale filmfestival på Verdal, men når Femmina nå er lagt ned, er Kosmorama en naturlig arvtaker siden festivalen alltid er i samme uke som 8. mars, den internasjonale kvinnedagen.
Vårstigen
Årets pitchekonkurranse gir to spillefilmprosjekter fra regionen sjansen til å vinne blant annet 750 000 kroner hver. En jury har valgt ut fem prosjekter, som skal pitche sine ideer torsdag klokken 15:30. Vinner annonseres under Kanonprisen-vorspielet.
FREDAG 08.03.
Sophie Fiennes, regissøren bak dokumentaren Grace Jones: Bloodlight and Bami, kommer til Kosmorama. Dokumentaren er resultatet av at Fiennes fulgte Jones i ti år, og på festivalen vil hun fortelle om noe av arbeidet med å skape dokumentarfilmen om popikonet.
Trøndersk premiere: Hatets vugge
Trønderskbaserte Håvard Bustnes er mannen bak Hatets vugge, en dokumentar om hvordan det høyreekstreme partiet Gyllent daggry ble Hellas’ tredje største parti under kvinnenes styring, etter at de mannlige partitoppene ble fengslet.
Det blir trøndersk premiere på filmen fredag kl. 19:30, hvor Bustnes og flere andre fra produksjonsteamet vil være til stede.
Norgespremiere og regissørbesøk: Rockabul
I Rockabul følger vi Afghanistans første metalband, som ønsker å bruke musikken som våpen i kampen mot de erkekonservative kreftene som omgir dem. Til Kosmorama kommer regissør Travis Beard for å holde Q&A.
LØRDAG 09.03.
Mangeårig filmsjef i Kosmorama, Ola Lund Renolen, er for tiden på permisjon på grunn av andre forpliktelser, men han kommer til Kosmorama for å fortelle om filmfestivaler, som han for tiden skriver doktorgrad i. Arrangementet finner sted på Cafe Ni Muser kl. 15:00 og er åpent for alle.
Lørdag 10. mars blir det samfundsmøte på Studentersamfundet i Trondhjem i samarbeid med Kosmorama. Temaet er høyreekstremisme, og filmskaper Håvard Bustnes stiller som innleder og paneldeltaker. I tillegg kommer blant annet Henrik Evertsson, som jobbet med Brennpunkt-dokumentaren Rasekrigerne.
SØNDAG 10.03.
120 slag i minuttet er en brutal og rørende skildring av aktivistgruppen ACT UPs kamp for å få regjeringen og legemiddelindustrien til å ta del i bekjempelsen av AIDS-epidemien på 90-tallet. Filmen har allerede gått sin seiersgang i utlandet, og vant blant annet Queer-palmen og juryprisen i Cannes. Til Kosmorama kommer regissør Robin Campillo, som selv var en del av aktivistmiljøet i Paris på begynnelsen av 1990-tallet.
Facebook
RSS