
Øystein Egge er ny daglig leder for filmfestivalen Movies on War i Elverum. Han overtar etter Mona Pedersen.
Egge har en mastergrad i Film- og fjernsynsvitenskap fra Høgskolen i Innlandet. Han har tidligere jobbet som festivalsjef for Studentfilmfestivalen på Lillehammer, vært produsent for Amandus – Lillehammer internasjonale studentfilmfestival, samt koordinert New Nordic Films under Haugesund internasjonale filmfestival. Han har også arbeidet i Norsk filmklubbforbund der han nå sitter i styret.
– Det er en stor ære å få jobbe med Movies on War, siden festivalen er så unik også i et internasjonalt perspektiv. Jeg ønsker å satse på og engasjere et yngre publikum. Med det sagt skal jeg fortsette det gode arbeidet for at alle perspektiver ivaretas, sier Egge.
– Jeg støter på folk som tror Movies on War er en krigsfilmfestival, at det går i andre verdenskrig, heltemyter kuler og krutt. Det høres nok litt macho ut og er man ikke glad i «sånt», så styrer man unna. Akkurat det trodde vel også jeg i sin tid, og det ligger vel litt i tittelen – til jeg fant ut at det var så mye mer! Det er klart vi viser sjangerfilmer om krig, men vi viser også animasjonsfilm, kortfilmer og dokumentar – alt som gir en forståelse for krig og konflikt, fred og forsoning.

Inger Berger Bjørnebye (styreleder) og Øystein Egge (daglig leder) er klare for ny årgang av Movies on War (MoW) . Foto: MoW.
Initiativet til å etablere Movies on War (MoW) kom fra det regionale filmmiljøet representert ved Østnorsk filmsenter og Film3, som i sin tur kontaktet Elverumregionen næringsutvikling AS (ERNU). Forslaget ble utredet og resulterte i at festivalen ble arrangert første gang i 2011. Festivalen finner sted medio november hvert år. Årets festival finner sted 15.–17. november 2018.
I de første fire gjennomføringene var MoW organisert som et prosjekt i regi av ERNU. Fra 2015 er festivalen etablert som et ikke-kommersielt aksjeselskap eid av ERNU.
Festivalen finner sted ved Elverum kulturhus. Blant årets filmer finner vi Kapteinen og Ett minutts stillhet …
I år blir det fokus på cyberkrig med filmene Løgnfabrikken og The Cleaners. Her ser man bak propagandaen og løgnene. Du får møte gravejournalist Jessikka Aro fra Finland og regissør Jakob Gottschau fra Danmark. De snakker om russiske «trollfabrikker» og falske nyheter i sosiale medier. Propaganda er ikke noe nytt, men effekten kan være sterk – for enkeltpersoner og systemer.
– Jeg tror på den gamle klisjeen om at vi må forstå fortiden for å forme fremtiden, vi må trekke linjer! Det er noe Movies on War har vært veldig gode på og som jeg ønsker å videreføre. Hvordan kunne Hitler komme til makten? Hvordan behandlet, og fortsetter vi å behandle, Lebensborn-barna? Dette er svært relevante spørsmål i dag, hvor vi ser en økning i høyrepopulisme og fryktelig behandlingen av barn av IS-soldater. Film er en empati-maskin og fortsatt det sterkeste mediet vi har for å oppnå forståelse, fred og forsoning.

Øystein Egge. Foto: Eivind Høimyr.
Egge kan støtte seg på et erfarent programråd bestående av festivalveteran Torunn Nyen, kulturhusleder Mette Kynsveen og forfatter og filmprodusent Dag Hoel. Lærer og mediedesigner Eivind Ellingsen Høimyr har vært med i staben siden starten i 2011 og er nå også vårt bindeledd til Elverum folkehøgskole som nylig inngikk en intensjonsavtale med festivalen. Festivalarbeider Karoline Hovsengen er årets gjestekoordinator og en engasjert gjeng frivillige, er også i år med på laget.
– Det er store sko å fylle etter Mona Pedersen som har holdt i festivalen de siste fem årene, men også en utrolig spennende utfordring: å skulle lage en festival av det mest alvorlige tema som finnes, men jo mer jeg ser og jobber med temaet, jo større tro har jeg på det unike konseptet. Også er vi heldige som har Storstua ved Elverum Kulturhus – en av landets flotteste saler, mener Egge.
Movies on War er viet film om fred og forsoning, krig og konflikt. Filmene dekker hele spekteret av væpnede konflikter uansett geografi, og gir innblikk i sosiale bevegelser, kulturelle begivenheter, folkelig opprør og politisk endring, både i fortid og nåtid. Siden filmmediets spede begynnelse har filmskapere utnyttet filmens språk til refleksjon over verdens kriger og konflikter. De har arbeidet for en bedre forståelse av de menneskelige, politiske, militære og sosiale drivkreftene bak disse konfliktene, og gjennom dette bidratt til arbeid for fred.
Som et unikt kulturinitiativ nasjonalt så vel som internasjonalt ønsker festivalen å bidra til å gjøre Innlandsregionen til en kjent og attraktiv destinasjon. Stedsutviklingen i Elverum har lang og tett historie knyttet til krig og konflikt, og bybildet har blitt sterkt påvirket av konflikter både fjern og nær fortid. Lokal forankring og lokalt eierskap er derfor et naturlig utgangspunkt for å utvikle festivalen nettopp på dette stedet.
Nytt av året: Nordisk konkurranseprogram for filmer under 60 minutter.
– Jeg er veldig stolt av å innføre et nytt konsept allerede det første året jeg er ved roret. Vi arrangerer et Nordisk konkurranseprogram der jeg og programrådet ved leder Torunn Nyen har valgt ut noen svært gode filmer om vår tematikk – krig og konflikt, fred og forsoning. Vi merket oss at den tradisjonelle «novellefilmen», altså filmer som legger seg mellom kort- og langfilm (30-60minutter) ofte blir stemoderlig behandlet av både kino og festivaler – de passer liksom ikke inn. I vårt fokusområde er det svært mye gode filmer, særlig dokumentarer, som legger seg i dette formatet. Vi er stolte av å være en av svært få arenaer som viser disse filmene på kinoduken og i konkurranse med de kortere filmene. Det vil være to juryer som vil dele ut pris til beste film: en bransjejury og en jury bestående av elever fra Elverum folkehøgskole.
– Så har vi også landets største pitchepremie på hele 100.000 kroner sponset av Sparebank1 Østlandet, som også sponser premie til Nordisk konkurranseprogram. Det er en verdifull fjær i hatten og et godt insentiv for å få flere filmer som handler om noe viktig, sier Egge.

Øystein Egge. Foto: Privat.
Facebook
RSS