
Film & Kino ble gjennom St. meld. nr. 22 (2006-2007) Veiviseren, For det norske filmløftet gitt oppgaven med å organisere og koordinere digitaliseringen av norske kinoer. Et hovedformål med digitaliseringsprosjektet er at digitaliseringen skal omfatte alle kinoer i Norge, uansett deres størrelse og beliggenhet. Anbud om kjøp av utstyr og NOC-tjenester ble gjennomført 2009/2010. På grunn av rammeavtalens utgang april 2014 må Film & Kino lyse ut nytt anbud for NOC-tjenestene.
Digitaliseringen av norske kinoer ble finansiert gjennom et samarbeid mellom Film & Kino, den enkelte kino og filmdistributørene. Distributørene skal betale om lag 40 % av kostnadene gjennom en såkalt ”Virtual Print Fee” (VPF). De resterende 60 % av kostnadene skal dekkes av Film & Kino og kinoene selv. Film & Kinos andel av finansieringen er basert på og begrenset av avgiftsmidlene i Norsk kino- og filmfond, og utgjør 100 mill. Den samme tredelingen av kostnader gjelder også ved det nye NOC-anbudet.
Anskaffelsen i regi av Film & Kino gjelder innkjøp av NOC-tjenester i forbindelse med den allerede gjennomførte digitaliseringen av norske kinoer.
1) Network Operation Center (NOC-tjenester).
NOC står for Network Operation Center og innebærer overvåkning og feilretting over nett/telefon. Alle kinovisninger i Norge overvåkes av et NOC-senter og mange problemer kan løses uten at teknikere vil måtte rykke ut. NOC-leverandøren må imidlertid ha teknisk kyndig personale på NOC som kinoene kan nå på telefon.
Finansieringen fra distributørene og Film & Kino vil således kun dekke NOC-tjenester ved dette anbudet.
Film & Kino skal inngå avtaler med systemintegratorer for leveranse av løpende NOC-tjenester til kinoene. Kinoene vil for anskaffelsens formål bli delt inn i ”kinogrupper” (systematisert etter størrelse, beliggenhet og/eller eierskap, sannsynligvis 6-8 grupper). Kinogruppene vil bli fastsatt i konkurransegrunnlaget. Det vil bli gjennomført én konkurranse per rammeavtale, og én systemintegrator skal velges for hver avtale. Systemintegratorene skal tilby NOC-tjenester på utstyret til den enkelte kino i kinogruppen etter bestilling fra kinoen selv, i henhold til rammeavtale mellom systemintegratoren og Film & Kino og standard avropsavtale med den enkelte kino.
Rammeavtalen omfatter de 420 salene som eksisterer i Norge i dag som er digitalisert. Dersom en kino blir nedlagt vil den falle ut av rammeavtalen. Dersom det bygges nye saler eller kinoer kan disse knyttes til rammeavtalen.
Fakta hentet fra «KVALIFIKASJONSGRUNNLAG: Anbudskonkurranse med forhandling. Network Operation Center (NOC) tjenester til norske kinoer». Kilde: Film & Kino.
Film & Kino utlyser nå en ny anbudskonkurranse om Network Operating Center (NOC)-tjenester til norske kinoer. En håndfull med firmaer har bedt om å bli kvalifiserte for å gi anbud.
Det opplyser avdelingsdirektør i fagavdelingen, Jørgen Stensland (47), i bransjeorganisasjonen Film & Kino til kinobransjens fagblad, KINOMAGASINET.
Stensland er mannen som ledet gruppen som fikk Norge i havn som det første heldigitaliserte kinoland i verden og førte forhandlingene med både Hollywood-studioene, ESA og Skatt Øst, og deretter ledet, anbudsrundene på lånet til prosjektet og deretter kjøp av kinoutstyr og NOC-tjenester.
Grunnet loven som regulerer at alle offentlige rammeavtaler for kjøp og tjenester maks kan vare i fire år, må NOC-tjenestene nå lyses ut igjen. Den nye rammeavtalen vil gjelde for perioden 7. april 2014 til 7. april 2018.
– For oss ville det aller beste være å slippe å lage et nytt anbud. Det er veldig utfordrende. Men vi må følge loven, sier Jørgen Stensland.
Kino-Norge ble i 2009 delt inn i ti anbudsgrupper for å sikre konkurranse om NOC-tjenestene.
Ved anbudsfristens utløp hadde tre aktører søkt på systemintegrasjonsanbudene: Unique Cinema Systems, Nordic Digital Alliance og Hjalmar Wilhelmsen kinoteknikk.
Resultatet av disse anbudene var at Unique Cinema Systems vant ni av ti anbudsgrupper.
Den tiende, region vest som var den største gruppen, ble vunnet av Nordic Digital Alliance. Nordic Digital Alliance (NDA) heter nå Arts Alliance Media (AAM) og er i et partnerskap med Videvox (tidligere kjent som Hjalmar Wilhelmsen kinoteknikk).
Disse to aktørene – som altså har de rådende ti avtalene – vil sannsynligvis begge være med i den nye anbudsrunden. I tillegg er en lang rekke europeiske aktører innen samme kinotekniske fagfelt interesserte, etter det KINOMAGASINET kjenner til.
– Vi har fått vite at flere enn de to nåværende NOC-leverandørene er interesserte i å gi anbud i den nye runden?
– Det er flere som har bedt om å bli å bli kvalifisert. Det er snakk om en håndfull firmaer, svarer Jørgen Stensland, som nylig tok imot KINOMAGASINET på sitt kontor i Filmens hus for en nærmere redegjørelse rundt digitaliseringen av Kino-Norge.
Stensland opplyser at hvem som kan gi anbud blir offentlig kjent når konkurransegrunnlaget legges frem.
Medio september sender Film & Kino ut konkurransegrunnlaget til kvalifiserte tilbydere, som da har frist til slutten av oktober med å levere sine anbud. Det skal så innledes forhandlinger i perioden frem til 7. desember. Valg av leverandører skal skje 20. desember, klagefristen og kontraktsinngåelse skjer i januar 2014.
– Hvem avgjør hvem som får anbudene?
– Det er en gruppe av ansatte i Film & Kino, våre advokater og representanter for kinoene, sier Stensland.
Ifølge Stensland innebærer NOC-tjenester service og vedlikehold på utstyr hos kinoene, herunder theatre management system (TMS), som igjen har kontroll over billlettsystemer, integrasjon av automasjon, lys osv.
Mye av overvåkingen kan skje via et NOC-senter. Unique Cinema System har et slikt i Bergen.
– Evalueringer viser at ca 90 % er veldig fornøyde med digitalisering per dags dato. Det er få problemer, forteller Stensland.
Ved inngangen av 2012 ble de 20 siste norske kinoene heldigitaliserte, i prosjektet som varte i underkant av to år fra innføringstarten (sommeren 2010) til slutten.
Før prosjektstart var det allerede ca. 50 førprosjekterte digitaliserte saler. Hele 430 norske kinosaler er per dags dato digitaliserte.
Hele prosjektet koster ca. 400 millioner kroner.
Norsk kino- og filmfond betalte inn 100 millioner kroner. De fleste avgiftsmidlene totalt kommer fra videobransjen, totalt sett 2/3, men akkurat hvor mye som gikk fra kino eller video til digitaliseringen vet man ikke da midlene ble avsatt over mange år. Distributørene betaler sin andel (40 %) via en Virtual Print Fee-ordning. Prognosene per 2013 viser at prosjektet er ferdig nedbetalt i løpet av første kvartal 2017.

Facebook
RSS