
Sindre Guldvog. Ny direktør ved Norsk filminstitutt. Arbeidserfaring er hovedsakelig fra administrasjon av kulturvirksomheter, mesteparten av tiden som konsernsjef i Cappelen forlag, men også mange års erfaring fra filmbransjen som styremedlem i SF Norge, SF Kino og Bonnier Multimedia.
– Kinovinduet blir enda viktigere. Det mener nyansatt direktør i Norsk filminstitutt (NFI), Sindre Guldvog.
Under presentasjonen av Filmvåren 2014 i Filmens Hus tirsdag 7. januar, innledet Guldvog med sin første tale som ny NFI-direktør. Her poengterte Guldvog at han skal være varsom med å komme med bombastiske målformuleringer for funksjonsperioden. (Se opptak av hele talen nedenfor)
– Men ett kan jeg love – jeg skal bruke hver arbeidsdag og hver time på å legge til rette for norsk filmvirksomhet, med fokus på både kvalitet og kommersialitet til beste for norsk filmbransje og for den norske filmkonsumenten. Og la det være sagt, under min ledelse skal vi fortsatt ha høye ambisjoner for denne sektoren, sa direktøren.
Etter presentasjonen av vårens 15 nye norske kinofilmer, var kinobransjens fagblad de første som fikk møte Guldvog – endog før Dagsrevyen.
I en samtale med KINOMAGASINET forteller forlagsmannen – som også har mangeårig erfaring som styremedlem i SF Norge AS og SF Kino AS – at nettopp endringene innen filmdistribusjon og konsum opptar ham.
– Endringene er drevet av ny teknologi, og de nye formene har ikke satt seg ennå. Utfordringen i den nye jobben er å være med på å sikre at opphavsmennene finner sin posisjon i dette nye landskapet med nye forretningsmodeller, som gjør at det også blir økonomi i det.
– Hvor står kinobransjen i dette?
– Det paradoksale er at med den endringene som skjer akkurat nå, i dette paradigmeskiftet, blir kinovinduet enda viktigere. Blu-ray og DVD-markedet var ganske stort, desimeres nå raskt, og de nye kanalene har ikke egentlig kommet opp som økonomiske kanaler ennå. Her ligger kjempeutfordringen.
– Hva har du benyttet dine første arbeidsdager til?
– Til å bli kjent med organisasjonen og medarbeiderne. Jeg har også brukt høsten til å orientere meg i filmbransjen og vært på reiser til både Lübeck og Brüssel, hvor jeg har hatt møter med filminstitutter i Europa, og jeg har vært i Stockholm og møtt de nordiske kollegene. Nå setter jeg meg inn i oppgavene. Jeg tar kontakt med nøkkelpersoner i bransjen, skaffre meg kunnskap og oversikt, før jeg sammen med organisasjonen skal ta fatt på det videre arbeid.
– Du sa i din innledningstale at du ikke skal gi en programerklæring?
– Nei. Min jobb er å bidra til at filmen får en en god plass i samfunnet – at bransjen får gode og langsiktige rammebetingelser, og vi skal utøve den tilenhver tid gjeldende filmpolitikk. Vi vet ikke hva endringene blir, men den nye filmmeldingen skal komme raskt – i løpet av året, sies det.
– Mindre statlig styring ligger vel i signalene fra Høyre/Frp-regjeringen?
– Det ser ut som det blir mindre statlig styring, og mer vurderinger i etatene.

Facebook
RSS