
Den ene kinosjefen etter den andre står frem i lokalavisene sine og uttrykker bekymring over kinofremtiden. Små og mellomstore kinoer står i fare for å dø, er omkvedet.
Hva er de bekymret over?
Jo, signalene fra den sittende regjering som er tilkjennegitt i Filmmeldingen, som KINOMAGASINET har omtalt i stor grad.
HØRING
Tirsdag 13. oktober er det åpen høring i Stortinget. Da skal Familie- og kulturkomiteen få høre innspill blant annet fra bransjen selv om hvordan de helst ser for seg ting.
Via Facebook-siden «Stopp kinoranet» (i regi av Film & Kino) legges det til stadig ut artikler hvor kinosjefene enten har skrevet leserbrev eller er intervjuet. Gjennomgangstonen er den samme. Filmmeldingen vil svekke kino-Norge, og spesielt de små og mellomstore kinoene.
– Film & Kino har en interesse at for at man gjøres oppmerksom på hvordan konsekvensene kan bli lokalt, for små og mellomstore kinoer, fastslår Geir Martin Jensen, direktør for Aurora Kino IKS, overfor KINOMAGASINET.
KINOMOMSEN
Han har selv uttalt seg til Altaposten, men da mest med fokus på forslaget om forhøyet moms på kinobilletter, fra åtte til ti prosent. Dette mener Jensen kommer «på toppen» av en en filmmelding han og bransjekollegene mener er negativ for kinobransjen.
I intervjuet fremgår det at Aurora kino betaler per i dag cirka 850.000 kroner i året i avgift til fondet (Norsk kino- og filmfond.)
Hva gjelder momsen vil dette bety ca. 750.000 kroner og Jensen sier at man det er ikke så enkelt å bare øke prisen med to kroner.
– Det har vi gjort hvert år i mange år. Skal vi da øke med fire-fem kroner for å dekke inn, frykter jeg at skal man får en besøksmessig konsekvens, sier han.
PLATTFORMER?
Som andre kinosjefer reagerer Jensen på at avgiftspengene kan gå til «plattform nøytrale tiltak», i verste fall konkurrenter av kinoene.
I et intervju med Klassekampen har kulturminuster Thorhild Widwey (H) sagt at «det ikke er en overhengende fare for at de nye plattformene får mye av pengene.»
Widwey sier som kjent at det er Norsk filminstitutt (NFI) som heretter skal forvalte fondspengene, mens Film & Kino må klare seg selv.
Film & Kino på sin side vil at avgiften skal fortsette, men da som en «frivillig» avgift, som de selv forvalter i et fremtidig nytt Film & Kino.
– Frykten til mange de mindre kinoene, i forhold til om NFI overtar, er at de ikke forstår kinoenes behov. Jeg var på et innspillseminar i august 2015, og der var fokuset kun på støtteordningen for kvalitetsfilmer. Det er ikke det viktigste anliggende for kinoene sin del. Import av utenlandsk kvalitetsfilm er underordnet for mange som ikke har mulighet til å vise de. De er andre støtteordninger som er viktigere for oppretteholdelsen av driften, sier Geir Martin Jensen.
– Er ingen kinosjefer kritisk til hvordan Film & Kino har vært drevet?
– Granskningen til departementet er bare tøv. De har vært på hvert landsmøte og sett hva som skjedde. Det vil overraske meg om noen vil komme frem, sier Jensen.
REISESTØTTE
Han fremhever at avhengighetsforholdet til Film & Kino er sterkt. Kinoene er redd for å miste kompetanse og støttepersoner. En av de Film & Kino-ansatte som har sørget for nettopp dette, Monique Sjøberg, har nå sagt opp.
– Hva er kinosjefene redde for å miste?
– Det er alt fra reisestøtte, arrangement av filmtreff, andre arrangementer, kurs og felles filmleieforhandlinger, gir Geir Martin Jensen som eksempler.
– Men dere og andre store kjeder har egen kompetanse. Når dere står frem på denne måten i lokalpressen, er det da i solidaritet med de små kinoene?
– Jeg sto frem nå fordi jeg bekymrer meg over at man skal øke kulturmomsen. Det betyr mer penger for oss som er større. Og det kommer på toppen av det som er elementer i Filmmeldingen.
Les interrvjuet med Aurora Kino-direktøren i Altaposten her.
BODØ
Også kinoeier i Bodø, Erik Jørgensen i privateide Fram Kino, har uttalt seg – han til Avisa Nordland.
Jørgensen understreker overfor lokalavisen at han snakker på vegne av sine bransjekolleger ved de mindre kinosentrene – og ikke om kinoen i Bodø.
– Det er konkurransevridende å benytte avgiftsinnkreving fra kino- og videobransjen til å fremme plattformnøytral filmformidling. Kinoene havner i en situasjon hvor de pålegges en avgift som i stor grad går til konkurrerende virksomhet. Avgiften må gjelde alle som formidler film. De som formidler film i større kvantum behøver ikke å betale. Det skyldes først og fremst at det enda ikke er funnet ut hvordan de skal pålegge denne avgiften, sier Jørgensen til lokalavisen.
Han mener det kan bety «kinodød» for små og mellomstore kinoer om ikke avgiften kommer kinoene tilgode. Dette fordi disse kinoene i stor grad finansieres av kommunene og få av disse går med overskudd.
ANDRE INNLEGG
Av andre kinosjefer som har uttalt seg til lokalpressen finner vi blant annet kulturhussjef Hanne Jacobsen i Bømlo, kinodirektør Kim Skarning Andersen i KinoSør, kinosjefer i Hordaland med leserbrev i Bergens Tidende, Kristin Kildal i Rana Kino.



Facebook
RSS