
BEITOSTØLEN: Mens snøen lavet ned, satt nærmere 1.500 personer midt i skibakken og fikk Kraftidioten servert først av alle.
En spektakulær og ekstraordinær kinopremiere fant sted 900 og noen meter over havet, lørdag 15. februar.
Et år etter at innspillingen fant sted nettopp på Beitostølen, vendte teamet foran og kamera på Kraftidioten – under ledelse av regissør Hans Petter Moland – tilbake.
– Det er helt fantastisk, sier Moland til KINOMAGASINET.
– Jeg var med og fabulerte rundt ideen, men noen andre satte den ut i livet. Vi begynte å tenke på hva kunne vi gjøre for å gjøre noe morsomt sammen med de folkene som er så fantastiske her oppe. Det er ikke noe morsomt å invitere de på premiere i Oslo.
Moland har dedikert Kraftidioten til gründer Steinar Hovi, som døde i fjor høst av kreft.
I dag er det hans sønner Atle og Bjørnar Hovi som driver hoteller og skianlegg videre.
– Jeg er utrolig fascinert av hva Steinar Hovi har fått til. Jeg traff ham mange ganger. Det begynte med at jeg laget en reklamefilm om Terra, som skulle handle om en unik gründer i lokalsamfunnet.
Hotelldirektør Atle Hovi forteller til kinobransjens fagblad at faren startet med skiskole i 1965. Så begynte folk å spørre etter ski og utstyr, og vips drev han sportsbutikk, deretter ble det hyttebygging og hotell, i det som i dag heter Beitostølen Resorts. Beitostølen er en av landets mest populære vintersportsteder.
Atle Hovi så selv filmen fra start til slutt i skibakkekinoen, og storkoste seg!
– Det var helt fantastisk moro og mange blide folk. Vi lever av opplevelser her på Beitostølen, og dette var en helt ny opplevelse, å sitte ute midt på vinteren og se film. Jeg nøt hvert sekund!
– Hva synes du om filmen?
– Den var morsom, spennende … Jeg levde meg inn i den, den kunne ikke ha vært bedre!
Atle Hovi forteller videre at rundt 50 personer fra bygda med 293 fastboende (og et vinmonopol) var involvert under innspillingen vinteren 2013.
– Hvordan fikk dere til denne helt ekstraordinære premieren?
– Det skjedde med ekspressfart. Vi fikk det endelig avklart for tre uker siden. Mange tror det kommer folk til et sted bare fordi en film har vært laget der, men slik er det ikke. Det å markere det med en egen premiere er viktig. Stedet må involveres.
Det kinotekniske ble godt ivaretatt, selv om forholdene selvsagt var ekstremt annerledes enn i en kinosal. Tekniske problemer førte bare til en kort forsinkelse, før filmen kunne vises fra en backup-projektor.
Hans Petter Moland var positivt overrasket over den unike kinopplevelsen.
– Jeg satt der i tre kvarter. Det er selvsagt veldig annerledes enn i en kinosal hvor latter runger. Men med 1.500 mennesker merker man stemningen. Ikke minst at de blir sittende. Det var veldig kult, og veldig sporty at folk ble sittende.
– Rent kinoteknisk er det også en bragd å få til?
– Vet du hva, de måtte bytte projektor. Det som overrasket meg mest var at de klarte å få til så bra lyd. Det var 5.1. surround. Den var utrolig bra kvalitet, så miksen kom til sin rett.
Markedssjef Jan Petter Dickman i Paradox sier han ikke hadde planlagt å se filmen i snødrevet, men at han ikke klarte å la være.
– Det var umulig å dra. Det var så magisk å være der. Så jeg ble stående der sammen med med Anders Baasmo Christiansen nesten helt til slutt, forteller Dickman til KINOMAGASINET.
– Vi valgte Beitostølen fordi brødrene Bjørnar og Atle Hovi ville stille opp og så er det infrastrukturen her. Og det var veldig gøy å høre rapportene herfra i fjor. Ingen oppgave var for stor eller for liten. Hele bygda stilte opp!


Facebook
RSS