
HAUGESUND: Trondheim Kino AS og Aurora Kino IKS har startet en ny kinokjede, KinoNor AS. – Det er nødvendig grunnet endringene i markedet, sier kinodirektør Arild Kalkvik.
Kalkvik trer inn i rollen som daglig leder i selskapet, som får kontoradresse i Trondheim.
Nyheten ble presentert på en pressekonferanse under Den norske filmfestivalen i Haugesund tirsdag 19. august. Selskapet ble stiftet samme dag.
Det er fire kommuner som eier KinoNor AS fra startdatoen: Tromsø, Alta, Sør-varanger og Trondheim kommune, sistnevnte eier 59 % av selskapet. Men også Haugesund kommune er svært interessert i å bli med i kjeden, bekrefter kultursjef Eilif Fjon i Haugesund kommune overfor KM. Dette avgjøres i løpet av høsten 2014.
KinoNor har fra starten av 10 % markedsandel og er tredje størst i Norge, etter markedsleder Oslo Kino AS (eid av Egmont) og SF Kino AS (eid av Nordic Cinema Group AB, som igjen eies av Ratos, 58% og Bonnier, 42%)
De har 31 saler i fem byer og 1,1 millioner kinobesøk.
– En god start, fastslår Kalkvik.
Verken i Trondheim, Tromsø eller Haugesund har det vært noen stor debatt om salg av de kommunalt eide kinoene. Det er borgerlig flertall i to av de tre byene, og en med rødgrønt flertall, Trondheim.
– Vi er kinoer som går med overskudd. Nå skal vi ruste oss bedre til fremtiden, sier Arild Kalkvik.
Overfor KM poengterer Kalkvik at en ny kinokjede er nødvendig for å sikre økonomien i selskapene og styrke kompetanse i lys av alle endringene som skjer i markedet.
– Vi vet at grunnsteinen i norsk kinopolitikk, Film & Kino, sliter økonomisk på grunn av sviktende avgiftsinntekter og at mange kommunale kinoer har valgt å selge til private aktører. En del aktører har ikke planer om å selge, men står overfor de samme utfordringene. Derfor har vi ført samtaler en lang stund, sier Kalkvik.
Foruten Haugesund, har også flere andre kommuner vist interesse for å bli med i den nye kjeden.
– Alle skjønner er at det å få frem sine meninger er en utfordring. Sammen kan vi i større grad posisjonere oss. Det er derfor vi starter kjede. Det vil styrke forhandlingskraften vår i forhold til filmleie og kinoteknisk utstyr, og avtaler rundt reklame og kiosker. Vi har også filmfestivaler som er viktige verktøy for vår filmformidling, og vi ser det er en del tjenester vi nå tar for gitt, som kan falle bort.
– Før var du like stor som publikum i byen tilsa, men nå er det summen av grupperinger av kinoer som avgjør innkjøpskraften og synligheten i markedet. Dette er et verktøy for å møte utfordringene som kommer, avrunder Kalkvik.
Facebook
RSS