
Porsgrunn og Skien er et av få stedene i Norge hvor to kinoer kjemper i direkte konkurranse. I 2015 «vant» Filmsentret Charlie i Porsgrunn med klar margin.
Mens Filmsentret Charlie i Porsgrunn hadde 130.543 besøkende på kino i 2015, mot 120.704 året før (en økning på 8,5 % – i tråd med landsgjennomsnittet), mistet SF Kino Skien ørlite med kunder.
De hadde 109.251 besøkende i 2015 mot 110.860 i 2014, som er minus 1,45 prosent.
Porsgrunns kino er dermed den 18. største kinoen i Norge, mens SF Kino Skien er på 22. plass. Det var 26.000 flere besøkende som valgte Porsgrunn fremfor Skien.
Senterleder Espen Gundersen hos SF Kino Skien forklarer at det er en ca. 500 festivalbesøkende som ikke er med i tallene.
– Vi hadde budsjettert med 111.000 beøskende, så vi er ikke langt unna de tallene.
Går med overskudd
Mens SF Kino som kjent er privateid, er konkurrenten i nabobyen eid av kommunen.
På lederplass jubler redaktøren for lokalavisen Porsgrunns Dagblad:
«I bystyret har det lenge vært en gjenganger om kinoen i Porsgrunn skal selges til private eller ikke. Vi kan heller ikke nå se at det er grunn til å kaste om på kinodriften. Kulturtilbud forbindes ofte med utgifter, men den kommunale kinoen leverer overskudd og er attraktiv i markedet. En eventuell privatisering av utelukkende ideologiske årsaker vil i praksis være helt tullete. Den kommunale modellen har i 2015 satt nye rekorder. Det er en liten kulturbragd som taler for seg.»
– Det er ikke ofte kinoen omtales på lederplass?
– Nei, sannelig! Det er veldig hyggelig å få en slik anerkjennelse. Jeg er også varslet at det kommer et leserinnlegg fra ordføreren som også er fornøyd med kinodriften, sier kinosjef Tom Andersen hos Filmsentret Charlie til KINOMAGASINET.
Kinoen omsatte for ca 18 millioner kroner i 2015. Av dette er det 11,8 mill. i filminntekter, 5,4 mill. i kiosk, reklame for 500.00 og utleieinntekter på 100.000 kr.
Faktorer bak økende forskjell
– Hvorfor øker forskjellen i besøk mellom Porsgrunn og Skien?
– Avstanden har aldri vært større enn den har vært i 2015. Den har økt dramatisk. Jeg tror at vi har en fordel med lokal programmering!
Tom Andersen – som selv er fra Skien – startet kinokarrieren nettopp hos Porsgrunn Kino (som den gang var kommunal) i 1989. Da som markedssjef.
Andersen har drevet Filmsentret Charlie de siste fire årene og vært ansatt siden 2001.
Han mener dette er noen av suksessfaktorene:
– Vi pusset opp og gjort det mer attraktivt. Kioskomsetningen er økt med 900.000 på tre år, fra 4,5 millioner kroner i 2012, til 5,4 millioner kroner i 2015.
– Vi har lave priser på kioskvarer og billetter og ligger litt under SF-prisene. Jeg tror det er en av flere variabler.
– Vi skal ha et godt skolert personale og stor grad av serviceinnstilte folk. Det legger publikum merke til og vi har fått svært hyggelige tilbakemeldinger på dette. Så vi vet vi gjør noe riktig.
– Vi er ikke alene. Vi er medlem av KinoAlliansen, som teller 25 medlemmer. Det er et pluss for oss. Det gir oss stordriftsfordeler som monner og masse faglig input. Vi har en teknisk avtale med UCS, som gir bedre priser. Det hjelper når man skal bestille dyrt kinoutstyr. For de som bruker Location – som vi ikke gjør – gir medlemskapet bedre betingelser. Vi møtes og har seminarer og et markedsråd.
– Det er mange myter rundt dette med kommunale kinoer: Det går tregt, de stiller ikke like strenge krav som de private etc.
– Det stemmer ikke. Jeg kan bare svare for oss. At privatkjedene SF og Nordisk har bedre struktur holder ikke mål, fordi vi driver veldig strukturert og godt. Jeg har jobbet også i det private. Den gamle myten om kommunearbeideren som lener seg på en stolpe og kollegene ser på, kjenner alle. Vel, det er ikke slik på kinoen. Her er det strenge krav og beinhard oppfølging. Det blir ikke hvileskjær i 2016. Det er skjerpede krav fra kommunen, med enda mer nedskjæringer. Vi blir også berørt.
Andersen har et godt forhold til kollega Gundersen i nabobyen.
– Hvis en av oss f.eks. går tom for mais, ringer vi og spør om å få låne. Da sier jeg selvfølgelig ja og omvendt. Vi hjelper hverandre på den måten. Men ikke på andre måter!
SF Kino-kommentar
Espen Gundersen overtok SF Kino Skien da Espen Raastad ga seg høsten 2014. Etter halvannet år som senterleder har han dette å si om hvorfor Porsgrunn rykker fra:
– Forskjellen var større før mellom kinoene, men Porsgrunn er blitt en flott kino. Det er supert. Samtidig bor folk gunstig til for Porsgrunns kino. Halve Skien bor like nært Porsgrunn som Skien, og Bamle kommune har ingen kino, så Porsgrunn er enklere å reise til. Geografisk sett ligger Porsgrunn på midten og vi er i en ytterkant. Det er en del av årsaken. Tidligere kom folk til Skien for å se kino fra nærliggende områder, men nå har Notodden to saler med Atmos, Drangedal har fått kino, og Ulefos og Bø har moderne kinoer. Det er mindre tilreisende fra andre deler av Telemark, sier Gundersen.
(NB: I lokalavisens leder heter det derimot: «Skien […] har mange tusen flere innbyggere i sitt nære nedslagsfelt.»)
– Hva slags grep gjør dere hos SF Kino Skien?
– Det vi har stort fokus på er å bygge om. Vi vil bare én vei: å bli størst igjen, men folk gjør et valg. Vi håper at det skal være Skien flere ganger enn Porsgrunn. Vi har forbedret kiosken og skal pusse opp enda mer.
– Kan det faktum at Porsgrunn har lavere priser være utslagsgivende?
– Vi forholder oss til prisene i kjeden. Kioskvarene er nå rimeligere enn på bensinstasjoner. Vi er privateide, og ikke kommunalt drevne, så vi har budsjetter å forholde oss til.
– Vel, det har også Porsgrunn, selvsagt. Porsgrunns kinosjef hevder at de har en fordel med lokal programmering?
– Jeg har en påvirkningskraft på filmene vi setter opp, men vår filmansvarlige i kjeden, Lars Fuglevik, er helt suveren. Om Tom Andersen skal diskutere kunnskap om filmprogrammering, så tror jeg Tom kommer til kort for Lars. At det er Lars i Oslo som programmerer tror jeg er en fordel. Jeg snakker med ham nesten daglig. Det er ingen ulempe for oss.
Verken SF Kino Skien eller Filmsentret Charlie Porsgrunn har planer om oppgradering av teknisk utstyr, selv om Notodden nå f.eks. har Dolby Atmos.
– Atmos står ikke høyt på listen, svarer Tom Andersen.
– Vi har ikke planer om Atmos vi heller. Per dags dato er det ingen god forretningsmodell på det, mener Espen Gundersen.





Facebook
RSS