
TRONDHEIM: De startet i det små i 1998, og forandret både maktstrukturene i kinokioskmarkedet og hvordan en kinokiosk skal fremstå. Her er historien om Location!
Selv husker undertegnende Freia-kiosken i barndommens hjemby Kristiansund med Nox og Fox. I «gamle dager» var kinokioskmarkedet dominert av nettopp Freia, og noen få steder – Nidar (Trondheim og Tromsø). Og man bestilte varene i en kioskluke. Ah, hvor tiden flyr, og så står man her – i hjertet av Trondheim en vakker vinternatt og kinonorge er samlet for å feire at kioskkjeden Location fyller 15 år.
Location inviterte kinobransjen på femtenårs bursdagsfest i hjembyen Trondheim onsdag 20. november.
Styreleder Egil Magne Akselsen (61) i Location tok til scenen på Dokkhuset, inne i mellom Abba og Elton John-hyllester fra de innleide vokalistene, for å holde en aldri så liten tale. (Se den i videoinnslag 1 nedenfor).
– Det har vært en femtenårig reise jeg har vært så heldig å få være med på. Vi startet i 1998 med en kiosk i Prinsen. Da solgte vi mellom 5-10 kroner per besøkende, nå er det ca. 40-50 kr i snitt. Location har bidratt til at vi som kinoer tjener litt mer penger. Jeg er stolt av å ha vært med på reisen. Location gitt kinobransjen mye og vi tror at fremtiden er like lys. Location må fornye seg, slik Fremtidens kino har vist. De involverer seg i mye annet enn bare det å selge snop, men faktisk det å drive kinoene fremover. Bransjen har endret seg kraftig det siste året, med inntreden av våre venner fra Sverige og Danmark. Og jeg håper Location kan finne sin plass i det bildet, sa Akselen til gjestene.
Daglig leder Nicolai Martens i Location fortalte i sin tale at kjeden har vokst fra en kiosk til nå 93 stykker.
– I starten var tallene røde og skumle, men nå omsetter kioskene over disk for ca 350 mill kroner. Og vi har som mål å bli enda større. Vi skal gjøre en jobb som gjør at kinoene føler det er trivelig, nytte og fordelaktig å jobbe med Location, sa Martens.
(Se talen videoinnslag 2 nedenfor).
Etter festtalene tok duoen seg tid til en prat med kinobransjens fagblad. Der fortalte Akselsen og Martens om hvordan det hele egentlig startet. Akselsen drev da Trondheim kino (han ga seg først i sommer, da Arild Kalkvik overtok). Han møtte Martens, som da jobbet i Nidar. Det hele startet med en reforhandlingssamtale.
– Vi fant tonen og skjønte vi kunne utvikle noe nytt, så vi slo sammen restauranten og sjokoladekiosken. Vi hadde også matservering i begynnelsen, forteller Egil Magne Akselsen til KINOMAGASINET.
– Vi prøvde å se på oss selv som kinogjengere. Det viktigste vi fant ut var at vi ville ha selvbetjente kiosker. Den gang var det lukekiosker, sier Nicolai Martens.
Etter et par års drift startet Nicolai Martens i Location og sa farvel til Nidar.
– Diva het det opprinnelig, men vi skiftet navn veldig fort. Vi hadde gjort dårlig research, da Diva var privatlabelnavnet til Rimi-Hagen. Det var beskyttet, ler Nicolai.
– Location ble til etter brainstorming hjemme i stua mi, sier Egil Magne.
– Navnet er linken til film, da, legger Nicolai til.
En stor endring skjedde i 2007. Da kjøpte Location opp kioskrettigheten til 38 Freia-kiosker, og fikk da det volumet virksomheten behøvde. Etter det har ioskomsetningen skutt fart.
– Styrken til Location, størrelse betyr noe, det gjør det også på dette området, jo større du er jo bedre betingelser, sier styrelederen.
– Og nå er det enda en endring, fra kiosker dere eier til franchise?
– Mange kinoer ser på kiosken som en del av kjernevirksomheten. Man har billettsalg og kiosk og samme personale. Det er en naturlig del av driften. Dette er ikke negativt for Location. Nå er det bare ti-elleve igjen som vi eier og de avvikles ila. 2014 – da er alt franchise, sier den daglige lederen.
– Det er greit, så lenge vi liker at vi har planlagt det selv, legger styrelederen til.
– Nå løper vi litt etter ballen, markedet tar tak, medgir Martens. – Men isolert sett er ikke dette noe problem, for volumet bestemmer prisene inn, og det tjener kinoene på, sier Akselsen.
Styrelederen roser den daglige lederen for at han kan samarbeide med alle type kinoer.
– Det er Nicolais fortjeneste. Han skiller ikke på hvem som eier. Han har vist at Location kan levere til alle kjeder. Det handler om marginer, innkjøp og mengde. Han har godt forhold til alle uansett eierskap, sier Akselsen.
– Hvem inspirerer dere?
– Det er farlig å si ingen, men ingen har dette konseptet, hevder Martens. – De kan ha Burger king, Pizza Hut, Starbucks. Selvbetjening er ikke vanlig nedover i Europa, men det begynner å bli vanligere.
– Det du beskriver med flere varemerker innen mat – disse Cineplexene mangler i Norge.
– Ja, men har du disse konseptene, da er du prisgitt de kjente kjedene, og de vil styre det. Vi kan skrive en bok om deg som kinogjenger. Vi er helt annerledes enn Narvesen, Deli du luca og de andre kioskene.
– Men kinogodt er dyrt, og unge kinogjengere er bevisst på dette, sa Coca Colas ekspert, Corinne Thibaut, under foredraget på Den store kinodagen.
– Derfor fokuserer vi på masse tilbud, som tikroners brus. Vi har mange alternativer. Men ellers tar man ut marginene man har på bensinstasjoner og kiosker ellers, svarer Martens.
Styrelederen er på hugget og forteller at Location skal og må endre seg.
– Location må svare på dette med manglende forskjell i servering. Location må finne en måte å tilby andre varer, servering, kafe osv. – det vil komme.
– Varm mat?
– Ja, absolutt, men det er dårlig plass mange steder. Men dette er mer vi ser på. Vi skal finne måter å servere publikum. Vi ønsker ikke at kjeder skal komme og tjene penger på vår drift, så vi må lage konsepter selv som svarer på disse konkurrentene, sier Akselsen og Martens.

Facebook
RSS