
Film & Kino arrangerer Den norske kinokonferansen 2013 i Trondheim, på Nova kinosenter, fra den 19.-21. november. Det blir tre dager fylt med faglig påfyll, inspirasjon og sosiale happeninger. Location inviterer til 15-års jubileumsfest. Hovedkonferansen starter med lunsj tirsdag 19. november og avsluttes med enkel lunsj torsdag 21. november kl 1400.
Last ned detaljert program her.
KINOMAGASINET dekker konferansen takket være reise- og oppholdstøtte fra Trondheim kino og Location (eid av Trondheim og Bergen kino).
TRONDHEIM: For første gang deltok de to dominerende nordiske kinokjedene på et bransjearrangement og begge fikk presentere seg, henholdvis Nordisk Film Biograferne og Nordic Cinema Group.
John Amund Tønnes er nordisk kinosjef for Nordisk Film Biograferne, mens Ivar Halstvedt leder SF Kino i Norge.
De to fikk hver sin mulighet til å presentere sine to kinoselskaper og sine vyer og visjoner for selskapene og bransjen som sådann. Dette skjedde under Den norske kinokonferansen 2013 i Trondheim.
I 2013 trådte Nordisk Film Biograferne inn på det norske markedet med full kraft etter at de fikk kjøpe Oslo Kino av Oslo kommune. SF Kino ønsket også å kjøpe Oslo Kino, men fikk ikke tilslaget.
John Amund Tønnes fokuserte i sitt foredrag på Egmont-konsernets rike historie som filmformidler og som stort forlagshus, hvor tegneserier og bladutgivelser er grunnkjernen.
Han beskrev selskapet som romslig, lidenskapelig og ambisiøst, også på enkeltmedarbeideres vegne. Tønnes fremhevet at Egmont er en stiftelse og at 15 prosent av overskuddet er doneringer til veldedige formål, og at dette er fint å tenke på når man går på arbeid.
Tønnes poengterte at det er et klart skille mellom distribusjonsdelen og kinodelen av selskapet.
– Vi har ikke sammenfellende interesser. De står for distribusjon til kino, VOD, video og har kontakt med filmprodusenter. Som kinomann har vi kontakt med alle selskaper. Vi har mer enn 80 prosent film fra andre enn Nordisk Film. Vi gir ikke Nordisk Film noen fordeler.
– Kinobransjen er dømt til døden mange ganger årtier tilbake, siden man kan se alt hjemme eller nå på mobilen. I dag kan man se film hvor som helst, når som helst, men selv da vokser kino. Forbrukerne foretrekker oss. Som store aktører, har vi forhandlingskraft og investeringsevne.
Videre sa Tønnes:
– Jeg tror på færre og større kinoaktører. Vi må være store for å sikre forretningsmodellen.
– Man kan ikke driver kinoer i Norge fra Danmark. Lokal ledelse viktig. Kino er lokal virksomhet.
Ivar Halstvedt fra SF Kino trakk også de store linjene på bransjens vegne.
– Kino som lanseringsvindu blir stadig viktigere. I Sverige er kino nå større enn kjøpevideo og VOD kompenserer ikke for fallet av kjøpefilm. Studioene vil ha mer ut av kinovinduet og det setter press på oss som kinoeiere. Avstanden til neste vindu krymper. Mens det i USA var på nærmere seks måneder i 2000, er det nå på 3 måneder og 22 dager i snitt, sa Halstvedt.
KINOMAGASINET benyttet spørsmålsrunden etter foredraget til å spørre SF-sjefen dette:
– Når etablerer SF kino seg i det viktigste markedet i Norge, i Oslo?
– Jeg håper vi kan gjøre det, om ikke så lenge, men jeg kan ikke si noe mer enn det i dag. Vi har jobbet for det i veldig mange år, men av ulike årsaker er det ikke skilt over en dør og billettsalg i gang ennå.
– Hvorfor er det så vanskelig? Det er da mange ledige lokaler?
– Festningen gikk det ikke an å bygge pga avstanden til Oslotunnelen. Det koster vanvittig mye penger å bygge en kinosal. Det er store initialkostnader for å bygge et stort nytt moderne kinosenter på 6000 kvm2, Det er ikke lett å finne – selv i Oslo.
Facebook
RSS