
Koronaviruset rammet en hel verden, men også mange bransjer. En av de verst rammede ble kinobransjen.
Det er derfor ingen bombe at årets store kinoseminar tar for seg nettopp dette altoverskyggende temaet.
Konferansen finner sted under Den norske filmfestivalen 2020 i Haugesund lørdag 15. august.
«Kinodrift i koronaens tid » er temaet for Film & Kinos seminar, hvor norsk kinobransje møtes for første gang etter koronautbruddet for å diskutere status og fremtidsvyer for kino- og filmindustrien.
Det loves «spennende og helt oppdatert kunnskap om vår næring og det avsluttes med en panelsamtale ledet av journalist Ida Madsen Hestman.»
Seminaret er ledet av Ivar Halstvedt fra Kulturmeglerne AS.
Foredrag:
• Er det slutt nå? Kino- og filmindustriens situasjon akkurat nå og dens framtidsutsikter v/Patrick von Sychowski, Editor and Co-founder of Celluloid Junkie.
• Filmweb v/adm.dir. Harald Løbak Sæther presenterer undersøkelsene om publikums kinovaner som de har gjennomført under korona-epidemien.
• Kinoenes kompensasjonsordninger fra staten v/Arild Kalkvik, styreleder i Film & Kino.
• Kinotilbudets død eller oppvåkning? Utviklingen av filmtilbudet i hovedstadens kinomarked i perioden 2017 – 2019 v/Geir Kamsvåg, redaktør i Cinema.
• Paneldebatt v/Ida Madsen Hestman, journalist i Dagsavisen. Paneldeltakere: Harald L. Sæther, Arild Kalkvik, Patrick von Sychowski og Geir Kamsvåg.
Søndag 16. august blir det filmpolitisk konferanse med tittelen «Nobody knows anything».
Sjeldent har det legendariske sitatet fra William Goldman vært en mer passende beskrivelse av tilstanden til film- og kinobransjen. Verden går gjennom en helt unik situasjon, som har rammet kulturlivet med særskilt styrke. Veien tilbake til en normalsituasjon føles både svært lang og uoversiktlig, og ingen vet sikkert hva som vil skje. Goldmans sitat fortsetter med at det beste man kan håpe på er at man kan foreta en kvalifisert gjetning – og det vil være målet med årets filmpolitiske konferanse. Bransjen og kulturpolitikere samles i regi av Norsk filminstitutt, med Jakob Berg som konferansier, for å diskutere veien videre, og erfaringer så langt. Hvilke tiltak bør settes inn? Hvilke strategier har bevilgende myndigheter og filminstituttet tenkt ut? Hvilke erfaringer kan vi støtte oss på, hvilke kreative løsninger bør videreføres? Og hvordan kan vi stå sammen for å sørge for at vi fortsatt har en livskraftig film- og kinobransje i årene framover?
10.00 – 10.05 Velkommen ved Tonje Hardersen, Den norske filmfestivalen
10.05 – 10.15 Videohilsen fra kulturminister Abid Raja
10.15 – 10.45 Hvilke utfordringer/muligheter vil det audiovisuelle feltet ha på sikt, og hvilken rolle vil Norsk filminstitutt ta? Presentasjon av InFutures fremtidsstudie, ved Camilla Tapfers, partner InFuture.
10.45 – 11.45 Hvordan har koronakrisen påvirket bransjens ulike deler:
10.45 – 11.15 Produksjonsleddet: Hvordan vil filmproduksjonsbransjen endres etter COVID-19? Bør vi endre rammevilkårene for filminnspillinger? Hva skjer med en film som må utsettes i produksjon og release?
Med: Magnus Wessel Waal (Norsk filmforbund), Synnøve Hørsdal (produsent Maipo), regissør Erik Skjoldbjærg
Moderator: Inger Merete Hobbelstad (Dagbladet)
11.15 – 11.45 Formidlingsleddet: Hvordan vil kinosituasjonen bli med COVID 19-restriksjoner? Vil vinduet mellom kino og online-distribusjon endres? Vil alle utsettelsene føre til en kannibalisering av filmene i 2021? Vil publikums vaner endres?
Med: Jannicke Haugen (Nordisk Film Kino), Atle Ellingsen (SF Studio), Arne Helsingen (NRK)
Moderator: Martin Øsmundset
11.45 – 12.15 LUNSJ
12.15 – 12.45 Kulturpressen: Blir forverret økonomi dødsstøtet for avisenes kulturdekning? Hvordan skal kulturaktører og pressen omstille seg fra en lanseringsjournalistikk som ikke vekker interesse lengre, til å lage kulturnyheter? Hvor viktig er egentlig kulturpressen for bransjen?
Med: Guri Kulås (Klassekampen), Åse Kringstad (Virke produsentforeningen), Cecilie Asker (kulturredaktør Aftenposten)
Moderator: Kjetil Lismoen (Rushprint)
12.45 – 13.45 Paneldebatt: Hvordan sørge for at norsk film – og kinobransjen overlever koronakrisen?
Bør kulturlivet få en beredskapsplan? Hvordan utnytte et forsprang til å fremme norsk film? Kan bransjen tale tydeligere og med én stemme?
Paneldeltakere: Anette Trettebergstuen (AP), Marianne Haukland (H), Petter Benestad, (V), Kjersti Mo (NFI), Guttorm Petterson (Film & Kino)
Moderator: Torbjørn Urfjell (Kristiansand kommune)
Man kan også se seminaret via YouTube, om man ikke kan reise til Haugesund i år.
Facebook
RSS