
HAUGESUND: Arild Kalkvik er kinoenes fremste talsmann. I sitt foredrag minnet han om at det er et voksende marked for kino de kommende årene.
Arild Kalkvik er styreleder i Film & Kino, kinodirektør i Trondheim Kino, leder for KinoNor og leder i Norske kinosjefers forbund.
– Kinoen ikke er død. Men når journalister spør om kino skal dø, vil de ikke høre på meg. Men kanskje på John M. Jacobsen! Analyseselskaper sier at det er vekst i kino, og det kommer nye markeder i Russland, Kina og India. Kino er en viktig del av filmformidlingen i årene fremover. Det er jeg overbevist om. Det er kinoen som generer inntektene, selv om det er noe i fysisk video og vekst i online, er ikke dette forretningsmodeller som gir nok penger tilbake til produsentene.
Kalkvik startet foredraget med å gi ros til Filmmeldingen, siden han var godt oppdratt til også å rose det han var kritisk til. Kalkvik mente at det er mange spennende kulturpolitiske ambisjoner i meldingen og mener at både insentivordning og endringene for filmregionene vil bety mye for kinobesøket.
– Men vi er ikke like fornøyd med det som står i kapitlet om filmformidling.
– Ankepunktet er at vi føler at kinoens plass forsvinner litt. Vi har viktige oppgaver vi ikke kan springe fra. Vi digitaliserte kinoene som verdens første land, og dette er vi ikke ferdig med og har juridisk bindende avtaler. De er det særdeles uklokt å stoppe. I tillegg ser vi at med stadig nye medier som konkurrerer med oss i forhold til filmformidling, at det er viktig at de små kinoene har en plass de kan hente hjelp. Det har Film & Kino representert. Vi føler at den lokale kinoen er ryddraden i den norske filmkulturen.
Andre ting kinobransjen savner i filmmeldingen er mer om piratvirksomhet på nettet, som er en av de største truslene, ifølge Kalkvik.
Han fortalte også at i dag er ca. 27 % av kinoaktørene private, og halvparten av disse igjen er små kinoer, drevet av ungdomshus og samfunnshus. Men det er de største som er privatisert og de står nå for 41 % av besøket totalt sett.
– Det er krevende å drive en 100 år gammel virksomhet. Vi er en moden industri, som må fornye oss, hvis ikke dør vi. Dette tar kinobransjen på alvor og er noe vi ikke har fått kred for. Vi var først med digitalisering av kinoreklame. Det høres flåsete ut, men det var en forutsetning for å få til digitalisering av filmvisninger. Vi hadde et prøveprosjekt for det som hele verden har klart etter oss. Vi var også først i verden med billettsalg via nett.
Kalkvik berørte også kino- og videogramavgiften på hhv. 2,5 % og 3,50 per fysisk videogram.
– Vi har hele tiden sagt at etterhvert som onlinetjenester kommer, så må det komme avgift der også. Logikken er like regler for alle. Med mindre man klarer å innføre en avgift på alle deler av verdikjeden, bør den fjernes. Men kinoene vil opprettholde den som en frivillig avgift, slik vi også hadde det i årene fra 1970 til 1987, da loven om film- og videogram ble innført.
Facebook
RSS