
Ekstraordinært representantskapsmøte i Film & Kino
Veien videre etter Filmmeldingen
Oslo, 2. desember 2015
– Vi skal fortsatt være en organisasjon som setter agendaen i norsk kino- og filmpolitikk.
Det sa en offensiv styreleder Arild Kalkvik i Film & Kino i sin tale til deltakerne under det ekstraordinære representantskapsmøtet onsdag 2. desember 2015 i Filmens hus i Oslo.
Det er et sterkt strippet Film & Kino som i 2016 vil tre frem, med noen få ansatte og meget slukne budsjetter målt opp mot de «gode, gamle dagene».
NYE ARBEIDSOPPGAVER?
Men:
– Film & Kino lever videre. Men vi skal se på mulige nye arbeidsoppgaver, var et hint fra styrelederen.
I et forsøk på å oppildne troppene minnet Kalkvik om at kinobransjen holder stand mot den ene konkurrenten etter den andre. Han viste en selvlaget plansje som tar for seg alle konkurrentene opp gjennom årene.
– Kino har stabilt besøk, tross all konkurranse, sa Kalkvik.
DOOMSDAY
– Men det blir fort dommedagstempel på alt vi gjør når journalister bare er opptatt av Netflix, sa han lettere oppgitt.
Han skrøt av at stadig nye kinoer bygges i Norge – i 2015 på Sotra, i Sandnessjøen og Stjørdal, og ba om unnskyldning om han hadde glemt noen. (Ja, det gjorde han – blant annet Krona Kino i Kongsberg! Red. anm.)
Og at kinoene i Norge var først ferdig med digitaliseringsprosessen og nå blir testland for det nye sikkerhetssystemet SMPTE DCP.
– Når mange vil fortelle hvor gammeldags det er å gå på kino, kan vi si det er høyteknologi, krevende og spennende.
Styrelederen berømmet også Film & Kino-medlemmene for deres innsats i «Stopp kinoranet»-kampanjen.
– Filmmelding skapte usikkerhet rundt Film & Kino og nedtonet kino og la til grunn at avgiftene fra kino- og video skulle fremme plattformnøytral formidling av norsk film. Dette var vi imot og vi hadde en god strategi. Det mest imponerende var mobiliseringen som fant sted, sa Kalkvik og viste frem leserinnlegg og intervjuer fra aviser landet rundt.
– Alle vil være enig i at det var tunge tak å slåss imot, sa han videre.
«SEIER FOR KINOENE»
– Så kom filmforliket. Det ble en seier for kinoene. Vår viktige rolle ble bekreftet. Vi vant frem med at midlene skal brukes til samme tiltak som i dag, også avgiftene fra videobransjen. At kompetansen skal opprettholdes. Det var en gledelig overraskelse at barnefilmen ble trukket frem og piratkopiering ble nevnt. Spesielt for videobransjen er dette viktig.
– Vi vant frem på mange punkter, men til hvilken kostnad? Kinoene er nå helt avhengig av hva NFI vil støtte. Vi fikk også en kilevink med økt moms fra åtte til ti prosent. Det må enten kinoene ta eller publikum dekke inn, fra 1.1.2016.
– Vi er tvunget til å sette i gang nedbemanning og må gå i dialog med NFI om bransjerelaterte oppgaver. Det blir mye det ikke blir støtte til. Men digitaliseringsprosjektet blir gjennomført. 2016 blir krevende for Film & Kino. Vi må sikre finansieringen, avklare organisasjonsstørrelsen og videobransjen må flagge om de skal være med videre. Vi må avklare modellen for Bygdekinoen og eierskapet i Den norske filmfestivalen.
Arild Kalvik sa at han håper at bransjeorganisasjonen kan opprettholde basisfunksjoner:
• Filmleieforhandlinger
• Kinostatistikk og mediakontakt
• Filmtreff
• Kurs og konferanser
• Kinoteknisk kompetanse
• Kampanjer

Facebook
RSS