
Fakta om Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling
Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling (uttales IPA: /ˈkʋɪʃlɪŋ/; født 18. juli 1887 i Fyresdal i Telemark, død 24. oktober 1945 i Oslo) var en norsk offiser, diplomat og politiker. Han ledet under den tyske okkupasjonen av Norge en tyskstøttet regjering og ble etter frigjøringen i 1945 henrettet for landssvik.
Quisling ble først kjent som nødhjelpsarbeider i Sovjetunionen og nær medarbeider av Fridtjof Nansen, og var Norges forsvarsminister i to Bondepartiet-regjeringer fra 1931 til 1933 (men han var aldri medlem av Bondepartiet). I 1933 stiftet Quisling fascistpartiet Nasjonal Samling (NS), som i 1930-årene hadde begrenset oppslutning. Etter Tysklands invasjon av Norge i 1940 forsøkte Quisling, som den første i verden, å begå statskupp over radio, men kuppforsøket mislyktes ettersom tyskerne ikke var interessert i å støtte hans regjering. Vinteren 1942 kom han tilbake som sjef for en tyskstøttet regjering, og med tittelen ministerpresident ledet han sammen med den sivile administratoren for den tyske okkupasjonsmakten den norske statsadministrasjonen resten av krigen.
Interessen for å lage norske filmer omhandlende epoken andre verdenskrig er fortsatt stor:
For nå har filmopptakene startet på filmen om Vidkun Quisling. Det skal bli både spillefilm og en TV-serie.
Gard B. Eidsvold og Anders Danielsen Lie spiller hovedrollene som henholdsvis Vidkun Quisling og presten Peder Olsen i Erik Poppes nye filmprosjekt om Quislings siste dager. Opptakene startet i september 2022. Regissøren, Erik Poppe, har tidligere laget andre verdenskrigsfilmen Kongens nei.
I fortellingen om Quislings siste dager, loves det med denne filmen «et fortettet innblikk i en psykologisk og klaustrofobisk kamp om sannhet og løgn, tro og tvil.
Prosjektet har sitt utspring i det som beskrives som «omfattende research og et unikt kildemateriale».
Blant kildene er en dagbok presten Peder Olsen skrev fra sine dager som Quislings fortrolige, fra arrestasjonen av Quisling og fram til henrettelsen 24. oktober 1945, hvor Peder Olsen var én av Quislings to sjelesørgere i fengslet.
Prosjektet omfatter både en kinofilm og en TV-serie for TV 2, hvor TV-serien går lenger i fortellingene omkring Quisling, spesielt om Maria Quisling og de dramatiske maidagene før freden var et faktum.
Forventet premiere er høsten 2024. Tittelen er ikke annonsert.
Fem år med okkupasjon endte den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kunne begynne, men først måtte siste kapittel skrives. I en mørk celle på Akershus festning satt han som hadde gjort det største sviket av alle: Vidkun Quisling. Nå skulle stilles til ansvar for sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til. Men først fikk han møte sjelesørger og prest Peder Olsen.
– Filmen og TV 2-serien vil ha mye materiale til felles. Samtidig skal vi lage to helt unike uttrykk og bruke film- og serieformatet på best mulig måte, noe som gjør at publikum får noe annet og ekstra, og fortalt på ulike måter. Vi forsker i å slippe løs forskjellige team til å både klippe, lydlegge og legge musikk, og prosjektet er en gigantisk utfordring jeg gru-gleder meg til å ta fatt på, sier Erik Poppe.

Vidkun Quisling. Foto: Riksarkivet. (Wikimedia Commons).
Quisling sto på sitt til det siste. Men Peder Olsens dagboknotater viser at han kjempet en desperat kamp for å redde sitt liv og sitt ettermæle. I møtene med sin sjelesørger ble han presset til bristepunktet; Kunne han ha tatt feil av sin livsoppgave?
Et lite kjent kildemateriale har gitt innblikk i et rystende kapittel i Quislings historie. Ved å tolke Peder Olsens dagbøker har filmskaperne fått innsikt i hva det var som utspilte seg i løpet av Quislings siste levetid.
– Hva kan vi lære av historien om Quislings underliggende motiver og innerste tanker? Skjønte han noensinne hva han hadde gjort, at han hadde tatt fullstendig feil? Hvor langt gikk hans sjelesørger i søken etter svar eller en skylderkjennelse? Dette er en ufattelig dramatisk historie som overrasket meg fullstendig, sier Erik Poppe som i rollene som Vidkun Quisling og Peder Olsen har fått med seg to av Norges fremste skuespillere; Gard Eidsvold og Anders Danielsen Lie.
Poppe hevder vi «lever i en verden med stadig flere antidemokratiske ledere». Derfor mener han at det er riktig å forsøke å avkle de som kanskje er farligst av dem alle: «de ideologisk drevne.»
– Gard og Anders har de kvalitetene som skal til for å gjøre dette, og dermed levendegjøre den utfordrende fortellingen om hva som kan ha utspilt seg mellom de to mennene der inne i fengselet, sier Poppe.
Med filmer som Utvandrerne, Kongens nei, Utøya 22. juli, Per Fugelli – siste resept, Tusen ganger god natt og deUSYNLIGE er Erik Poppe en av Norges mest erfarne og meritterte regissører. Filmen og TV2-serien produseres av Paradox ved Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae, som har produsert alle filmene til Erik Poppe. Filmmanuset er skrevet av Anna Bache-Wiig, Siv Rajendram Eliassen og Ravn Lanesskog. Filmfotograf er Jonas Alarik. Kinodistribusjon er ved SF Studios.

Erik Poppe i Kunstnernes hus i Oslo onsdag 14.02.2018. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Facebook
RSS