
Storfilmen om Sonja Henie, som har kostet nesten 80 millioner kroner, slår ikke an. Etter tre romjulsdager ble det solgt 18.316 kinobilletter.
Medregnet førpremierer er salget på 19.628, ifølge Norske filmdistributørers forening sine tall pr. 28.12.2018.
Det gir en omsetning på kun 2.270.159 millioner kroner, som skal fordeles på produsent, distributør og kinoene.
NRK har skrevet om tallene.
– Det er klart man skulle ønsket mer enn det vi har fått. Men det er bare tre dager på kino, så det er for tidlig å konkludere, produsent Synnøve Hørsdal i Maipo Film til NRK.
All statistikk og erfaringer fra tidligere lanseringer viser dog det samme: med en så svak start skal det ekstremt mye til før kinobesøkstallene blir store.

Sonja Henie i en scene fra Sonja. Foto: Jose Haro/Maipo Film.
Hvorfor slår ikke Sonja an?
Administrerende direktør Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & Kino sier til NRK at filmen ikke har klart å fange ungdommen, og at de voksne trenger mer tid for å oppdage Sonja-filmen.
Sonja fikk terningkast fire blant annet hos NRK.
Mens herværende nettsted faktisk ga fem.
Les anmeldelsen her:
Redaktør John Berge i KINOMAGASINET så selv Sonja i romjulen 2018.
– Historien om Sonja Henie er ekstremt fascinerende, og det var mye informasjon i filmen som var helt ukjent for meg. Sånn sett likte jeg filmen svært godt, sier Berge.
Han mener Ine Marie Wilman er glimrende som Sonja Henie, understøttet av mange gode skuespillere. Scenografi og kostymer er også i toppklasse.
– Men filmen går på trynet på flere felt, hevder Berge.
– Man kommer aldri helt under huden på Sonja Henie og hvorfor hun tok sine valg på så uvant vis for tidsperioden å være. Der filmen svikter aller mest er i et forfeilet forsøk på å være «hip» og moderne, ikke minst med bruk av moderne musikk i mange nøkkelscener og sekvenser. Dette virker mot sin hensikt. Jeg vil tro at et middelaldrende og eldre publikum vil mene at slike scener «skjærer i ørene». Filmskaperne burde ha vært tiltro til tidsepokens musikalske fasetter. Å se et storband spille mens man hører moderne musikk, er helt feil, og musikkbruken satte meg mange ganger helt ut av filmens iscenesettelse, forklarer Berge.

Ine Willmann har hovedrollen som Ine Willmann i Sonja. Foto: Maipo Film.
Han tror også at generasjonene som husker Sonja Henie nå er svært gamle og blant de som sjelden går på kino.
– Man har rett og slett ikke klart å nå rett publikum, og forsøkt å nå de unge i markedsføringen, uten å ha lykkes, mener Berge.
– Historien er kjempesterk og moderne i seg selv. Hadde man bare hatt mer tiltro på at den ville stått på egne ben, ville dette vært en mye bedre film, sier han.
Julefilmene som slår an er Aquaman med 61.691 solgte kinobilletter og Mary Poppins vender tilbake med 26.935.
The Grinch og Bohemian Rhapsody er også fortsatt svært godt besøkt etter hhv. sju og åtte uker på kino.
PS! En annen ny, norsk film, med enda større budsjett enn Sonja, er Troll – kongens hale. (120 millioner kroner.) Der er billettsalget kun på 18.805 i løpet av de tre første kinodagene i romjulen.
Facebook
RSS