
STAVANGER: Etter at Filmmeldingen ble fremlagt og organisasjonens styringsform ble endret skal Film & Kino-direktør Guttorm Petterson endre organisasjonen uten at premissene er klare.
Etter representantskapet ble gjennomført 1. juni i Stavanger oppsummerer Petterson hva ståa er for nye Film & Kino, som nå består av private og kommunale kinoer og fem videogramdistributører, som alle er avgiftspliktige i ordningen gjennom Norsk kino- og filmfond (NKFF).
I meldingen foreslås det at NKFF overtas av Staten selv og administreres av Norsk filminstitutt (NFI). NFI skal også overta mange av ordningene som Film & Kino har hatt ansvaret for. Film & Kino på sin side anses av Regjeringen, etter disse eventuelle endringene, som en hvilken som helst annen interesseorganisasjon, i henhold til Filmmeldingen.
– Alt gikk etter planen, sier Petterson om representantskapsmøtet.
Filmmeldingen beskriver han som «ingen gavepakke» og som et forstyrrende element, men det påvirket ikke organisasjonsendringen, selv om den selvsagt ble heftig debattert i andre fora i løpet av dagene i Stavanger.
Film & Kino sendte – etter at de stiftet organisasjonen på nyttt – sporenstreks ut en pressemelding, som det kalte «Det store kinoranet».
– Det er en påtakelig mangel på kinopolitikk i meldingen, hevder Petterson.
– Det er bare nevnt noen få ganger. Regjeringen ser ikke kinoens betydning for norsk film, mener han.
Og sier at kinokultur består av mye mer enn av å sette opp en film. Det er alt med bygging av saler, slik at det blir best mulig lyd og bilde, og en fin totalopplevelse.
– Kino er et samlingsted og det eneste kulturtilbudet mange steder. Slik jeg leser filmmeldingen, vil de største klare seg og de minste vil Bygdekinoen ivareta. Mens alle de i mellom kan få problemer. Film & Kino har vært en samlende organisasjon i 98 år. Hvis en slik institusjon blir borte lar den seg ikke erstatte med et pennestrøk, sier Petterson.
Han mener at «kinokultur er svært viktig og mangler fullstendig i filmmeldingen»
– Kino er en totalopplevelse, hvor film bare er et element i opplevelsen. Riktignok kanskje det viktigste, men filmmeldingen tar ikke på noen måte dette inn over seg.
Petterson sier det nå er naturlig å jobbe med de andre partiene på Stortinget for å påvirke i hvor stor grad Filmmeldingens endringsforslag får gjennomslag.
Samtidig pågår en nedbemanningsprosess. På representantskapet ble det sagt at 90 % av de ansatte har sagt ja til sluttpakker.
Ifølge Petterson er ikke dette helt riktig.
– Det er ikke ferdigforhandlet med noen ennå og det er flere som ikke har sagt ja. Men nå skal vi i forhandlinger med hver enkelt og så skal vi se på hvilke oppgaver vi skal løse og hva vi har behov for av mannskap.
– Er det ikke umulig å gjøre dette når man ikke vet om man har en levedyktig organisasjon?
– Det er det som er vanskeligheten og utfordringene. Vi må også gå i dialog med norsk filminstitutt for å se hva de har og hva de ønsker av kompetanse fra oss.
– Styringen av fondet er ikke noe problem for oss at flyttes. Men det som skjer nå er at Staten tar alle midler til seg og vi får null fra avgiften.
– Meldingen sier at dere er som hvilken som helst annen interesseorganisasjon?
– Innen distribusjon og produksjon er det bare private selskaper. Selv nye Film & Kino har 117 kommunale medlemmer og 36 private. Det er altså en stor overvekt av kommunale medlemmer. Det er ingen betydelige aktører som ikke er medlemmer, kun noen få dugnadskinoer. Nå er 97 % av kinoene medlemmer, sier Film & Kino-direktøren.
Les øvrige saker fra representantskapet i Stavanger via lenkene under.
Facebook
RSS