
Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen i Fredrikstad nøyer seg ikke med å se, markedsføre og vise film. Han er også med i filmbransjen. I alle fall litt!
– Stille for opptak!
– Roll sound.
– Tre-to-vær så god!
Fredag formiddag, Utgårdskilen. Regnet som har truet med å komme har holdt seg unna, og statister, skuespillere og filmfolk kan foreløpig nyte solen. Det er siste innspillingsdag for «Karsten og Petra på skattejakt». Atter en filminnspilling i Hællæwood går mot slutten.
Filmteamet og hovedrolleinnehaverne er antagelig glade for å være ferdige med noen intense innspillingsuker. Vi som har vår første dag som statister følger spent med på alt som foregår. Vi har allerede sett noen ansikter vi kjenner igjen fra film og tv. Mange av oss har sett Karsten og Petra-filmene fra før, og synes det er litt rart å brått befinne seg midt inne i et univers vi kjenner fra film og bøker.
Det har blitt mye venting for oss statister, akkurat som vi ble forespeilet. Jeg var blant de heldige som har vært på båttur i fire timer, det var kjedeligere for de andre, som måtte vente på land. Litt utålmodige kan både store og små bli, men det er det verdt. Vi befinner oss tross alt i sommerparadiset Hvaler, det er St. Hans og vi er med på en stor filmproduksjon. Neste år kan vi speide etter oss selv på kinolerretet!
Utover dagen kom regnet, men tapre statister holdt ut. Vi lærte fort at så snart man roper «takk» er det bare å skynde seg og finne frem jakker og pledd, så man kan få litt varme før neste tagning. På tampen av dagen sendes halvparten hjem, mens vi som er igjen må ut på enda en båttur. Ikke så gøy nå lenger, med regn og vind og ikke noe sol lenger, men vi holder ut – vi skal jo på film!

Stillbilde fra Lange flate ballær.
For første gang siden «Lange flate ballær II» har en hel spillefilm blitt spilt inn i Fredrikstad-distriktet. «Karsten og Petra på skattejakt» hadde siste innspillingsdag fredag 23. juni 2017, blant fyrtårn, holmer, strender, brygger – og skjulte skatter – på Hvaler. Og antagelig har det blitt både bølgeskvulp og skummende bølgetopper underveis – så jeg tok sjansen på en overskrift inspirert av en Peter Sellers-klassiker.
Den nye filmen om de to bestevennene Karsten og Petra slutter seg dermed til filmer som «Den hvite viking», «Olsenbanden jr. og mestertyvens skatt» og «Bedre enn sitt rykte», som alle har blitt spilt inn i Norges svar på Hollywood – Hællæwood.
Jeg skal ikke starte noen ny debatt om kommunesammenslåing, men la oss i denne sammenhengen regne hele Fredrikstad-distriktet, inkludert Hvaler, som en del av Hællæwood. Begge kommunene har hatt en besøk av noen filminnspillinger gjennom årene, fra Edith Carlmar til Harald Zwart.
Noen har bare spilt inn en scene eller to her, andre har lagt hele filmen hit. Noen filmer foregår i Fredrikstad-distriktet, andre har bare lånt noen «locations» (som det heter på filmspråket) her, uten at man merker at det er Fredrikstad eller Hvaler som er besøkt. Det må være lov å påstå at de filmene som har spilt inn hele filmen, eller mye av den, i Hællæwood, er de som har hatt størst suksess.

Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen i Fredrikstad Kino høsten 2016. Foto: John-Håkon Asker, KINOMAGASINET ©
Den danske filmen «Klinkevals» fra 1999 ble overrasket av snøvær under innspillingen, og det ble ikke mange sekundene fra Gamlebyen som kom med i filmen. Noen stor kinosuksess ble det ikke i Norge, men det kan godt hende det gikk bedre med filmen i Danmark.
Da gikk det atskillig bedre med «Olsenbanden jr. og mestertyvens skatt», hvor en god porsjon av filmen foregår i Gamlebyen. Thomas Stene Johansen fra Fredrikstad fikk den ikoniske rollen som Egon Olsen, og i filmen redder han sin bestefar fra et gamlehjem i Gamlebyen, etter å ha fått overtalt læreren til å legge klasseturen til Fredrikstad. Mange Fredrikstad-folk er med som statister, spesielt i scenen der den unge Olsenbanden flykter over torvet midt i en travel markedsdag.
«Olsenbanden jr. og Mestertyvens skatt» hadde festpremière i Fredrikstad i januar 2010, og ble en stor kinosuksess både i Fredrikstad og over hele landet. Blant skuespillerne i filmen fant vi blant andre en ung Jonas Hoff Oftebro som den unge Kjell. Regien var ved Arne Lindtner Næss, mannen som nå spiller inn Karsten og Petra-film på Hvaler.
Olsenbandens Kjell har spilt inn film i Fredrikstad tidligere også, eller i hvert fall Carsten Byhring, som spilte den voksne Kjell i de klassiske filmene. Byhring spilte i «Smuglere i smoking» fra 1957. Grethe Kausland filmdebuterte og Fredrikstads egen Kirre Jansson hadde en rolle i filmen. Det var filminnspilling på Hankø, og «Smuglere i smoking» gikk inn i historien som Norges aller første spillefilm i farger, innspilt i «Eastmancolor».

Stillbilde fra «Olsenbanden jr. og mestertyvens skatt».
Kysten rundt Norges mest attraktive by har vært attraktiv for flere filminnspillinger. Erik Gustavsons «Weekend» fra 1998 streifer innom Hvaler, det samme gjør «Amnesia» fra 2013 der Pia Tjelta og Christian Rubeck hadde hovedrollene. Ingen av dem gjør noe poeng ut av at man har filmet på Hvaler, men da TV2 lanserte en ny dramaserie for noen år tilbake var det i hvert fall ingen tvil om hvor handlingen foregikk – som kjent kalte man rett og slett serien for «Hvaler». (Så får vi håpe at TV-seere som forgjeves hadde lett etter Hotel Cæsar i Oslo forsto at Hvaler finnes på ordentlig …)
Hvalers mest kjente filminnspilling er nok «Den hvite viking» som hadde premiere i 1991. En ung Maria Bonnevie er blant skuespillerne i Hrafn Gunnlaugssons vikingefilm, som også ble laget i en utvidet versjon som TV-serie. Jeg treffer stadig kjente fra Fredrikstad og Hvaler som forteller at de har vært med i den filmen, så den bør vi kanskje vise på kino igjen en gang?
Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen har også spilt inn film i Hællæwood. «Måker» fra 1991 hadde scener både fra Gamlebyen og fra Hvaler. Hun hadde blant annet med seg Erik Ryr på lyd og Paul Rene Roestad på foto. I dag er de henholdsvis lærer på medielinja på Glemmen videregående og leder for dokumentarfilmfestivalen Nordic Docs.
Det er stor fare for at jeg har glemt noen filmer som er spilt inn i Fredrikstad og omegn, jeg har ikke all verdens oversikt over filmer fra 70-tallet og bakover. Jeg kjenner i hvert fall til at regissørlegenden Edith Carlmar spilte inn film her. Filmen het «Bedre enn sitt rykte», hadde premiere i 1955 og handlet om russ, kjærlighet og forviklinger.
Det skulle gå 51 år før vi fikk en ny komedie fra Fredrikstad. Komedier hadde også vært et forsømt kapittel i norsk filmproduksjon rundt årtusenskiftet, men i 2006 kom filmen som både gjorde det stuerent å lage morsom film igjen, og ikke minst satte Fredrikstad på kartet. «Lange flate ballær» tok kinopublikum over hele landet med storm, og fikk allerede i 2008 en oppfølger, som på ekte Hollywood-vis fikk navnet «Lange flate ballær II».
Begge «Lange flate ballær»-filmene ble store kinosuksesser i hele Norge, og satte en standard for lokalpatriotisme og Fredrikstad-reklame som vi ikke skulle oppleve igjen før NRKs «Anno» ble lagt til Isegran. Begge filmene starter med fantastiske helikopterbildene av Fredrikstad, med Gamlebyen, Fredrikstadbrua, Bryggepromenaden og Stadion.

De «nye» Karsten og Petra-skuespillerne – i Oliver Dahl og Alba Ørbeck-Nilssens skikkelser – spiller også filmen om de to bestevennene på Hvaler. Foto: Cinenord
Arne Lindtner Næss var som nevnt i Fredrikstad med «Olsenbanden jr. og Mestertyvens skatt», nå har han vendt tilbake til Hællæwood for å spille inn sin sekstende(!) familiefilm. Han har preget filmtilbudet til norske barn gjennom en hel generasjon, med blant annet Olsenbanden jr-filmene, Karsten og Petra-filmene og suksessene «Venner for livet», «SOS Svartskjær» og «Blåfjell 2».
Om jeg som statist i «Karsten og Petra på skattejakt» vil bli synlig, vil tiden vise. Kanskje klippes jeg helt bort? Det blir i så fall ikke noe stort tap for filmen, men Fredrikstad-folk kan jeg love at det blir mange av. Statistansvarlig Sara Hadjian har hentet inn en rekke lokale ansikter, både unge og gamle. Når statistansvarlig til daglig er teaterregissør, skal du ikke se bort fra at du vil kjenne igjen en del unge talenter fra byens scener, og foreldrene deres også.
Det er bare å glede seg til «Karsten og Petra på skattejakt» har premiere i 2018. Det kommer til å bli enda en flott festpremière i Hællæwood!
PS: Jeg spiller «mann i bakgrunnen med ryggen til, som ser ut over havet». Eller skal vi kalle rollen «Den gamle mannen og havet»!
Facebook
RSS