
Hollywoods mest lønnsomme storstudio blir større og sluker nå et av de andre.
Oppkjøpet av store deler av 21st Century Fox omfatter et av de største filmarkivene i bransjen (2.400 titler), noe som vil komme godt med når Disney i 2019 starter sin egen strømmetjeneste.
Dette er blant selskapene Disney har kjøpt for 66,1 milliarder amerikanske dollar:
Twentieth Century Fox, Fox Searchlight Pictures, Fox 2000, Twentieth Century Fox Television, FX Productions, Fox21, National Geographic.
Disney blir, med Fox sin andel av strømmetjenesten Hulu, majoritetseier av dette selskapet.
Det som blir igjen hos Fox, og skilles ut, er TV-stasjonene, herunder Fox News eller Foxs eget studioområde i Los Angeles.
Disney blir nå en underholdningsgigant av dimensjoner.
Disney-sjef Bob Iger skal fortsette frem til utgangen av 2021, opplyser Disney. Iger uttalte seg på frokost-TV hos ABC i USA da nyheten ble kjent torsdag 14. desember 2017. «Dette gir Disney et større internasjonalt fotavtrykk og gjør det mulig for oss å bruke moderne teknologi og vi vet hvor viktig det er i denne verden,» sa Iger.
Det har lenge vært kjent at Disney og Fox har forhandlet. Ser man på omsetningen til begge studioene innenfor kinobransjen i USA så sto de for ca. 40 prosent samlet i 2016, med 4,5 milliarder dollar. Disney alene sto for nr. 1-plassen med tre milliarder dollar i omsetning.
Disney har blant kinobransjens tøffeste vilkår overfor kinoene. De vil nå få enda større markedsmakt, og kontrollerer enda flere av de store franchisene i Hollywood, herunder Alien-filmene, de seks første Star Wars-filmene, og X-Men-filmene med flere kan bli en del av «folden» hos Marvel. Og ikke minst en kommende relansering av Avatar-filmserien.
Filmserier som Home Alone, Ice Age, Independence Day, Planet of The Apes, The Simpsons, The Sound of Music, Die Hard-filmene, med flere, blir nå også eid av Disney, som fra før av eier Pixar, Marvel og Lucasfilm, for å nevne noen viktige selskaper.

War for the Planet of the Apes får terningkast seks av KINOMAGASINETs anmelder.
Ifølge analytikere i USA vil Disney kunne dominere totalt med sine mange storfilmer, som kan bli et stort problem for de andre studioene, som vil kunne få problemer med å få nok kinoer/saler til sine filmer.
På den positive siden for kinoene er det faktum at Disney har vært mest konservative i forhold til debatten om å endre lanseringsvinduene, selv om Disney med Fox-oppkjøpet blir så gigantiske at nærmer seg monopolist i størrelsen.
Oppkjøpet må godkjennes av amerikanske finansmyndigheter før det blir gjennomført.
I Norge har Disney en egen kino- og videoavdeling under ledelse av bransjeveteran Inger Warendorph, mens Foxs kinoavdeling ledes av Tore Fredrik Dreyer, samt har en egen TV-avdeling.

Den norske Fox-sjefen, Tore Fredrik Dreyer. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©

Inger Warendorph leder The Walt Disney Company Nordics norske avdeling. Foto: John Berge
Facebook
RSS