
Toppsjefene i Sundlings
Per Sundling (f. 06.06.1954)
Janne Falk (f. 8.10.1967)
LIDKÖPING: Per Sundling markerer 20-årsjubileum for den norske avdelingen av Sundlings i 2017. Her er historien om hvordan firmaet ble til en nordisk kinosuksess.
Livet er fylt av tilfeldigheter. Per Sundling fra Lidköping i Sverige bodde i Gøteborg, og jobbet med sjø- og flyfrakt, blant annet for Air France.

Per Sundlings (adm. direktør) inne på kontoret sitt i Lidköping, rett ved den svenske innsjøen, Vänneren. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Der traff han sent på 80-tallet sin tidligere sjef fra shippingperioden, som fortalte han at han hadde vært i København og besøkt en videobutikk. De hadde en stor popcornmaskin og mange som leide film der kjøpte med seg fersk poppet corn.
– Jeg glemte ikke dette. Det var en bra idé og den burde blitt forsøkt i Sverige. Så jeg begynte å undersøke det, forteller Per, inne på Sundlings hovedkontor, rett ved den svenske innsjøen, Vänneren.
– Min bror hadde gratis telefon på jobben, så vi ringte til USA derfra. Flere kjente merker hadde agenter i Europa, men Cretors hadde ikke det, så vi kontaktet dem. Jeg kjøpte den minste maskinen, Gold Rush, og fikk bruke den hos en videobutikk i nærheten av der jeg bodde. Etter tre uker så fikk jeg beskjed om å hente den, for ingen kjøpte popcornet. Dette var i 1988, forteller Per.
Han begynte å mistrives i Air France.
– En venn av meg forteller at han skal flytte hjem til Lidköping. Skal du ikke bli med? Jeg sa opp jobben!
1. mai 1990 var da popcorneventyret startet for alvor for Per Sundling. Han ordnet seg en leilighet rett ved foreldrene sine og barnehageplass for datteren.
– Jeg tok på meg slips og kledde meg i arbeidsklær, hvis ikke skjer det aldri noe, tenkte jeg. Det er veldig lett når man sitter hjemme at det ikke blir noe ut av dagene. Jeg ringte til Skara sommerland, og ba om å få komme og intervjue dem om popcorn. Jeg hevdet jeg hadde agentur, på Cretors. Jeg hadde jo ikke det, men alle sier jo slikt når man skal selge seg inn. De endte opp med å bestille en popcornvogn til sommersesongen.

Per Sundling inne i et av de første produksjonslokalene. Foto: Privat.

Slik så en av de første utsalgstedene ut. Foto: Privat.
250.000 svenske kroner kostet den store popcornmaskinen. Den ble levert 10. juli 1990, og er den dag i dag den dyreste maskinen Sundlings har solgt.
– Så ble jeg kontaktet av konsertstedet Globen i Stockholm. De hadde konserter på gang med The Rolling Stones og Madonna. Da fikk jeg solgt maskiner som vi fikk sendt over med fly, ettersom det hastet, forteller Per videre.
I starten trodde Sundling at han bare skulle selge maskiner, men stedene behøvde olje, salt, beger, og selve popcornet.
– I september samme år (1990) ringer en kino fra Kalmar og sier at «Coca Cola sier til oss at man skal selge popcorn og Cola på kino, kan du komme hit?» To uker senere ringer en annen kino fra Kungsbacka: Jeg vil også ha maskin.
– Så tipset de meg om at skal du bli noe her i denne kinobransjen, må du skrive et brev til Svenska Bio – ellers kommer du ingen vei. De ville også forsøke med popcorn på en kino. Men de ville ikke lage popcornet. Da laget jeg et varmeskap og så poppet jeg i kjøkkenet hjemme. Jeg måtte ha vinduet oppe fordi det ble så mye røyk! Det ble 600 liter popcorn i uke og det solgte kjempebra. Da innså kinokjeden snart at dette måtte de gjøre noe med. Samtidig begynte vi litt hos SF i Stockholm. Jeg fikk en avtale hos en kino etter den andre og så ble det flere.
Etterhvert innså Sundling at han måtte ansette folk. I 1999 ansatte han Janne Falk som salgssjef.
– Sammen har vi bygd ting opp videre. Han er min høyre og venstre hånd!

Kino1 i Sandvika i Bærum kommune utenfor Oslo var en av de første kundene i Norge. Foto: Privat.
Det var altså i 1997 at Sundlings utvidet virksomheten til også å gjelde Norge. Etter litt klabb og babb i startfasen, fikk de Jan Tore Abrahamsen som selger og kontakt med Knut Mehren, han som drev alle Freia-kioskene på den tiden. Sundlings fikk napp hos Moss kino og en del andre. Via Ivar Halstvedt, som da jobbet i bransjeorganisasjonen Film & Kino, fikk Sundlings presentert seg og tjenestene på et filmtreff.
– Det ble et gjennombrudd. Jeg fikk møtt Ivar Halstvedt og fikk en god kontakt, som vi fortsatt har. Han åpnet dørene for oss.
Sundlings forteller også om en studiegruppe fra norsk kinobransje, ledet av Nicolai Martens som da jobbet for Nidar. En gruppe som tok en tur til Sverige og ble avsluttet her i Lidköping, og Sundlings hadde fått oppdrag å hjelpe til med da nye kinoen i Sandvika. Ut fra samme gruppet dukket ideen om å starte en konkurrent til Freias kioskdomianse, og dermed ble Location startet i 1998. Da var Sundlings en naturlig leverandør.

Far og datter: Per Sundling og Emma Bustad. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no
Location kjøpte deretter 80 % av Sundlings, og ansatte Tommy Wikmark som norsk leder, og døpte selskapet om til Flavo i 2011. I 2014 ble Sundlings tilbudt å kjøpe tilbake selskapet i sin helhet. Da Tommy Wikmark bestemte seg for å starte opp norsk avdeling av godterileverandøren CandyPeople fra 1. januar 2016, ble ting endret.
– Reaksjonen min? Man kan enten blir forbannet eller se på hvordan vi løser dette. Det gjorde vi og satte oss ned med Candy People og Tommy. De kjøpte rettighetene til godteri og overtok varelageret.
– Nå har Location kjøpt opp et norsk popcornselskap. Men dere har fortsatt leveranseavtale med dem ut 2018. Hva tenker du om det?
– Det er klart at det var en overraskelse for oss. De hevder at de ikke har kjøpt selskapet for å rette seg mot kino, men andre markeder. Sundlings jobber hardt med å finne frem kvalitetsprodukter til kinoindustrien, som gjør at de tjener bra penger på bra produkter. Det har vi lykkes med i mange år og det skal vi fortsette å gjøre.
– Locations kjøp av Popcorncompagniet blir en trigger for oss, å vise at vi er den beste kinoleverandøren. Jeg tror vi er flinke til å tilpasse oss rådende omstendigheter.
Sundling understreker at all produksjon skjer hos fabrikken i hjembyen hans.
– Vi mener vi skiller oss ut sammenlignet med konkurrentene, både med import av popcornmaskiner, at vi lager egne varmeskap, og har eget baconsnacks. Det er det ingen andre som har i Norden. Vi så på slutten av nittitallet, at baconsnacks var et bra kompliment til popcorn.

Janne Falk (salgs & markedssjef) og Per Sundlings (adm. direktør). Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
2017 startet bra, hvor Sundlings signerte en ny avtale med leveranse til Nordisk Film Bio i Danmark. De har fra før av en tilsvarende avtale med Nordisk Film Kino i Norge.
I 2017 utvider selskapet. De skal bygge et lager på 2600 m2 til – og enda et produsjonsrom.
I 2016 omsatte Sundling for 72 millioner SEK (inkl. Finland og Baltikum-omsetning) og 32 millioner NOK. 97 % av omsetningen skjer på kinoene og 42 % av omsetningen er eksport ut av Sverige.
– Omsetning er en del av det, men å tjene penger er noe annet. Vi omsatte veldig mye da vi solgte alle typer godteri, men det var mye jobb også. Men vi tjener penger, for firmaet går bra. Vi har råd til å investere, sier Sundling.
– Hvordan jobber dere mot Norge uten ansatte her?
– Vi er trygge på vårt kinokonsept, og at mange av kjedene henger sammen i Sverige og Norge. Det har tatt et år å bli varm i trøya, vmen årt nærmeste marked er Oslo, rent geografisk. Vi ser ikke grensene lengre og opplever Norden som et stort marked. Kinobransjen i norge har sine møter og vi får være med på Kinokonferansen og kan dra til filmfestivalen i Haugesund.
– Popcorn, blir du lei av det?
– Nei, jeg blir aldri lei av popcorn. Jeg kunne spist det hver dag! Det hender kona blir sur hvis jeg ikke tar det med hjem og kjøper mikropopcorn på trass!
– Hva er det med popcorn og kino egentlig?
– Popcorn er 100 prosent fullkorn, som gir en behagelig metthetsfølelser. Det har betydelig lavere fettinhold enn potetchips. Diskusjonen pågår alltid hvorvidt man skal markedsføre det som et sunt produkt.
– Så er det dette med at kinoene kan lage det selv. Kundene våre selger det i volum, du kan spise mye av det, og kose deg med det gjennom hele filmen.

Det blåser friskt fra innsjøen Vänneren den dagen KINOMAGASINET kom på besøk til Lidköping og Sundlings kontor- og produksjonslokaler. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Trenden de siste årene er popcorn med ulike smaker. Sundlings har tidligere importert og testet ulike typer, men ikke lykkes med det. Da bestemte de de seg for å utvikle egne smaker.
– Det er en miks mellom snacks og godteri og et unikt produkt for kinoene, som de tjener godt på. Ved å gjøre det selv, kunne vi styre ingrediensene selv, på nordisk vis. Det har gått veldig bra. Etter en del utprøving, gjør vi en forandring i smaksutvalget, siden enkelte smaker ikke selger like bra. Det blir flere miksede produkter, da folk vil ha ulike smaker. Banan, sur eple og salmiakk utgår, men heller mikser av fruktmiks, salmiakk, karamell og en «all-in-one». Nå skal vi i gang på samtlige kinoer ila. våren 2017.

Janne Falk (salgs & markedssjef). Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Janne Falk forteller at 18 år siden han begynte i Sundlings «føles det fortsatt fantastisk bra».
– Jeg og Per er ikke helt like personligheter, men vi fungerer bra sammen. Vi har konstruktive diskusjoner om alt.
Per sier: – Det er mye vi har samme mening om, og andre ting vi er uenige om. Men vi er enige om målet og blir alltid enig til slutt.
– Jeg er fokusert på kundene. Jeg sier alltid ja til kundene, sier Janne.
– Det gjør også Per, men diskusjonene går på hvor Sundlings skal gå hen.
– Nå er Nordic Cinema Group kjøpt av AMC, og jeg synes det er bedre med en kinoeier enn et engelsk pensjonsfond. Så får vi vise hva vi kan og kanskje vi får nye markeder hos AMC. Uansett hva som skjer har vi et mål om å være den største og beste popcornsnacksleverandøren til kinoene, uansett hvem som eier hvem.
– Går det greit å være venner med både Nordic Cinema Group og Nordisk?
– Vi er oppvokst med å være diplomater og leve at enkelte aktører slåss i markedet. Vi setter vår ære i å ikke avsløre noe overfor det ene eller andre holdet.
– Hva er motivasjonen?
– Det har aldri vært penger. Det er ikke drivkraften. Jeg har aldri hatt noe konkret mål og ingen budsjettering. Motivasjonen er å få være med fra idé til virkelighet. Samtidig å få de ansatte entusiastiske på våre ideer. Det er utrolig å se. Alle 20 jobber i samme retning. Jeg er stolt over at 20 personer kan få lønn den 25. i hver måned, det synes jeg er utrolig, at vi alle kan leve på dette.

Per Sundlings (adm. direktør) har Titanic som lidenskap og hobby. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
– Vi formidler lønnsomhet til kundene, det opplever vi en glede i å gjøre. Ikke noe er så trivelig som når en kunde sier at vi trenger et varmeskap til, fordi vi tømmer det så raskt. Da fungerer jo forretningsmodellen.
– Vi har mange småkinoer som kjøpte popcornmaskin for 25 år siden, og sier at takket være den kan de kjøpe en ny projektor, nye seter.
– Vår forretningsidé er å tilby kundene våre produkter som genererer ekstrem bra lønnsomhet. Det er vår greie. Hvorfor velge nye produkter fra Sundlings? Jo, fordi de vil gi gode marginer tilbake. Ingenting er mer lønnsomt å selge enn popcorn, i alle fall ikke noe som er lovlig, sier popcornduoen med et entusiastisk smil!







Facebook
RSS