
Med alle mulige forbehold – og med usikre, tentative lanseringsdatoer og måneder. Her er filmvåren 2021:
Filmvåren 2021 byr på elleve nye norsk filmer, der syv er dokumentarer, en er zombiefilm – og tre er dramaer med glimt i øyet. Flere av dem, blant annet Gunda, a-ha: The Movie og Aksel, var alle opprinnelig planlagt lansert i koronaåret 2020.
«Aksel»
Første film ut i år er kinofilmen «Aksel», som forteller historien om en av tidenes største, norske idrettsprofiler, alpinisten Aksel Lund Svindal. Den lover å gi et unikt innblikk i en eventyrlig og spektakulær idrettskarriere, i en karakterdrevet film om samhold, viljestyrke og frykt.
Regissører er Even Sigstad, som også har skrevet manus, og Filip Christensen.
Planlagt premiere: 5. februar 2021.

Zombiefilm fra Henrik M. Dahlsbakkenen i «Prosjekt Z». Foto: Johnny Vaet Nordskog.
«Prosjekt Z»
Ikke før har Henrik M. Dahlsbakken levert julefilmen «Gledelig jul», så er han tilbake med en zombiefilm – rettere sagt: En film om en gjeng filmstudenter som skal lage zombiefilm. De tar med seg tre arbeidsledige skuespillere til et nedlagt motell i den norske fjellheimen, men fiksjon blir brått virkelighet når en ukjent skapning begynner å terrorisere filmsettet.
Rollelisten byr igjen på sterke navn, blant dem Eili Harboe, Myra, Jonis Josef, Vebjørn Enger, Iben Akerlie, Arthur Berning, Dennis Storhøi, Alexandra Gjerpen, Thea Sofie Loch Næss, Ole Christoffer Ertvaag, Laila Goody.
Planlagt premiere: 19. februar 2021.

Bilde: Ps8akAgQh-w
«Ninjababy», som er Yngvild Sve Flikkes nye film med Kristine Kujath Torp i hovedrollen, skal vises digitalt på Tromsø internasjonale filmfestival. Foto: Motlys.
«Ninjababy»
Komedie om Rakel (23) som er seks måneder på vei når hun innser at hun ble gravid etter en one night-stand og reagerer med fornektelse, sinne og frustrasjon. Beskrives som en rørende og energisk film om å bli voksen.
Regissør er Yngvild Sve Flikke, og filmen er basert på tegneserieromanen «Fallteknikk» av Inga H. Sætra. På rollelisten står Kristine Kujath Thorp, Nader Khademi, Arthur Berning, Tora Dietrichson, Silya Nymoen og Herman Tømmeraas.
Planlagt premiere: 26. februar.

I «Uten filter», en ungdomsdokumentar, forteller de unge – som filmer seg selv – også om hvordan den isolerte koronatiden har vært. Foto: Graham Film NTB kultur.
«Stol på meg»
Kinodokumentar om den unge gründeren Waleed Ahmed, som ble omtalt i mediene som «Norges Mark Zuckerberg» og møtte politikere, diplomater og kongelige – før arrestasjon av FBI og en dom på 11 år for internasjonal svindel.
Emil Trier leverer et ungdomsportrett som skildrer en større fortelling om tilhørighet, identitet, svindel og drømmer, heter det om dokumentaren.
Planlagt premiere: våren 2021.
«Uten filter»
Nok en dokumentar følger, men nå om det å være ung i 2020 – sett gjennom mobiltelefondokumentasjonen til syv ungdommer – Franz, Denise, Kaja, Andrea, Hannah, Zabi, Marthe – samt rockebandet Vrengt fra Moss. De har dokumentert hverdagens opp- og nedturer et helt år.
Bak det som beskrives som en åpenhjertig og usminket skildring av alt som hører tenårene til står regissør Lars-Ingar Andresen.
Planlagt premiere: 12. mars 2021.
«Gunda»
Det går omsider mot kinopremiere for «Gunda», som er en svart-hvitt dokumentar om grisen Gunda og hennes nyfødte grisunger, som har vært å se på festivaler rundt om.
Regissør er Victor Kossakovsky.
Planlagt premiere: 26. mars 2021.
«Generasjon Utøya»
Tar for seg fire unge kvinner som alle ble dødelig såret, eller så sine kjærester og venner bli drept på Utøya. De har valgt å fortsette sitt sterke politiske engasjement, og representerer ifølge omtalen en generasjon som tør å drømme om og kjempe for en bedre fremtid.
Regissører er Aslaug Holm og Sigve Endresen, som også har skrevet manus.
Planlagt premiere: medio mars 2021.
«a-ha: The Movie»
Filmen følger trioen på turné og gjennom fire år, og tar også i bruk hittil ukjent arkivmateriale for å fortelle historien om tre tenåringer med en drøm om å bli verdensberømte popstjerner. Det ble de – samtidig som de ble uvenner. Kan de igjen skape magisk musikk sammen, undres det i filmen.
Thomas Robsahm har regi sammen med Aslaug Holm.
Planlagt premiere: våren 2021.
«Bortebane»
Dokumentaren «Bortebane» utspiller seg under Norway Cup, og beskrives som en adrenalinfylt, morsom og rørende fortelling om vennskap, fotball og ukjente eventyr – der man følger tre lag, et fra Kina, et fra Brasil og et fra Sunnmøre. Men de møter sterkere motstand enn ventet, heter det.
Regissør er Line Hatland.
Planlagt premiere: medio mai 2021

Trøblete, mørke Eirik (Emil Johnsen) i en scene fra «HAN». Foto: Alternativet produksjon.
«HAN»
To menn og en gutt følges gjennom et døgn hvor de hver på sin kant opplever sosiale og emosjonelle fall, og føler seg misforstått. Hvor mye press tåler de, spør filmen – som ifølge omtalen turnerer tragedie med komedie, og tar for seg utenforskap, anerkjennelse og mannsrollen. De tre spilles av Johannes Joner, Emil Johnsen og Frank Werner Laug.
Regissør er langfilmdebutanten Guro Brusgaard, som også har skrevet manus. Filmen er klar for filmfestivalen i Tromsø.
Planlagt premiere: våren 2021.

Filmens hovedperson Gritt, spilt av Birgitte Larsen, drømmer om å virkeliggjøre et radikalt kunstprosjekt – å begrave kapitalismen og patriarkatet for godt. Foto: Mer Film.
«Gritt»
Gritt het en gang Gry-Jeanette og dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo, og filmen følger henne der hun brenner for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Skuespillere er Birgitte Larsen som Gritt og Marte Wexelsen Goksøyr.
Dette er regissør Itonje Søimer Guttormsens langfilmdebut, og hun har også skrevet manus.
Planlagt premiere: 26. mars 2021.
LES OGSÅ:
Fin filmvår presentert mens kinoene fortsatt er i unntakstilstand
Facebook
RSS