
Flere alternative kinoer som vil vise alternativ film kan faktisk svekke situasjonen for arthouse-filmen. Det frykter Filmimportør Frank Stavik i Fidalgo Film.
Stavik ser med en viss spenning på utviklingen i den norske filmformidlingsbransjen.
Han beklager sterkt at Kristiansand filmklubb, der han selv var aktiv, ble nedlagt etter at cinemateket kom på banen.
Verre for et filmbyrå er det at de største kommersielle filmene de siste årene er blitt mer og mer dominerende på kinoenes repertoar, til fortrengsel for gode filmer med mindre markedsføringsmidler i ryggen.
– Disse filmene får ikke gå lenge nok på kino til at folk oppdager dem, mener han.
– At det nå popper opp nye arthousekinoer rundt omkring kan faktisk gjøre situasjonen for arhouse-filmen verre, frykter Stavik.
– Det kan lett føre til at de stor kommersielle kinokjedene da føler seg fri fra ansvaret for å opprettholde et bredt filmrepertoar.

Frank Stavik leder Kristiansand eneste filmbyrå, Fidalgo film. Foto: Norsk filmklubbforbund.
Selv om det ikke er fra filmklubene de store inntektene kommer er Frank Stavik glad hver gang han blir kontaktet av en filmklubb som vil vise en av Fidalgos mange filmperler.
Fidalgos filmutvalg for filmklubber består av over 60 filmer i DCP-format, mens noen også tilgjengelig på DVD og/eller Blu-ray Disc for dem som bare kan vise det.
Hele filmparken på det historiske 35mm formatet har Fidalgo nå sendt over til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana der de oppbevares for fremtiden.
Aki Kaurismäkis film Leningrad Cowboys go America (1989) er en av de første filmene som springer fram i minne hos Frank Stavik, da vi spør om han om hvilken han ser tilbake på med størst glede blant de mange fine filmene som denne lille filmimportøren har hentet til norske kinoer siden starten på 1980-tallet.
Som så mange andre filmimportbyråer – de kaller seg byråer, ja – drives også Fidalgo Film av folk som elsker film, men starten for Fidalgo var litt annerledes.
Det begynte i den såkalte jappetiden på 80-tallet da noen Kristiansands-gründere med rask gevinst i tankene så at det kunne være penger å hente ved å investere i filmproduksjon via såkalte kommandittselskaper, og i den framstormende videobransjen. Navnet Fidalgo hentet gründerne, som hadde bakgrunn i shipping, fra frakteskuta Fidalgo av Kristiansand som endte sine dager i mai 1951 på et rev i Sør-Kina havet etter å ha blitt kapret av kinesiske nasjonalister.
Fullt så galt gikk det ikke med filmbyrået Fidalgo av Kristiansand. Da jappebølgen tok slutt surfet Fidalgo film videre med filmelskerne Frank Stavik og Arild Frøyseth ved roret. I dag drives selskapet fremdeles av disse to, samt av Staviks kone Fernanda Renno, som har lang erfaring fra filmbransjen i bl.a. Frankrike.
Da vi treffer Stavik under Kristiansands barnefilmfestival 2017 trekker han straks fram noen av selskapets tidlige suksesser, Mike Leighs Et herlig liv (1990), Hal Hartleys Trust (1991), Suzanne Ostens Tala! det er så mørkt (1993) og ikke minst den flotte franske animasjonsfilmen Kirikou og Trollkvinnen (1998). Fidalgo har også hentet inn flere av Lars von Triers filmer, blant annet hans mini-serie Riget (1994-1997) som gikk både på kino og TV.
I den senere tid har Fidalgo stadig sørget for et jevnt tilsig av god film til norske kinoer, for eksempel Nuri Bilge Ceylans Vintersøvn (2014) og Paolo Sorrentinos Den store skjønnheten (2013). Stavik forteller også entusiastisk om selskapets nye film Lumiere! (2016) av Cannes-sjefen Thierry Frémaux, som kommer på kino til høsten 2017. Denne filmen består av en serie korte glimt fra Lumiere-brødrenes filmer, men har likevel stor underholdningsverdi i tillegg til at den formidler filmhistorien på en flott måte.
Denne saken ble først publisert hos Norsk Filmklubbforbunds nettside og er publisert på KINOMAGASINET etter avtale med klubben.
Facebook
RSS