
Capa Kinoreklame AS
Daglig leder: Cecilie Trøan Kjelsaas (f 1969)
Styrets leder: Jan Lennart Mikael Bernhardsson (f 1962)
Nestleder: Elisabeth Halvorsen (f 1966)
Styremedlem: Cecilie Trøan Kjelsaas (f 1969)
Styremedlem: Egil Magne Akselsen (f 1952)
Styremedlem: Frode Nilsen (f 1951)
Styremedlem: Signe Lena Maria Skoglund (f 1957)
Aksjonærer: SF Kino AS 50 & Kinovasjon Norge AS 50 %
Kinovasjon Norge eier datterselskapet Unique Cinema Systems AS
Kinovasjon Norge eies av:
Bergen Kino AS 52,17%
Trondheim Kino AS, 34.16%
SF Kino Stavanger/Sandnes AS, 6.83%
Haugesund Kultur og Festivalutvikling Kf, 6.83%
CAPA er en forkortelse for Captive Audience. CAPA ble stiftet av Bergen Kino i 1990, og kinoene i Trondheim, Stavanger, Haugesund og Skien kom raskt inn på eiersiden, noe som var en medvirkende årsak til at markedsandelen steg til 60% i løpet av noen få år. CAPA var den første vellykkede konkurrenten til Sverdup Dahl som hadde hatt grepet om det norske reklamemarkedet for kino i flere tiår. Konkurransefortrinnet til CAPA var at mye av omsetningen ble tilbakebetalt til kinoene, og siden oppstarten har CAPA generert over 1 milliard kroner tilbake til kinoene.
1. august 2000 fusjonerte CAPA Captive Audience AS og det More Group-eide Norsk Filmreklame AS (etabl.1997) som var en etterdønning av Sverdrup Dahl, og ble hetende CAPA Kinoreklame AS. Selskapet flyttet hovedkontoret fra Bergen til Oslo, og hadde avdelingskontorer i Bergen, Trondheim og Stavanger. Nye CAPA var da eid 50% av kinoene (Skien Kino trakk seg ut) og 50% av More Group (nå Clear Channel). CAPA Captive Audience AS endret navn til Kinovasjon Norge AS og eier fortsatt 50% av aksjene, mens SF Kino AS i januar 2012 kjøpte Clear Channel Norway sin andel på de resterende 50%.
I 2002 digitaliserte CAPA – sammen med søsterselskapet Unique – hele sin distribusjon som det første kinoselskapet i verden og skapte dermed helt nye og fleksible muligheter for annonsørene, samt at konvertering til og kopiering av 35mm filmruller forsvant og ble erstattet med en digitalisering av reklamefilmene, noe som reduserte kostnadene rundt levering og distribusjon med ca 90 %. I 2005 oppgraderte selskapet det digitale kinoreklamenettverk til HD, igjen som det første landet i verden.
CAPA har, sammen med Unique, vært pionerer i det globale kinoreklame-markedet, og ble i 2007 kåret til verdens mest innovative kinoreklamedistributør, og etablerte en situasjon i 2011 der også alle spillefilmene ble digitale i Norge - igjen som det første landet i verden.
Kilder: Proff.no og Capa.no.
Cecile Trøan Kjelsaas trådte inn i Capa Kinoreklame AS da Carl Martin Klingberg ga seg i 2013. Nå legger hun frem en forretningsplan for nye Capa.
I midten av november overtok Cecile Trøan Kjelsaas – til daglig viseadm. direktør i SF Kino – førersetet i Capa Kinoreklame AS.
Hun fikk i mandat å lede selskapet frem til en ny, permanent leder kommer på plass og ikke minst lage en businessplan for selskapet for årene 2014-2017.
Planen inneholder både en ekstern analyse og intern analyse.
Prosjektet «Nye Capa» legges frem til styremøtet 25. februar 2014.
– På møtet legger man frem et godt resultat, med 85 millioner kroner i omsetning i fjor, og hvor Capa har en markedsandel på 44 %, forteller Trøan Kjelsaas, som inviterte kinobransjens fagblad til kontorlokalene bak Det kongelige slott i Oslo, i Wergelandsveien 21.
I ENDRING
Om selve forretningsplanen kan hun ikke røpe så mye før styret har fått den presentert, men det er klart at det blir et annet reklameselskap enn det bransjen kjenner fra før av.
Den nye forretningsplanen skal fortelle hva Capa Kinoreklame AS er, hva selskapet kan tilby som er annerledes enn det Capa kunne tilby tidligere.
– Hvordan håper dere å bli oppfattet i markedet?
– Innovative, interesserte og interessante. Capa har historisk sett vært veldig innovative, og hatt nye produkter tidlig. Vi har sett annonsørenes behov. Dette fortsetter vi med. Vi ser på andre inntektskilder og nye forretningsområder, for kinoene, Capa og annonsørene.
Trøan Kjelsaas forteller at Capa var den første i verden til å digitalisere reklame.
I mange år var det «Look to Norway». Selskapet hadde installert egen projektor ved siden av 35 mm filmfremviserne, og allerede fra 2002 startet utrullingen.
VARM VELKOMST
– Du fikk en flying start i fjor høst. Hvordan ble du mottatt?
– Det var ikke noe problem. Jeg fikk en fantastisk velkomst av de som jobber her, og Carl Martin overlot roret med hyggelig ord til de ansatte. Det ble en fin og god start.
– Og hva oppdaget du?
– Det jeg raskt så, var at det var en fordel for Capa at jeg hadde kinokompetansen – i det markedet vi opererer. Vi har to kunder, kinoene og annonsørene. Alle som jobber som selgere vet hva annonsørene trenger, men de er nok ikke så godt kjent med kinomarkedet og behovene og problemstillingene de sliter med til daglig. Kinoene har satt bort en rettighet, og det er både nasjonale og lokale rettigheter. Noen kinoer har dreis på lokalsalget. De kjenner trafikkskolen på hjørnet og slike ting. I 2013 har noen kinoer ikke klart å levere tilfredstillende på lokalmarkedet. Kinoene er betalt i forhold til hvor mye vi selger av de rettighetene, sier Cecile Trøan Kjelsaas.
Hun forteller at Capa har kontorer i Trondheim, Bergen, Stavanger og naturlig nok i Oslo.
– Vi ser at det ikke er så enkelt å få solgt lokalreklame i de minste byene, så det skal vi jobbe med.
FRA STØRST TIL MINST
Fra å ha vært en tilnærmet monopolist – med opptil 80 % av markedet – er Capa nå utfordreren.
Etter at Oslo Kino (OK) kjøpte Media Direct Norge AS, forlot OK også Capa, og 2013 var det første året hvor Capa ikke hadde det viktige hovedstadsmarkedet innen kinoreklame. Media Direct Norge AS er nå markedsleder.
– Selv om vi ikke har vært markedsleder, har vi likevel klart å jobbe så bra lokalt, at det har ikke har vært nedskjæringer hos oss og vi har holdt omsetningen.
– Hvordan er det å konkurrere om de uavhengige kinoene?
– Vel, som kjent er Capa SF Kino eid, mens Media Direct Norge er eid av Egmont, så de kinoene som er under hvert selskap, havner selvfølgelig inn i sitt respektive selskap. Men en tredjedel av markedet er ikke det. Kinomarkedet er mer fragmentert og annerledes i andre land, enn her i Norge. Her er det to aktører, så det er lett å se markedet. Andre land preget av en stor aktør, og mindre små aktører.
– KAN TENKE MEG Å FORTSETTE
– Hvem skal lede Capa de neste årene?
– Jeg er ansatt som viseadministrerende i SF Kino og har hatt dette som et oppdrag, så får styret ta stilling til hvordan de skal rekruttere ny administrerende direktør.
– Er du interessert?
– Hvis SF Kino ønsker at jeg skal fortsette, kan jeg godt tenke meg å fortsette. Det har vært en spennde prosess og Capa er et spennende selskap, så får vi se.

Facebook
RSS