
Den 18. Barnefilmfestivalen i Kristiansand går av stabelen 21. til 26. april 2015. I tillegg til å vise barne- og ungdomsfilmer arrangeres det workshops, kurs og verksteder som skal bidra til å utvikle barnefilmskapere ytterligere. Det blir også visninger og arrangementer i Arendal og Farsund. I år er det hele 85 filmer fra 22 land. Det vil også bli arrangert filmtreff for kino- og videobransjen i tilknytning til festivalen, 22.– 23. april-
Etter fjorårets eksperiment med barnefilmfestival på høsten, er Barnefilmfestivalen i Kristiansand i 2015 tilbake i normalt gjenge. Dette blir også vårens første bransjetreff ettersom filmtreffet er lagt til nettopp Kristiansand.
– Vi håper mange kinosjefer kommer, sier festivalsjef Danckert Monrad-Krohn til KINOMAGASINET.
– Det som er veldig hyggelig med Barnefilmfestivalen er at det er mange kinosjefer som har med barna sine. Her kan man både være sammen med familien og være på «jobb» samtidig, noe som ikke er aktuellt på mange av de andre festivalene. Mange av de såkalte bransjebarna kommer igjen år etter år.
– Og fra nå av skal festivalen holdes på våren?
– Ja, det er i hvert fall planen, om ikke noe spesielt skulle oppstå! sier den muntre festivalsjefen. I fjor hadde vi festivalen på høsten, men vi oppnådde dessverre ikke ønsket effekten av å ha det på den tiden av året. Av de ca. 15.000 publikummerne som kommer på festivalen er litt under halvparten skoleelever. Ved å ha festivalen på høsten ble det for tett på skolestarten og vi mistet av den grunn noe av skolepublikummet. Dessuten var tilbakemelding fra bransjen entydig; de ønsket festivalen tilbake til våren.
Årets festival er den 18. i rekken.
ÅRETS FILMER
På repertoaret står film for både det store publikum og smalere film for de som ønsker mer utfordring, forteller festivalsjefen.
Åpningsfilm blir den svenske Gutten med gullbuksene som er regissert av den erfarne regissøren Ella Lemhagen. I tillegg vises den danske storsatsningen Skammerens datter, den svenske Min lille søster som vant pris i Berlin, den Oscar-nominerte Sangen fra havet og det blir et gjensyn med den nederlandske favoritten Kees i Vikaren tar sats og med danske Antboy i Antboy 2: Den rødes hevn. Det blir lokal premiere på kortfilmen Snømann av Iain Forbes og det vises prisvinnende filmer som den nederlandske Life According to Nino og britiske X+Y.
– Hva er det du gleder deg mest til?
– Å presentere filmene for publikum. Dette er først og fremst en stor publikumsfestival. Samtidig samler vi flere hundre folk som jobber med utvikling, produksjon og formidling av filmfortellinger for barn og unge. På programmet er det masse ny film som vises eksklusivt på vår festival, samt seks førpremierer til filmer som skal på kino. Vi presenterer dessuten hele ni titler som ble vist på årets Berlinfestival. Det er stor bredde i utvalget. Alt fra storslåtte, påkostede produksjoner til mindre, mer utfordrende filmer. Vi kommer til å vise alt fra superhelter til hverdagshelter, sier Monrad-Krohn og humrer lett.
Det imponerende visningsprogrammet har lite norske fiksjonsfilmer, men det skal vises fem dokumentarfilmer: Jeg er Kuba, Idas dagbok, Brødre, Til Lands og til Vanns og Nasjonaldagen. I tillegg skal kortfilmen Kompis vises.
– Hvorfor er det så få norske spillefilmer?
– Hovedgrunnen til dette er at festivalen blir holdt i april. Det er få produsenter som slipper barnefilm på denne tiden av året.
– Er det noe på programmet som alle «må» få med seg?
– Ja! «Films on the Horizon» er noe som er verdt å få med seg under festivalen. Dette er en presentasjon av nordiske barnefilmer som er i produksjon nå. Altså en work-in-progress presentasjon. I år står fem prosjekter fra Sverige, Danmark, Island og Norge stå på programmet. Det hele avsluttes med mat, drikke og diskusjoner langt ut i morgentimene. For de som heller vil være sammen med ungene sine arrangerer vi nattvandring i Dyreparken samme kveld.
VETERANGJEST
Nordisk Film Kinos programdirektør Christin Berg er en veterangjest på Barnefilmfestivalen.
– Hva er det som gjør festivalen så bra for deg?
– Jeg har vært med i alle år og har hatt med barna hver eneste gang. Det er veldig hyggelig at bransjebarna kan være med og se hva vi jobber med. Jeg synes det er veldig fint at barna ser annen film enn bare store mainstreamprodukter. Denne festivalen gir barna en mulighet til å få et mer nyansert blikk på film og det liker jeg.
– Hvordan syns du det er å være festivalgjest i forhold til jobben din, da?
– Profesjonelt får jeg sett filmer jeg aldri har tid til å se ellers. Jeg får sjelden tid til å se mye barnefilm på andre festivaler. Så festivalen gir meg en mulighet til å være oppdatert på hva som finnes av barnefilm. I tillegg sitter jeg i garantiutvalget for barnefilm. Derfor er Barnefilmfestivalen fin i forhold til vurderinger av hva som skal støttes inn, ettersom jeg får sett mye aktuelt på festivalen. Det er også fint å få innblikk i en litt annen del av bransjen enn den jeg vanligvis jobber med, avslutter en engasjert Berg.
Med andre ord er det masse å glede seg til i april. Barnefilmfestivalen er først og fremst en publikumsfestival, men den er også et viktig knutepunkt for kinobransjen også. KINOMAGASINET planlegger å dekke festivalen takket være reisestøtte fra Kino Sør og Barnefilmfestivalen.
Facebook
RSS