• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    • Anmeldelse: Munch
    • Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin
    • Anmeldelse: Babylon
    • Anmeldelse: La elva leve
  • KINOBRANSJEN
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
    • ODEON slo kinodagrekorden fra 2019
    • Filmweb har rundet 25 år. Her er historien om dette unike norske nettstedet.
    • Er over kneika, men fortsatt utfordrende
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

VIDEOBRANSJEN

Han styrer Disney i Norden

Han styrer Disney i Norden
John Berge
10. juli 2013

STOCKHOLM: Mats Caneman (63) er Senior VP Head of Retail Disney Nordic – m.a.o. den nordiske sjefen for Disney. Vi har møtt ham.

På det svenske hovedkontoret deler TV, kino, video og merchandiseavdelingene samme kontor.

Mats Caneman har i 2013 vært i bransjen i 33 år. I 1992 fikk han i oppdrag å lansere Disney i Norden.

Fra før av jobbet han i Hemfilm hos Egmont (nåværende Nordisk Film).

– Vi testet Disney kjøpefilm allerede i 1989 via Egmont Film. Det fantes litt musikkvideo, men ikke spillefilmer. Robin Hood var den første tegnefilmen.

Stockholmgutten har utdannelse fra handelshøyskolen og husker godt tiden på 70-tallet da Sony lanserte Betamax og siden Sony Walkman.

Mens sistnevnte ble en verdensomspennende suksess, gikk Sony på trynet med Betamax. Som både var mindre og bedre enn den klumpete VHS-kassetten.

– Sony var «too cocky». De var tøffe og de skulle ha betalt for lisensen, Men JVC sa de ikke ville ha noe, men en royalty. Derfor vant VHS. Det er ikke alltid at den beste modellen vinner. Det er mennesker, forretningsmodellen og annet som kan påvirke, sier Caneman.

DISNEY-MAGI

– Var det en magisk tid da Disney startet i Norden i 1992?

– Absolutt. Da vi første gang lanserte Disney i alle fire land, var det med Cinderella, høsten 1992. Og så kom den igjen, i 2012. Det var en hektisk og fascinerende start. Vi måtte bryte ny mark. Norden hadde hatt video i mange år, som leiefilm. Her var det snakk om nye salgskanaler. Vi hadde litt erfaringer fra andre land. Jeg snakket med dagligvarehandelen i hele Norden. Leiefaghandelen sa nei til kjøpefilm, de ville ikke selge. Jeg sa da at de mistet en mulighet, men OK. Derfor startet vi bred distribusjon med dagligvare og i leketøysforretningene. Vi gjorde også en avtale med H&M-kleskjeden, og solgte video via klesbutikkene. Jeg kjente noen i eierfamilien! Det var like mye et markedsføringstriks, som noe annet. Det varte i fire-fem år. Det var for å fortelle om konseptet å kjøpe film, forteller en snakkesalig Mats Caneman.

Et vendepunkt var da The Lion King ble lansert i 1995.

– Det «blew everything away», sier Caneman, som har en tendens til å bruke mange engelske ord og uttrykk, ganske naturlig siden han jobber i et amerikansk selskap.

– Vi forstod ingenting, vi solgte 700.000 eksemplarer til dag 1 i Norden, og to millioner eks. etter to måneder. Det var fullstendig sanseløst. Vi kunne ikke levere nok. I dag har vi ikke det problemet, snarere at vi leverer for mye. Bransjen har fokusert for mye på dag 1-enheter. Det er lagerflytting og vi får masse returer. Det viktige er å ha rett volum til dag 1, og på rett kanal, tilpasset målgruppen, mener Caneman.

Selv om videomarkedet har sunket, settes det fortsatt for mye film ut til dag 1 av de store titlene, sier Disney-sjefen.

– Det ser unektelig heftig ut når en storfilm settes ut i 300.000–350.000 eksemplarer, men er det rett antall. Det tror jeg ikke et sekund på. Det viktigste er rett volum til rett kanal. Det kan aldri bli 100 % korrekt, men 90 % rett er bedre enn 70 % rett. Det må bransjen streve etter.

– Og The Lion King ble jo relansert i 2010, og da med BD før DVD?

– Ja, det var min idé etter at de prøvde det i USA, å ta BD Combo med DVD før DVD. Det ble vellykket. Jeg har en løpende dialog med alle land i Norden og vi forsøker ting som fungerer. Erfaringene med BD Combo? Det er vårt bidrag til å lære barne-familiene om Blu-ray. Når The Lion King kommer, så kjøper de den. Kanskje de bare hadde DVD-maskin, så da begynte de å åpne øynene.

– Har det hatt en langsiktig effekt og har dere gjort research?

– Nei, men vi får en og annen mail fra forbrukere og forhandlere.

– Bestemmer du hva som skal utgis?

– Nei. I prinsippet slipper vi alt globalt, men det kan være titler som vi ikke har nordiske rettigheter på.

– Dere i Disney jobber tettere på alle salgskanaler enn mange andre?

– Ja, vår grunninnstilling er å jobbe direkte med detaljistene, ikke grosisstene. I Norge er dette vanskeligst for oss. Norge er verst utsatt for grossistmellomleddshåndtering. I Norge er det altfor mange som sier de fikser alle leverandører. Har en kjede mange butikker, er det verdiløst å besøke hver butikk. Å gjøre det sentralt «makes all the sense». Har Narvesen en egen innkjøpsavdeling, går vi direkte til dem. Hvis de har leid ut oppdraget, er vi med i prosessen, da er det OK. Ellers kan vi si til kunden at «du må kjøpe direkte fra oss.»

– Dere har klart å holde et høyere prisnivå?

– Det er fordi vi sier nei takk, i blant, til business. Vi er ikke like desperate som andre. Vi våger å være langsiktige. Vi står på den siden som kjemper hardest.

– Og så har Disney det unike moratoriet?

– Moratoriet har eksistert siden vi kun hadde filmer på kino, så det er ikke et nytt fenomen. Det var et etablert kinossystem, som ble tatt inn i videoverdenen. Den som er nærmest å lykkes er Star Wars og så har de nok forsøkt med E.T. og noen få andre titler.

– Er Blu-ray Disc en siste sjanse til å selge filmene?

– Ja, man kan kanskje si det, men vet man aldri med sikkerhet. Vi vil antagelig krympe antallet filmer som er igjen på moratorium. Flere vil være tilgjengelig hele tiden. Tangled var vår femtiende tegnede spillefilm. Legger du til Pixarfilmene, så er de over 60 filmer, og nå er det bare tolv som er på moratorium. En del av de gamle tar mye tid å restaurere, så de utgis ikke samtidig. En del filmer står sterkere i USA enn de gjør i Europa – og motsatt. USA bestemmer, men over tid kommer i prinsippet alle på BD. Alle relevante titler vil utgis.

– Hvordan er styrkeforholdet de nordiske landene i mellom?

– Det største markedet i penger er Sverige, mens det største per innbygger er Norge, og Finland er det minste. Ser man på salgskanalstrukturen er Norge mest fragmentert. Danmark og Finland er mest Key Accountstyrt og Sverige et sted i mellom. Ser man på segmentene har Sverige det største leiemarkedet og Finland det minste. Deretter følger Norge og Danmark.

– Hva gjør at leiemarkedet er bedre i Sverige?

– Det har vært en stabil butikkmasse og en god spredning på distribusjonen og et splittsystem som er mer rolig. Det er mindre priskrig og «crazyness.» Splitt er et kinosystem. Det kommer derfra. De kjøper jo ikke filmene, de får den levert, så deler man billettinntekene. Kino er utleie. Du leier en stol i to timer. SF startet med splitt tidlig 80-tallet. Det har vært helt siden da. Derfor fikk vi lettere bredere distribusjon og mindre priskrig.

Mats Caneman er et arbeidsjern. Han starter klokken 08.30 og jobber til 19.00. Og så en time eller to senere på kvelden.

– Jeg liker idrett. Har drevet med fotball, hocky, mens nå er det tennis, ski, svømming og golf. Jeg rører mye på meg, leser mye, følger med på mye, og velinformert innen fagpresse og andre bransjer.

– Ser du mye film?

– Det går i bølger, man kan nesten lese dramaturgien i forveien på altfor mange av dem.

– Favorittfilmer?

– The Sting og Cabaret med Liza Minelli. Av Disneys egne er det The Rock. Lord of the Rings-filmene ble nesten for mye. Jeg synes generelt alle filmer er for lange. Danser med ulver, den var jeg med og kjøpte inn i daværende Egmont. Det er en av de få som var lang, men likevel ikke for lang. Men så laget de extended versjon, og den var for lang!

Caneman ler hjertelig.

– Hvor lenge holder du på?

– Det er ingen pensjonalder i Sverige. Jeg har ikke satt opp noen mål eller plan. Så lenge jeg synes det er kult. Nå har vi mer enn film enn før, og da er det gøy.

Relaterte sakerBlu-rayDVDKino
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
VIDEOBRANSJEN
10. juli 2013
John Berge https://facebook.com/john.berge

Redaktør og daglig leder i JB Forlag.

Relaterte sakerBlu-rayDVDKino

Siste saker fra VIDEOBRANSJEN

Slutt på videogram-registrering hos Medietilsynet

John Berge11. januar 2022
Les mer

Nolan mener Tenet-lanseringen brukes som unnskyldning av studioene

Gitte Johannessen6. november 2020
Les mer

Kun tre butikker blir igjen i Platekompaniet

admin22. juli 2019
Les mer

Spåmannen Kim fikk helt rett

John Berge1. november 2018
Les mer

Klart for Norges største videobutikk i Filmens hus

John Berge17. september 2017
Les mer

Fysisk video gir fortsatt mer inntekter enn strømming

John Berge22. juli 2017
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Katrine Wang Svendsen,Matias Kjølstad, Magnus Meling.

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

Siste nyheter

  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Anmeldelse: Munch
    ANMELDELSE31. januar 2023
  • Stevens Spielbergs fabel
    31. januar 2023
  • Nye eventyr på Apeplaneten
    FILMPRODUKSJON30. januar 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Skrekkfilm Festival animasjon eventyr krim

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Nye eventyr på Apeplaneten
    FILMPRODUKSJON30. januar 2023
  • Film & Kino-sjefen tror på enda bedre kinotider
    STATISTIKK3. januar 2023
  • Anmeldelse: M3GAN
    ANMELDELSE12. januar 2023
  • Stevens Spielbergs fabel
    31. januar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Anmeldelse: Munch
    ANMELDELSE31. januar 2023
  • Stevens Spielbergs fabel
    31. januar 2023
  • Nye eventyr på Apeplaneten
    FILMPRODUKSJON30. januar 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Godteri redder Bærum videosenter
Scanbox faser ut norsk salgsavdeling