
Regissør Rasmus A. Sivertsen er mannen som nesten egenrådig kan berge det norske filmåret 2015. Han har ansvaret for hele to kinofilmer som forventningene er skyhøye til.
14 norske filmer får sjansen på kinoene i tredje og fjerde kvartal. Flere av de vil etter alle solemerker kunne rette opp i statistikken.
Sammen med Rune Spaans har Sivertsen laget den dataanimerte Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin (med premiere 25.09.). Og i tillegg kommer oppfølgeren til en av de aller største kinosuksessene i moderne tid, Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa (2012), som ble sett av nærmere 900.000 på kino.
Regissøren selv nekter å svare på ethvert spørsmål om hvor stort besøksmålet er i denne andre runden for Kjell Akrusts folkekjære helter fra bygda Flåklypa. De skal nå ut på et nytt eventyr: Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa. Premieren er satt til 1. juledag, 25.12.
Alt han sier er:
– Veldig mange likte den den første. Jeg håper mange liker den nye!
Produsent Cornelia Boysen hos Maipo Film AS på sin side mener at den første filmen «er et fenomen» og at det som skjedde for tre år siden er noen som «man ikke kan regne med».
– Vi tør ikke å håpe på så høye tall på film nr. to, sier hun til KINOMAGASINET.
– Målgruppen er den samme. Det var overveldende å nå så mange sist. Det regner man ikke med i noe regnestykket. Det er mange barn i Norge, så vi går for familiegruppen – fem til hundre år.
Både regissør Sivertsen og produsent Boysen er opptatt av å påpeke at den nye filmen om Solan og Ludvig ikke kommer bare fordi den første ble en stor suksess.
– Dette er ikke oppfølger fordi den første filmen gikk bra. Vi hadde manus, støtte og finansering før den andre gikk opp på kino. Vi hadde alltid planlagt to-tre filmer, uavhengig av besøkstallene. Men det er klart: det var ekstra gøy å begynne på filmen siden den første ble så stor, medgir duoen.
– Det er viktig for oss å lage en film som står på egne ben og ikke er avhengig av den første, sier Boysen.
Så hva kan vi vente oss av solid, norsk juleunderholdning denne gang?
– Den er mer kompleks og har ofte tatt tre ganger så lang tid å animere, med tre karakterer som beveger seg gjennom et landskap, løper og går, med farkoster, skog og terreng, forteller regissøren.
NFI-DIREKTØREN
– Kino er fortsatt stedet for de store filmopplevelsene. Det er viktig at alle visningsvindu utnyttes godt og at premierer legges vår og høst, og også på sommerne for de riktige filmene. Men det er ikke statens ansvar å velge lanseringstidspunkt. Det er produsentenes ansvar, understreket Sindre Guldvog, direktør for Norsk filminstitutt, da han innledet Filmhøsten 2015-arrangementet i Filmens hus tirsdag 11. august 2015.
Filmene ble presentert med regissører, produsenter og skuespillere til stede under arrangementet.
BØLGEN
Rosinen i pølsa ble spart til sist. Et fem minutters klipp fra katastrofefilmen Bølgen. Den er åpningsfilm under Filmfestivalen i Haugesund søndag 16. august 2015 og presenteres for pressen samme dag.
Produsent Martin Sundland fra Fantefilm Fiksjon AS og regissør Roar Uthaug medgikk under presentasjonen at de hadde sine tvil om de kunne få til en overbevisende norsk film i denne erkeamerikanske sjangeren. Men ja, det har de klart, mente de.
– For ti år siden trodde ingen av oss at det er mulig å lage en norsk katastrofefilm. Den er bygd på en amerikansk sjanger. Men for fem år siden fikk vi Max Manus, hvor vi så at de som lager visuelle effekter har kommet langt, sa Sundland. – Vi kunne begynne å tenke på å lage en slik historie. Vi føler at filmen viser hvor langt vi kan klare å strekke oss og hvor langt vi er kommet som filmnasjon. At vi er blitt så flinke at vi kan konkurrerer med de aller strøste og beste, og ikke minst en så fantastisk regissør som etter en del tid sa ja.
– Det er også en katastrofefilm som ikke er bygget på en hendelse som har skjedd, men som vil skje en gang i fremtiden. Det er et alvor for Stranda, Hellesylt og Geiranger. En dag vil det rase en bølge på 80 meter. Alle forskere og geologer er sikre på at det kommer til å skje, men de vet ikke når.
Regissør Roar Uthaug sa han var skeptisk til om de kunne få filmen realisert innen et norsk budsjett.
– Men resultatet står virkelig ikke tilbake for noe annet. Det har også vært gøy for meg som regissør å boltre meg med fysiske effekter, med 40.000 liter vann på et set. Og to av de beste skuespillerne i landet og få utsette dem for så mye slit og vann, sa regissøren og henviste til Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i hovedrollene.
FILMHØSTEN 2015
Her er oversikten over alle de norske filmene på kino høsten 2015.
KINOMAGASINET kommer tilbake til reportasjer om disse på nett og i vår papir/digitalutgave.
Dryads – Girls Don’t Cry, regi: Sten Hellevig (premiere 7. august) – er allerede mye omtalt. Se lenker under.
Pøbler, regi: Kari Anne Moe (premiere 21. august)
Bølgen, regi: Roar Uthaug (premiere 28. august)
Karsten og Petra på safari, regi: Arne Lindtner Næss (premiere 4. september)
Wendyeffekten, regi: Ole Endresen (premiere 11. september)
Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin, regi: Rasmus A. Sivertsen og Rune Spaans (premiere 25. september)
Louder Than Bombs, regi: Joachim Trier (premiere 2. oktober)
Sunshine Superman, regi: Mara Strauch (premiere 2. oktober)
Villmark 2, regi: Pål Øie (premiere 9. oktober)
Doktor Proktors tidsbadekar, regi: Arild Frölich (premiere 16. oktober)
Høst, regi: Jan Vardøen (premiere 16. oktober)
Hevn, regi: Kjersti G. Steinsbø (premiere 6. november)
Julekongen – full rustning, regi: Thale Persen (premiere 13. november)
Solan og Ludvig – herfra til Flåklypa, regi: Rasmus A. Sivertsen (premiere 25. desember)
Facebook
RSS