
Bjarte Ytre-Arne har storkost seg med å sy sammen Hamarama 2018. – Jeg vurderer å ta av meg skiltet «Under opplæring», men venter kanskje til siste rulletekst går i svart ca. ved midnatt søndag 18. mars, sier han og gliser bredt.
Årets festival hos Hamar kino foregår fra 14.– 18. mars.
– Hvordan har det vært å lage festival?
– Jeg har jo alltid likt å skape gode opplevelse for mange målgrupper, men filmfestival er nytt. Siden kinosjef Espen Jørgensen hos Hamar kino har gjennomført fem festivaler før 2018-utgaven, har jeg jo kunnet jobbe etter noen oppgåtte stier. Men samtidig prøvd å utvikle og utvide festivalen. Alt i alt en meget lystbetont utfordring! sier han til kinobransjens fagblad.
Det har vært fra 1.500 til 2.000 besøkende under Hamarama, med et snitt på 1.800 årlig de fem årene festivalen har vært arrangert.
Hamar kino-sjef Espen Jørgensen uttalte i 2016 at han tror en ny festivalsjef kan doble nivået, minst. I første omgang er målet for 2018-festivalen å nå 2.500 besøkende. Det vil i så fall være 500 flere enn de 2.000 som fant veien under 2016-utgaven av festivalen, som så langt er rekord.
Men ambisjonene er lokale, eller regionale, ikke nasjonale. Det understreker kinosjefen overfor lokalavisen Hamar Arbeiderblad.
Hamarama skal forbli for Hamar og omegn og for Innlandet, sies det.
«Vi vil være den mest kompakte og koseligste filmfestivalen. Her trenger ikke folk løpe gatelangs for å delta på festival. Her kan folk delta bare ved å være innomhus i dette flotte kulturhuset,» sier Bjarte Ytre-Arne til lokalavisen.

Hamarama-plakat 2018.
Den nye Hamarama-sjefen skal besøke andre norske filmfestivaler
– Hva var hyggeligst med å lage filmfestival, Bjarte Ytre-Arne ?
– Jeg har jo fått sjansen til å se mye god film, og vært rundt og sett hvordan de store jobber: Bergen, Tromsø, Film fra Sør og Kosmorama. Så har jeg fått noen hyggelige nye kollegaer. Hamar Kino har et fantastisk team som tar seg av alle sider ved driften her. Og vi holder til i et hus fullt av opplevelser hele tiden: Hamar Kulturhus, som åpnet i mars 2015. Slik fremmer kreativitet og arbeidsglede. Nå gleder jeg meg til å presentere drøye 40 kvalitetsfilmer fra 24 ulike nasjoner.
– Hva slags endringer blir det fra tidligere festivaler?
– Vi åpner et nytt delprogram: Musikkfilm – der vi har funnet en del sterke både artistportretter og fiksjonsfilmer med musikk som hovedingrediens. Noe jeg håper vi gi økt publikumsoppslutning. Musikk på film er også tema for et fagseminar, der vi trekker fram noen kvinnelige komponister: Kate Havnevik og Hanne Hukkelmo. Sistnevnte har komponert musikken til Sofia Haugans Røverdatter, som er vår åpningsfilm. Mens Grace Jones-dokumentaren avslutter festivalen, på lerretet, etter at vi også har kjørt stumfilmene «Et hundeliv» (Chaplin, 1918) og «Sherlock jr.» (Keaton 1924) med musikk improvisert av Hamar StumFilmJam orkester. (Bestående av Frode Berntzen, Bjørn Thomassen, Skjalg Lidsheim og Lars A. Kvistum )
Den sjette utgaven av Hamarama byr også på de samme delprogrammene som tidligere: Første sjanse, KosmoHamar, Best av de beste, Kort og Kortreist, pluss en del Spesialvisninger. I år tas også Pauline Hall Multisal i Hamar kulturhus i bruk, for å vise morsom stumfilm til levende musikk. Og det blir gratis utekino på Stortorget i Hamar by: Mamma Mia! The Movie fra 2008.

Bjarte Ytre-Arne er leder for Hamarama 2018. Foto: Arnfinn Johnsen.

Hamarama-plakat 2018.
FAKTA OM FESTIVALSJEFEN:
Bjarte Ytre-Arne (født i 1953 i Bergen) er en norsk programleder og medieperson som kanskje er best kjent for å være medprogramleder i ungdomsserien Halvsju på NRK fra 1980-tallet.
Ytre-Arne jobbet i en årrekke for NRK, har startet TV-produksjonsselskapet Fabelaktiv og vært leder for lanseringsavdelingen hos Norsk filminstitutt.
Ytre-Arne startet 1. oktober 2017, etter å ha jobbet som prosjektleder for Lillehammer Olympic Legacy Centre. Stillingen som festivalsjef for Hamarama er en femtiprosentstilling, i et prøveprosjekt på to år.
Facebook
RSS